Συλλογικοτητα και πρωτοπορια: Τα δυο γνωρισματα της λειτουργιας του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας του ΔΠΘ

Τον απολογισμό του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 του Τμήματος κάνει στον «ΠτΘ» ο Πρόεδρός του Μανόλης Βαρβούνης - Εξαιρετικός ο προγραμματισμός της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Τον απολογισμό του πρώτου ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έκανε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Μανόλης Βαρβούνης.
 
Ένας απολογισμός επιβεβλημένος αλλά και με «ιστορική αξία» όπως επεσήμανε ο ίδιος «διότι βλέπει κανείς την αξία του τμήματος, όλα όσα έγιναν από κοινού, συλλογικά από όλα τα μέλη του τμήματος» ο οποίος χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία, ήτοι αυτό της συλλογικότητας και δευτερευόντως τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία προς την πρωτοπορία που  διαπνέει το Τμήμα στο σύνολό του.
 

Εμπλουτισμένη κατά 12000 τόμους η βιβλιοθήκη

 
Ξεκινώντας τον απολογισμό του από το γεγονός της ολοκληρωμένης πλέον πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών, γεγονός που πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση μόνο από οκτώ τμήματα του ΔΠΘ, ο κ. Βαρβούνης αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Τμήματος, με 12.000 περίπου τόμους, κατόπιν δωρεών του καθηγητή και πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ Ευάγγελου Θεοδώρου, του Δρ. Δημήτρη Γραμμένου δια του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας, και δια του ομ. καθηγητή του ΑΠΘ Αλκ. Χαραλαμπίδη, ο οποίος δώρισε περί τους 100 τόμους γερμανικού διεθνούς λεξικού ιστορίας της τέχνης.
 

Ενίσχυση σε ακαδημαϊκό προσωπικό

 
Το ακαδημαϊκό  αυτό έτος βρήκε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ενισχυμένο και σε ακαδημαϊκό προσωπικό, με αρκετές κρίσεις εξελίξεων, μονιμοποιήσεων ή πλήρωσης νέων θέσεων, όπως ενισχυμένο αναδείχθηκε και σε επίπεδο προπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, με καινούργιους ερευνητές, ενώ χαρακτηριστικό της υφιστάμενης κατάστασης και σε επίπεδο μεταδιδακτορικών σπουδών όπως επεσήμανε είναι και οι πολυπληθείς διακρίσεις αριστείας οι οποίες έχουν «κερδηθεί».
 

Μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου

 
Και στο κομμάτι των υποδομών πραγματοποιήθηκαν περιορισμένης μεν αλλά καίριας δε σημασίας επισκευές σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του ΔΠΘ. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πρόταση ένταξης του κτηρίου της Σχολής στο «Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτηρίων» που εντάσσεται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» της «Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», με βάση το οποίο θα γίνει πλήρης αλλαγή όλων των κουφωμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών, των δαπέδων, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του συστήματος θέρμανσης, αλλά και η κατασκευή εξωτερικού κελύφους, που θα λύσει το πρόβλημα της υγρασίας που αντιμετωπίζει σήμερα, ενώ έχουν γίνει και τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση σωμάτων κλιματισμού που θα τοποθετηθούν στις αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης και της ψύξης, που δυσχεραίνει σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία, ιδίως κατά τον χειμώνα και το καλοκαίρι, λόγω της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται στις αίθουσες αυτές.
 
Ο κ. Βαρβούνης στάθηκε ιδιαίτερα και στην απορρόφηση 115.000 ευρώ συνολικά από διάφορα προγράμματα κυρίως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα οποία, με τη βοήθεια της διοίκησης του ΔΠΘ την οποία και επεσήμανε, βοήθησαν στην αναβάθμιση κυρίως των ηλεκτρονικών  υπηρεσιών του Τμήματος αλλά και τον εν μέρει εκσυγχρονισμό των υποδομών του ώστε να διευκολυνθεί όχι μόνο το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των μελών του Τμήματος, αλλά και η διδακτική διαδικασία.
 

Συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς σ’ όλη την έκταση της Θράκης

 
Ο κ. Βαρβούνης στάθηκε και στις πολλαπλές συνεργασίες που διατηρεί και αναπτύσσει το Τμήμα και οι οποίες γίνονται πραγματικότητα χάρη και στο σύνολο των προαναφερθέντων, απαριθμώντας μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτές με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης του οποίου έχει αναλάβει την επιστημονική φροντίδα, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας του φορέα Μαγνήτων Κιβωτός κ.α.


 

«Έρχεται» το ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό «Δελτίο Ιστορικών και Ανθρωπολογικών Ερευνών»

 
Ο ίδιος μοιράστηκε μαζί μας και την είδηση που αφορά στην κυκλοφορία της πρώτης εγκυκλίου για το ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, με τίτλο “Journal of Historical and Anthropological Research / Δελτίο Ιστορικών και Ανθρωπολογικών Ερευνών” το οποίο θα αποτελεί το επιστημονικό όργανο του Τμήματος, ενώ στάθηκε αναλυτικά τόσο στις αναγορεύσεις επιτίμων διδακτόρων αλλά και στις συνεδριακές και όχι μόνο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την ευθύνη του Τμήματος. 
 
