Σταση αναμονης για τους εισακτεους απο το ΔΠΘ

Με την μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ προτίθεται το Υπουργείο να «κατευθύνει» τους εισακτέους στα Περιφερειακά

Την ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων ανά Τμήμα και Πανεπιστήμιο περιμένουν τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως και το ΔΠΘ, ώστε να δουν πώς θα υλοποιηθεί η ενίσχυση τους με την μεταφορά επιπλέον αριθμού εισακτέων από τα κεντρικά ΑΕΙ για την οποία δεσμεύτηκε κατά τη Σύνοδο Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Όπως σημείωσε η  Αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι ο αριθμός εισακτέων ανά Τμήμα και Πανεπιστήμιο θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου, αλλά και πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι συντελεστές των πανεπιστημιακών τμημάτων οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται με το Μέσο Όρο φετινής βαθμολογίας των Πανελλαδικών Εξετάσεων του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου για να υπολογιστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ειδικά για τον αριθμό των εισακτέων, τόνισε πως θα μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο φοιτητικό δυναμικό που θα κατευθυνθεί προς τα Περιφερειακά. Την ίδια ώρα ενδέχεται να μειώσει και τον αριθμό μετεγγραφών, ώστε οι φοιτητές που θα κατευθυνθούν στα περιφερειακά να μην φύγουν από αυτά.

Εξετάσεις δια ζώσης… ίσως

Όσο για τις εξετάσεις αυτό το εξάμηνο, ο Υφυπουργός κ. Συρίγος σημείωσε πως έχουν την πρόθεση να δώσουν στα Πανεπιστήμια τη δυνατότητα να επιλέξουν αν αυτές θα γίνουν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Πάλι όμως δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφασιστεί αυτό από το Υπουργείο, μιας και περιμένουν την σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων. Όπως σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, η διά ζώσης εξέταση είναι δύσκολο να γίνει από ακριτικά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όταν πολλοί φοιτητές έχουν ήδη αποχωρήσει από τις οικίες τους για την φετινή χρονιά.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους είναι δύσκολο να γίνουν δια ζώσης εξετάσεις στα πανεπιστήμιά αυτά, ιδιαίτερα όταν πρέπει να τηρηθούν αυστηροί υγειονομικοί κανόνες.

Παρόλα αυτά μετά το Πάσχα φαίνεται πως θα διεξαχθούν διά ζώσης οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/ σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

– κλινικές ασκήσεις φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της ιατρικής,

– κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ· ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών· εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,

– κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεων φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.

Περιμένουν λεπτομέρειες και για την τεχνική εκπαίδευση

Η κ. Κεραμέως έκανε επίσης αναφορά στον προσανατολισμό του Υπουργείου για την προαναγγελθείσα εφαρμογή της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Φαίνεται λοιπόν πως θα δοθεί η δυνατότητα στα ΚΕΔΙΒΙΜ των πανεπιστημίων να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, και θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρηματοδότηση αυτών των δράσεων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Προς το παρόν το Υπουργείο αναμένει από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προτάσεις για τις θεματικές των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.