Στον διεθνη διαγωνισμο εικονικης δικης HPMCC συμμετεχει η Νομικη Σχολη του ΔΠΘ

Θα διαγωνιστεί στους περιφερειακούς προφορικούς γύρους του διαγωνισμού στην Τιφλίδα της Γεωργίας στις 24-26 Φεβρουαρίου

Ο διεθνής διαγωνισμός εικονικής δίκης Helga Pedersen Moot Court Competition (HPMCC) προσομοιώνει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά τις αρχές και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ). Πήρε το όνομά του από την Helga Pedersen, την πρώτη γυναίκα δικαστή στο ΕΔΔΑ. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την ELSA και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αποτελείται τόσο από γραπτή όσο και από προφορική δοκιμασία. Για την προφορική δοκιμασία, οι ομάδες πρέπει να στείλουν δυο γραπτές υποβολές (written submissions), μία για τον προσφεύγοντα (applicant) και μία για το εναγόμενο κράτος (respondent state). Ακολουθούν οι περιφερειακοί γύροι (regional rounds) στους οποίους οι ομάδες καλούνται σε προφορικές αγορεύσεις και ως προσφεύγοντες και ως εναγόμενο κράτος. Ο τελικός προφορικός γύρος (final oral round) είναι το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού, όπου διαγωνίζονται οι 18 καλύτερες ομάδες. Ο τελικός διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Στρασβούργο με τις αγορεύσεις να λαμβάνουν χώρα στο Palais de l’Europe και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η νικητήρια ομάδα καλείται για πρακτική άσκηση στο ΕΔΔΑ.

Το θέμα της φετινής υπόθεσης αφορά την εφαρμογή της ΕΣΔΑ στο πλαίσιο παρένθετης μητρότητας σε ομόφυλο ζευγάρι.

Η συμμετοχή της Νομικής ΔΠΘ

Η συμμετοχή της Νομικής ΔΠΘ στον 11ο HPMCC αποτελείται από τους Αιμιλία Τσαχαλίδου, Αναστασία Πούλιου και Θοδωρή Δούκα, δευτεροετείς φοιτητές. Η κ. Ιωάννα Πέρβου, εντεταλμένη διδάσκουσα της Νομικής ΔΠΘ είναι η ακαδημαϊκή υπεύθυνη και προπονήτρια του διαγωνισμού. Μαζί της προπονήτρια είναι η Μυρτώ Λειβαδάρου, συμμετέχουσα με την ομάδα του ΔΠΘ στον 7ο HPMCC και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ ολοκλήρωσε την αποστολή των Written Submissions για τον γραπτό γύρο τον Δεκέμβρη και θα διαγωνιστεί στους περιφερειακούς προφορικούς γύρους του διαγωνισμού στην Τιφλίδα της Γεωργίας στις 24-26 Φεβρουαρίου 2023.

Με την ευκαιρία του ταξιδιού στην Τιφλίδα για τις ανάγκες του διαγωνισμού, η ομάδα προγραμμάτισε επίσης επίσκεψη στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τιφλίδα στις 24 Φεβρουαρίου 2023, όπου θα συναντηθεί με την Πρέσβη κα. Μ. Θεοδώρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.