Στην Ξανθη η εναρκτηρια συναντηση του #DigiAgriFood

Του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα

Στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του πρώτου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα, #DigiAgriFood.

Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ το εταιρικό σχήμα του #DigiAgriFood μαζί με την εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης συμπληρώνουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Βασικός στόχος του #DigiAgriFood, είναι η διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού όλου του φάσματος της αλυσίδας αξίας της αγροδιατροφής με άμεσα οφέλη για τους πολίτες, τις ΜμΕ και τον δημόσιο τομέα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου ο κόμβος θα χρησιμοποιήσει την εξειδίκευση του στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, τις Προηγμένες Ψηφιακές Δεξιότητες και την Υπολογιστική Υψηλής Απόδοσης.

Την πρώτη μέρα του Kick-Off Meeting, οι εκπρόσωποι των εταίρων του σχήματος παρουσίασαν το αντικείμενο δράσης των φορέων τους και τις λύσεις που μπορούν να προσφέρουν για τη διευκόλυνση του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού και συζήτησαν θέματα σχεδιασμού, διαχείρισης και  προγραμματισμού των δράσεων και των παραδοτέων του έργου.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης, το Τμήμα Marketing της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και η κ.Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος & Εκπαιδεύτρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Marketing ανέπτυξαν τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής επικοινωνίας του #DigiAgriFood που σχεδίασε και υλοποίησε η ena.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες εκπροσώπους των φορέων του σχήματος, η ενιαία εταιρική ταυτότητα του κόμβου και ο ολοκληρωμένος οδηγός εφαρμογής της, καθώς και τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας του #DigiAgriFood.

Ο κόμβος #DigiAgriFood έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

Η συντονίστρια του έργου, κ.Μαρία Μιχαλόπουλου, Αντιπρύτανης Έρευνας & Δια Βίου Μάθησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καλωσόρισε τους εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος στην εναρκτήρια συνάντηση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ.Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και τις ωφέλειες του κόμβου #DigiAgriFood στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Δημήτρης Μπαρδακίδης, συνιδρυτής, Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, παρουσίασε τον κομβικό ρόλο της ena και τα Πακέτα Εργασίας του έργου.

Οι εκπρόσωποι των έξι εταίρων του #DigiAgriFood, στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης γεύτηκαν τοπικά και παραδοσιακά εδέσματα και ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης.

Το προσεχές διάστημα, ξεκινά η ουσιαστική υλοποίηση του έργου με τη δημιουργία των σημείων ενημέρωσης και εκπαίδευσης των τελικών ωφελουμένων και δοκιμής των υπηρεσιών του κόμβου #DigiAgriFood.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.