«Στα σκαρια» το πρωτο αγγλοφωνο προπτυχιακο του ΔΠΘ

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ ενέκρινε την ίδρυση του “ΒΑ Hellenic Studies” που «έρχεται» από το «μακρινό» 2014

Το ιστορικό της προσπάθειας περιγράφει η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ζωή Γαβριηλίδου

Την εκ νέου ίδρυση αγγλόφωνου προπτυχιακού προγράμματος με τίτλο “BA in Hellenic Studies” ενέκρινε στην προχθεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης δίνοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση ενός καινοτόμου για τον πανεπιστημιακό χάρτη της Ελλάδας σχεδίου που ξεκίνησε το 2014.

Η καινοτομία του εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2014 αφορούσε στο γεγονός ότι με την ψήφιση του νόμου 4316 δινόταν η δυνατότητα ίδρυσης αγγλόφωνων τμημάτων, με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, να γίνεται τότε η πρώτη σχολή που ίδρυε τέτοιο τμήμα. Όπως υπενθύμισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η αντιπρύτανης σήμερα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Ζωή Γαβριηλίδου είχε εκδοθεί το ΦΕΚ, είχαν πραγματοποιηθεί επαφές με ξένες πρεσβείες και είχε εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από «φερέλπιδες» φοιτητές της αλλοδαπής για να φοιτήσουν σε αυτό, ωστόσο με το νόμο 4485 του 2017 το πρόγραμμα καταργήθηκε παρά την πρωτοτυπία του.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται σε ισχύ παρέχει την δυνατότητα ίδρυσης εκ νέου, προγράμματος σπουδών γεγονός το οποίο όπως εξήγησε η ίδια οδήγησε στην έγκριση της ίδρυσης του αγγλόφωνου προγράμματος “BA in Hellenic Studies” αρχικά από την Γενική Συνέλευση και ακολούθως από την Σύγκλητο του ΔΠΘ. Πρόκειται για ένα αγγλόφωνο τετραετούς διάρκειας προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα, το περιεχόμενο του οποίου σύμφωνα με την κ.Γαβριηλίδου εστιάζει στην ελληνική γλώσσα, όψεις του ελληνικού πολιτισμού και την ελληνική ιστορία, φωτίζοντας την πολιτισμική, πολιτική, κοινωνική δραστηριότητα των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Τετραετούς διάρκειας, με δίδακτρα και αποκλειστικά για φοιτητές της αλλοδαπής

Με αυτή την έννοια τόνισε η ίδια «τώρα είμαστε συμπληρωματικοί με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που υπάρχει στο ΕΚΠΑ, το οποίο όμως εστιάζει μόνο στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, ενώ εμάς είναι η ολότητα. Οι απόφοιτοι μας θα αποκτήσουν όλη τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, γύρω από ζητήματα μετάφρασης και γύρω από ζητήματα διδασκαλίας της νέας ελληνικής γλώσσας».

Εξειδικεύοντας την «ταυτότητα» του προγράμματος η ίδια εξήγησε πως απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές της αλλοδαπής, ανάμεσα στους οποίους και φοιτητές της Ε.Ε. – γεγονός που δεν ήταν εφικτό στην πρότερη φάση του το 2014 – οι οποίοι θα μπορούν να φοιτούν εδώ, με συγκεκριμένα δίδακτρα, αποκτώντας στο τέλος της φοίτησής τους πτυχίο ισότιμο με τα πτυχία όλων των ελληνικών ΑΕΙ, έχοντας και τα 240 ECTS που παίρνει κάποιος φοιτητής όταν τελειώνει κάποιο τετραετούς φοίτησης πρόγραμμα.

Το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 η πρώτη λειτουργία του

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Γαβριηλίδου τόνισε πως το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδόν το ίδιο με το πρόγραμμα του 2014, καθώς πρόκειται για μία προσπάθεια για την οποία είχαν δουλέψει πάρα πολύ, για να ανακοινώσει επίσης πως αναμένεται η ένταξή τους σε πρόγραμμα διεθνοποίησης μέσα από το οποίο ευελπιστούν να «τρέξουν» τις δράσεις ωρίμανσης του προγράμματος. «Θα χρηματοδοτηθούμε να δημιουργήσουμε το υλικό, τα προγράμματα μαθημάτων, να ετοιμαστεί η πλατφόρμα στην οποία θα ανέβει όλο αυτό το υλικό ούτως ώστε όταν ξεκινήσουμε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι».

Ερωτηθείσα ως προς τα χρονοδιαγράμματα η ίδια «τοποθέτησε» το χρόνο των δράσεων ωρίμανσης το 2022-2023 εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την λειτουργία του.

Πολλαπλά τα παράλληλα οφέλη για την τοπική κοινωνία

Η κ. Γαβριηλίδου έκανε λόγο για πιο «ώριμες συνθήκες και πλαίσιο» για την λειτουργία του προγράμματος υπογραμμίζοντας και τα παράλληλα οφέλη για την πόλη της Κομοτηνής και ευρύτερα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Στο προπτυχιακό αυτό πρόγραμμα θα υπάρχου και πολλές δράσεις που θα αφορούν δράσεις πεδίου. Θα βγούμε, θα γνωρίσουμε τις αρχαιότητες, το φυσικό περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, όλα όσα χαρακτηρίζουν την περιοχή μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.