Το αποτέλεσμα αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΙΕ, « είναι αποτέλεσμα συνεχούς και συστηματικής ομαδικής δουλειάς και συνεργασίας» που χαρακτηρίζει και τον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό για την προοπτική ανάπτυξης του Τμήματος αυτού καθ’ αυτού. Ένας πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός, που φτάνει ως και το 2023 και ο οποίος αποτελεί το αποτέλεσμα τής από κοινού επεξεργασίας προτάσεων από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, βρίσκεται ήδη αναρτημένος στην ιστοσελίδα του και «με βάση αυτόν πορευόμαστε».
 

Η «από κοινού» οικοδόμηση της ανοδικής πορείας του ΤΙΕ

 
Καταληκτικά ο κ. Βαρβούνης αναφερόμενος στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 έκανε λόγο για ένα «ιδιαιτέρως παραγωγικό και πλούσιο σε εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λοιπές επιστημονικές και ακαδημαϊκές δράσεις» έτος, υπογραμμίζοντας πως οι δράσεις αυτές «αποτελούν συνέχεια των στρατηγικών σχεδιασμών του ΤΙΕ για το έργο και τη φυσιογνωμία του, και προσφέρουν μια στέρεη βάση για τη συνέχιση του έργου αυτού και κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος».
 
«Ελπίζουμε, παρά τις δυσχέρειες, την υποχρηματοδότηση και την αυξανόμενη ηλεκτρονική γραφειοκρατία, αλλά και την τάση συνεχούς μετακύλισης διοικητικής και γραμματειακής εργασίας στα μέλη ΔΕΠ, που αποτελούν κοινό γνώρισμα για όλο τον ελληνικό ακαδημαϊκό κόσμο, η ανοδική πορεία του Τμήματός μας να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως «αυτό οφείλεται στην άψογη συνεργασία όλων μας, στην ομαδική εργασία και στο ακαδημαϊκό περιβάλλον που από κοινού έχουμε οικοδομήσει, γνωρίσματα για τα οποία αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του διδακτικού, επιστημονικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού του ΤΙΕ».
 

Αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, 4ο Συνέδριο Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών και μια ακόμη σειρά ιδιαίτερα σημαντικών, και διεθνών,  συνεδρίων, το 2019-20

 
Ως προς τα επόμενα βήματα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που ο κ. Βαρβούνης μοιράστηκε με το κοινό του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»,  αυτά ξεκινούν «από τις προπτυχιακές σπουδές και την αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, η οποία είναι ναι μεν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2020, αποτελεί δε διαδικασία η οποία βρίσκεται ήδη εν εξελίξει με την υποβολή προτάσεων, τις συνεδριάσεις των αρμοδίων επιτροπών κ.α., ούτως ώστε τον Απρίλιο του 2020», όπως επεσήμανε ο ίδιος, «συντεταγμένα να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα σπουδών μας».
 
Αντίστοιχη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ενώ επαυξημένος είναι και ο αριθμός των διδακτόρων και των μεταδιδακτορικών φοιτητών του Τμήματος.
 
Το 2020 σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας θα βρει το Τμήμα με τρία συνολικά θερινά σχολεία, ενώ σε επίπεδο συνεδρίων, ο ίδιος στάθηκε στο 4ο Συνέδριο Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών «Ελληνισμός και Βαλκάνια – αμφίδρομες σχέσεις: γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία, πολιτισμός, (1453-2019)» που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή τον Νοέμβριο του 2019 με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 200 ομιλητών από 19 χώρες.
 
Η διμερής επιστημονική συνάντηση με το Τμήμα Νέων Ελληνικών Σπουδών της Σχολής Κλασικής και Σύγχρονης Φιλολογίας του Πανεπιστημίου “St. Kliment Ohridski” της Σόφιας, βρίσκεται επίσης στις μελλοντικές διοργανώσεις που φέρουν την υπογραφή του Τμήματος, όπως επίσης και το Συνέδριο με τίτλο «Λαϊκή Παράδοση του Πόντου, Από το παρελθόν στο παρόν» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Φάρο Ποντίων στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.
 
Τον Μάρτιο του 2020 και, κατ’ επέκταση το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα πραγματοποιηθεί επίσης το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Αλεξανδρούπολη: Η ιστορία της πόλης και της περιοχής της» και τέλος οι Διεθνείς διοργανώσεις ολοκληρώνονται με το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ελληνική λαϊκή τέχνη: Παλαιότερες  θεματικές με σύγχρονες προσεγγίσεις» που θα γίνει στον Βόλο τον Σεπτέμβριο του 2020.
 
 «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στο σύνολό του, κάνει μια προσπάθεια να βγει μπροστά, να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο, και να καθιερωθεί ακόμη περισσότερο στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Και στην προσπάθεια αυτή που κάνει η διοίκηση του πανεπιστημίου όλοι είμαστε συντεταγμένοι» σημείωσε ο κ. Βαρβούνης χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «όλα αυτά που προαναφέραμε δεν είναι ένα ανεξάρτητο “γαλατικό  χωριό”, αλλά μια προσπάθεια που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διοίκησης του πανεπιστημίου για να πάει όλο το Δημοκρίτειο μπροστά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.