Στην Κωνσταντινουπολη ταξιδευει το Εργαστηριο Λαογραφιας και Κοινωνικης Ανθρωπολογιας του ΤΙΕ

Για την ημερίδα «Ελληνοτουρκικοί Πολιτισμικοί Διάλογοι» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη

Στόχος Εργαστηρίου και Τμήματος να γίνει η Κομοτηνή κέντρο μελέτης του Νέου Ελληνισμού στα Βαλκάνια

 
Ακόμα ένα βήμα στην εξωστρέφεια κάνει το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ διοργανώνονταςτην Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη την Επιστημονική Ημερίδα «Ελληνοτουρκικοί Πολιτισμικοί Διάλογοι», στη συνεδριακή αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η ημερίδα αυτή, που αποτελεί συνέχεια ανάλογης δράσης που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές της χρονιάς πάλι στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των διαβαλκανικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Τμήμα στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τελικό στόχο να κάνει την ΚομοτηνήΚέντρο Μελέτης του Νέου Ελληνισμού στα Βαλκάνια.
 
Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος με επιστημονικές ανακοινώσεις ο διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, το μέλος Ε.ΔΙ.Π. Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, η Επίκουρη Καθηγήτρια Ν. Μαχά-Μπιζούμη και η Καθηγήτρια Damla Demirözü του İstanbulÜniversitesi (Τμήμα Δυτικών Γλωσσών και Φιλολογιών – Τομέας Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας), ενώ αναμένεται να τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Πρόοδος μέσα από τη συνεργασία

Στόχος της ημερίδας, όπως και της προηγούμενης που είχε γίνει πάλι στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο, είναι να μπορέσουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών και συνεργασιών τους, σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό μιας και η επιστήμη σήμερα προχωρά με συνέργειες και συνεργασίες.
 
Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου άλλωστε είναι η ανάδειξη των κοινών στοιχείων που υπάρχουν και με τους γείτονές μας, τόσο στο Βαλκανικό χώρο, όσο και της Εγγύς Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 
Για αυτό και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα πως πέρα από τις οποιεσδήποτε εθνικές ή πολιτειακές αντιπαραθέσεις, οι λαοί πρέπει να δείξουν το δρόμο, βρίσκοντας κοινά σημεία, με το πεδίο στο οποίο μπορούν να βρεθούν τα κοινά αυτά σημεία επαφής να είναι μονοσήμαντα ο πολιτισμός.
 
Το κοινό στην πρώτη ημερίδα ήταν κυρίως Τούρκοι φοιτητές και ερευνητές, αλλά σε αυτήτη δεύτερηημερίδα ελπίζουν πως θα έχουν μαζί με αυτούς και Έλληνες φοιτητές, προπτυχιακούς και κυρίως μεταπτυχιακούς, αλλά και ομογενείς.
 
Άλλωστε την ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πατριάρχης, ο θρησκευτικός αρχηγός της Ορθοδοξίας παγκοσμίως αλλά και των Ρωμιών της πόλης, κάτι που έχει το δικό του ειδικό βάρος.

Κέντρο των Νεοελληνικών Σπουδών η Κομοτηνή

Πρόθεση του εργαστηρίου είναι να πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη ημερίδα στην Κομοτηνή στο εγγύτερο μέλλον, αν και με τους Τούρκους συναδέρφους τους θα συναντηθούν και στο επερχόμενο Συνέδριο των Νεοελληνιστών που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, και κατόπιν θα συζητήσουν για την πραγματοποίηση ανάλογης ημερίδας στην Κομοτηνή.
 
Σκοπός τους είναι, σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, να κάνουν κέντρο των σχετικών μελετών στα αντικείμενα του Εργαστηρίου την Κομοτηνή, κάτι που επιτυγχάνεται τόσο με το μεγάλο συνέδριο των Νεοελληνιστών, όσο και με μικρότερα συνέδρια και ημερίδες.
 
Άλλωστε έχουν κάνει κάτι ανάλογο και με τους Βούλγαρους συναδέρφους τους, και με τους Σέρβους, και με τους Ρουμάνους.
 
«Αποσκοπούμε η Κομοτηνή και το ΔΠΘ να εγγραφεί στο χάρτη, ως κέντρο μελέτης του Νέου Ελληνισμού της περιοχής» ανέφερε, και η ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.