Συνεχιζει να γραφει ιστορια η Συναντηση Ιστορικων του Δικαιου

Θεσμός ετών 21 για τη Νομική Σχολή Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια χρονιά η 21η Συνάντηση Ιστορικών του Δικαίου στην Κομοτηνή, μια διοργάνωση που έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες τόσο στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου, και είναι το ετήσιο, και μοναδικό, πανελλήνιο συνέδριο των Ιστορικών του Δικαίου.
 
Το Συνέδριο διοργάνωσε ο Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. με την συμμετοχή ιστορικών του Δικαίου από όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, με τη στήριξη της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΔΠΘ αλλά και του Δήμου Κομοτηνής, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΑΜ-Θ.
 

Απτόητοι παρά τα προβλήματα της κρίσης

 
«Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, από το 1997 που ξεκινήσαμε» σημείωσε η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γιούνη, τονίζοντας πως υπάρχει συμμετοχή και ενδιαφέρον από παλιότερους και νεότερους συναδέρφους, αλλά και φοιτητές οι οποίοι παρακολουθούν.
 
Βέβαια λόγω της κρίσης, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουν το συνέδριο, παρόλα αυτά προσπαθούν, και φέτος είναι χαρούμενοι που βρήκαν χορηγούς οι οποίοι τους επέτρεψαν να το διοργανώσουν. Έτσι πέρα της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΔΠΘ και των εκδόσεων Σάκκουλα που τους στηρίζουν εδώ και χρόνια, είχαν φέτος την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου.
 

Ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί το Συνέδριο

 
Με τις συναντήσεις της Κομοτηνής να είναι το μοναδικό Συνέδριο του κλάδου που πραγματοποιείται στη χώρα, είναι ζωτικής σημασίας να το διατηρήσουν, τόνισε η κ. Γιούνη, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο να έχει κάποιος την αγάπη και το μεράκι, γιατί πρόκειται για ένα αντικείμενο που δεν υπόσχεται σε αυτόν που θα το θεραπεύσει ότι θα γίνει πλούσιος.
 
«Αυτό έχει τα καλά του έχει και τα κακά του, τα καλά όμως είναι περισσότερα, γιατί εξ ορισμού ασχολούνται άνθρωποι με μεράκι» τόνισε, και έτσι βλέπουν φοιτητές που από το πρώτο έτος εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το αντικείμενο να συνεχίζουν μετά με κάποιο μεταπτυχιακό, με ένα διδακτορικό.
 
Στα 20 και χρόνια της παρουσίας της στη σχολή, σημείωσε η κ. Γιούνη, είχε την χαρά να δει την πορεία και την εξέλιξη φοιτητών της που πήραν το διδακτορικό τους, προχώρησαν, κάποιοι έγιναν και συνάδερφοι της. «Είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που σου προσφέρει αυτό το αντικείμενο» σημείωσε.
 

Γνωρίζοντας την Ιστορία για το σήμερα

 
Πάντως επισήμανε για ακόμα μια φορά πως την Ιστορία του Δικαίου την καλλιεργούν γιατί θεωρούν πως αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση του παρόντος, και αυτό προσπαθούν να αναδείξουν, να προάγουν και να το κάνουν γνωστό και στους πολιτικούς, που αυτοί αναλαμβάνουν να νομοθετήσουν. «Στο βαθμό που καταφέρνουμε να το περάσουμε αυτό και στους φοιτητές μας της Νομικής και ευρύτερα, θα έχουμε επιτυχία, ώστε να υπάρχει κάποια έμπνευση και στη νομοθεσία» τόνισε, εξηγώντας πως σκοπός είναι να λειτουργήσουν όχι ως πρότυπα ή μοντέλα, αλλά ως έμπνευση στο σημερινό νομοθέτη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.