Στον ερευνητικο χαρτη για την εφοδιαστικη αλυσιδα το Τμημα Οικονομικων του ΔΠΘ

Εργαλείο λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα το Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας Υποδομών και Δικτύων στην ΑΜΘ

Το Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας Υποδομών και Δικτύων στην ΑΜΘ, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στο πλαίσιο της ερευνητικής υποδομής EN.I.R.I.S.S.T.

Παρουσία πολλών εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ανθρώπων της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας, συζητήθηκε η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου EN.I.R.I.S.S.T., όσο αφορά τη Συμμετοχή του ΔΠΘ δια μέσου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Το Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας Υποδομών και Δικτύων συγκεντρώνει πρωτογενή και σύνθετα δεδομένα, που παρέχουν μεγάλο πλέγμα υπηρεσιών που έχει ως στόχο να υποστηρίξει συστήματα αποφάσεων και εφαρμογές για την προσβασιμότητα επισκεπτών, την εφοδιαστική αλυσίδα των επιχειρήσεων, την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προώθηση δεδομένων στο πλαίσιο του destination marketing, με κέντρο αναφοράς την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το παρατηρητήριο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ερευνητικής υποδομής EN.I.R.I.S.S.T.. Αποτελεί δε μια μοναδική και πρωτοποριακή Ερευνητική Υποδομή που έχει στόχο να καλύψει ένα σημαντικό υφιστάμενο ερευνητικό κενό στους τομείς της Ναυτιλίας, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Μεταφορών στην Ελλάδα.

Δημιουργείται ένα κέντρο αριστείας

Όραμά τους, σημείωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου κ. Δημήτρης Δημητρίου, είναι να δημιουργήσουν ένα  κέντρο αριστείας που θα προάγει και θα υποστηρίζει την έρευνα στους επιστημονικούς της τομείς.

Το Τμήμα σε αυτή την κατεύθυνση, συμμετέχει σε δύο μεγάλα προγράμματα, που έχουν ξεκινήσει από το 2018 και ολοκληρώνονται το 2023, και αφορούν το συνολικά αποτύπωμα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, με έμφαση και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το παρατηρητήριο χτίστηκε σταδιακά, τόνισε, και όλο και αυξάνεται περισσότερο,  καλύπτοντας από θέματα τουρισμού, μεταφορών, εστίασης, υποδομών υγείας, παιδείας, πολιτισμού και real estate.

Για αυτό και πραγματοποιήσαν αυτή την ημερίδα, για να παρουσιάσουν τις υπόλοιπες δράσεις τους για το 2023, και να ζητήσουν από την επιχειρηματική κοινότητα να συνδεθεί μαζί τους, ώστε και να παίρνει την ενημέρωση από αυτούς, αλλά κυρίως, να αντλεί στοιχεία και δεδομένα για να κάνει τις αναλύσεις, business plan, εκτιμήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, διαχείριση ρίσκου και να παρακολουθούν το κόστος.

Το ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο εν μέσω ενεργειακής κρίσης, είναι πάρα πολύ μεγάλο, με την ανάλυση των στοιχείων τους να φιλοξενείται στην ΓΣΕΕ, καθώς και στο ΟΕΕ, που περιέλαβε τα σχόλιά τους στο θέμα του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ενημέρωση των μελών του και των κοινωνικών εταίρων.

«Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι ψηφιοποίηση, επενδύσεις, βελτιστοποίηση της διαλειτουργικότητας» σημείωσε ο κ. Δημητρίου, που τόνισε πως δεν ανακαλύπτουν την Αμερική, αλλά προτείνουν η χώρα μας να κάνει ότι κάνουν οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποτελεί δε, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, όχι απλά βασικό, αλλά κύριο εργαλείο στο οποίο θα βασίζονται οι αποφάσεις της διοίκησης.

Βάση για ακόμα περισσότερες συνεργασίες

Έργα σαν και αυτό, αποτελούν την βάση για ακόμα περισσότερες συνεργασίες για το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου με τις επόμενες δράσεις που σχεδιάζει εντάσσεται σε ένα μεγάλο δίκτυο πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρο, ώστε να μπει στον ερευνητικό χάρτη στα θέματα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη, μια εξέλιξη που αποτελεί αποτέλεσμα προσπάθειας χρόνων.

Ήδη στο πλαίσιο του EN.I.R.I.S.S.T. ετοιμάζουν Διεθνές συνέδριο στην Κρήτη τον Απρίλιο του 2023, ενώ θα πραγματοποιήσουν career day στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή τον Μάιο, για να έρθουν οι επιχειρήσεις σε επαφή με τους νέους αποφοίτους τους, θέλοντας να δώσουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης στελεχιακού δυναμικού στην περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.