Στους ηδη «συμμορφουμενους» με τις οδηγιες εξοικονομησης ενεργειας φορεις του Δημοσιου το ΔΠΘ
«Καμπανάκι» για την συνέχεια της ομαλής λειτουργίας έως το τέλος του έτους από το Αντιπρύτανη Οικονομικών Φώτη Μάρη
Απαραίτητη η επιπλέον χρηματοδότηση 1 εκατ. για ηλεκτρικό ρεύμα και 200.000 ευρώ για την θέρμανση ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία του
Ανάμεσα στους 221 εκ των συνολικά 2.495 φορέων του Δημοσίου απ’ όλη την Ελλάδα που έχουν «συμμορφωθεί» στο νέο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Το πρωί της Τετάρτης οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ.Σκρέκας, Βορίδης και Σκυλακάκης ανακοίνωσαν το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 10% για όλους του φορείς του δημοσίου εντός του 2022, με τον κ. Βορίδη, στο σκέλος των κινήτρων και των αντικινήτρων που δίνονται για την «συμμόρφωσή» των φορέων, να γνωστοποιεί πως σε ένα πλήθος 2.495 φορέων μόλις οι 221 έχουν ορίσει υπεύθυνο ενεργειακό υπεύθυνο όπως προβλέπεται από την σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής
Το ΔΠΘ όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου τόσο με τον ορισμό ενεργειακά υπευθύνου σε κάθε πόλη που δραστηριοποιούνται τα τμήματά του, όσο και με μια σειρά λύσεων που δρομολογήθηκαν με στόχο την μείωση της κατανάλωσης.
Η αρχή όπως εξήγησε έγινε από την ενημέρωση της κοινότητας του Πανεπιστημίου, γεγονός που θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα, και με την τοποθέτηση ειδικής σήμανσης που θα υπενθυμίζει σε όλους τον στόχο της εξοικονόμησης.
Το φετινό καλοκαίρι το ΔΠΘ δεν λειτούργησε καθόλου τις ψυκτικές του μονάδες, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου της Πρυτανείας στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, μεταξύ άλλων και ως ένα «πρώτο, αποφασιστικό βήμα» και προς την ενημέρωση τόσο του συνόλου των στελεχών, ακαδημαϊκού και φοιτητικού προσωπικού για την ανάγκη προσαρμογής στη νέα κατάσταση. Ερωτηθείς σχετικά με την αποδοχή της νέας αυτής κατάστασης από πλευράς των μελών του ΔΠΘ ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ανταποκρίθηκαν οι ήδη ευαισθητοποιημένοι, υιοθετώντας από μόνοι τους ένα σκεπτικό εξοικονόμησης πριν καν αυτό ζητηθεί.
«Το μέτρο αυτό ήταν στην πρώτη του φάση ένα μέτρο προσπάθειας ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Τώρα είμαστε σαφέστατα στο επόμενο στάδιο, όπου πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά και στο μυαλό μας ότι βγαίνοντας από ένα χώρο, κλείνουμε το σύνολο των συσκευών των οποίων λειτουργούν, δεν αφήνουμε τα φώτα στους διαδρόμους να καίνε άνευ λόγου και αιτίας, όταν βγαίνουμε από το αμφιθέατρο ή από την αίθουσα με μέριμνα του καθηγητή ή και των φοιτητών κλείνουμε τα φώτα ή και τη συσκευή λειτουργίας και περιορίζουμε τον φωτισμό μας στους εξωτερικούς χώρους, στον οδοφωτισμό, στον άκρως απαραίτητο» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως η συζήτηση αυτή που έχει εκκινήσει «θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στη μείωση των καταναλώσεων και στην εξοικονόμηση πραγματικά».
«Δεν βγαίνει» ο λογαριασμός
Ο κ.Μάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος της εξοικονόμησης του 10% θα επιτευχθεί τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δεν αρκεί αλλά «και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν οι πιστώσεις για να εξυπηρετηθεί το υπόλοιπο του λογαριασμού που θα προκύψει συνεχώς». Το ΔΠΘ όπως τόνισε θα συνεχίσει την προσπάθεια με διάθεση και συνεργασία όλων εντός του ωστόσο απαιτείται σίγουρα και χρηματοδότηση από την ελληνική πολιτεία για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Άλλωστε όπως τόνισε ο λογαριασμός για το ΔΠΘ «δεν βγαίνει», τονίζοντας πως ναι μεν το πανεπιστήμιο διεκδίκησε και κατάφερε να κερδίσει σημαντικές χρηματοδοτικές πιστώσεις, για προγράμματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, την έρευνα, την ενεργειακή αναβάθμιση, την κατασκευή καινούργιων κτιρίων και την συντήρηση των παλαιών, ωστόσο βλέπει τον τακτικό του προϋπολογισμό, ήτοι τον προϋπολογισμό μέσω του οποίου καλείται να πληρώσει τα βασικά, όπως η καθαριότητα, το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες, η βιβλιοθήκες, η λειτουργία των τμημάτων κ.ο.κ., συνεχώς να μειώνεται.
«Εκεί είναι το πρόβλημα και δεν είναι μόνο για το Δημοκρίτειο, αλλά συλλογικά» πρόσθεσε ο ίδιος εξηγώντας πως «για να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή να κλείσουμε τη χρονιά, όπως κάθε άλλη χρονιά, ειδικά για τη ΔΕΗ χρειαζόμαστε – και το έχουμε επικοινωνήσει στο Υπουργείο με αποδεδειγμένα στοιχεία – τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και επιπλέον χρηματοδότηση της τάξεως των 200.000 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης». «Αυτό είναι το ελάχιστο για να μπορέσουμε να πάμε ομαλά μέχρι το τέλος του έτους και μετά στα πλαίσια της ψήφισης του προϋπολογισμού του ’23 θα ξαναδούμε τη νέα χρονιά» ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα πως το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών θα αντιδράσουν θετικά στα αιτήματα αυτά.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.