Συνεχεια στο επιστημονικο colloquium της Ειδικευσης Γλωσσολογιας τους ΤΕΦ

Με θέμα «Κύκλος τροπικότητας στην ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας» από την Κ. Χατζοπούλου η αρχή της νέας χρονιάς

Η Ειδίκευση Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας διοργανώνει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 επιστημονικό colloquium, το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει πτυχές της μελέτης της γλώσσας αποτελώντας ένα δημιουργικό πλαίσιο για ανταλλαγή γόνιμων επιστημονικών απόψεων.

Το colloquium θα διεξάγεται μία φορά το μήνα (ημέρα Τρίτη και ώρα 18.30-20.00) στις ημερομηνίες που συμπεριλαμβάνονται στο συνημμένο Πρόγραμμα. Θα συμμετέχουν σε αυτό διακεκριμένοι Γλωσσολόγοι από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η αρχή για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα γίνει σήμερα, Τρίτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Κατερίνα Χατζοπούλου, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Κύκλος τροπικότητας στην ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας».

Η Κατερίνα Χατζοπούλου

Η Κατερίνα Χατζοπούλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1979. Σπούδασε κλασική Φιλολογία και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχαία ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, Ιστορική Σημασιολογία και Σύνταξη. Δίδαξε επί σειρά ετών μαθήματα Γλωσσολογίας στο New York College στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ως εισηγήτρια σε σεμινάρια και ερευνητικά προγράμματα και ως διδάσκουσα μαθημάτων Γλωσσολογίας – ΕΔΒΜ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Φιλολογίας, και ως μεταδιδακτορική υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχει ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, αλλά και δημοσιεύσεις για ευρύτερο κοινό στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ», που ιδρύθηκε στην Καβάλα τον Σεπτέμβριο του 2012, ως σωματείο επιστημόνων και εκπαιδευτικών, με στόχο τη σπουδή και συνέχεια της κλασικής φιλοσοφικής σκέψης και την καλλιέργεια της πολιτικής ηθικής. Προγραμματική δραστηριότητα του συλλόγου από το 2012 είναι οι εβδομαδιαίες συναντήσεις παιδιών και ενηλίκων με θέματα από τον αρχαιοελληνικό στοχασμό ανοιχτές στο κοινό. Το σωματείο διοργανώνει και δύο διετή συνέδρια, ένα Πολιτικής Φιλοσοφίας (από το 2014) και ένα Επιστημολογίας (από το 2015).

Οι επόμενες διαλέξεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κοινοποίησε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 23 Νοεμβρίου: Σταμάτης Μπέης, Ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών, «Τα βόρεια ελληνικά ιδιώματα»

Τρίτη 25 Ιανουαρίου: Νίκος Παντελίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, «Η γλωσσική επικοινωνία κατά τον 19ο αιώνα»

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου: Αργύρης Αρχάκης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Βάσια Τσάμη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Ράνια Καραχάλιου, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, «Ρευστός ρατσισμός στον αντιρατσιστικό λόγο: Προτάσεις κριτικού γραμματισμού (TRACE/HFRI-FM17-42)»

Τρίτη 22 Μαρτίου: Γεώργιος Ανδρουλάκης, Καθηγητής ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Χρονότοποι, γλωσσικά ρεπερτόρια και γλωσσική πολιτική στην εκπαίδευση προσφύγων»

Τρίτη 12 Απριλίου: Γεωργία Φραγκάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Επιρρήματα σε -ως και -α: μια διαχρονική ανάλυση με σώματα κειμένων»

Τρίτη 17 Μαΐου: Αναστασία Στάμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ «Πόσο χρονών είμαι; Όσο μιλάω! Αναπαραστάσεις ηλικιακών ταυτοτήτων σε τηλεοπτικές κωμικές σειρές»

Info

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης της εκδήλωσης είναι ο παρακάτω και θα παραμείνει σταθερός για όλες τις διαλέξεις.

https://us06web.zoom.us/j/87681177802?pwd=Q3Jvb2V1bG9xTHBpWEowVWNyOFk2UT09
Meeting ID: 876 8117 7802
Passcode: 506322

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.