Σημειο Αριστειας για την Παγκοσμια παλη θελει να γινει το ΔΠΘ

Με πρώτο βήμα το διεθνές προπονητικό camp προετοιμασίας γυναικείας Πάλης στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή 70 αθλητριών από 6 χώρες

Την απαρχή μιας προσπάθειας να γίνει το ΔΠΘ ένα σημείο αριστείας για την παγκόσμια πάλη, αλλά και για άλλα αθλήματα, αποτελεί η διοργάνωση του διεθνούς προπονητικού camp προετοιμασίας γυναικείας Πάλης που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ., από τις 17 έως τις 26 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, με συμμετοχή αθλητριών από 6 χώρες.

Σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας, από το ΔΠΘ, τον Δήμο Κομοτηνής, τον ΑΣ Δημοκρίτειο και οι προπονητές των ομάδων, μίλησαν για το camp, αλλά και τη συνολική προσπάθεια του Πανεπιστημίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προπονήσεις βρέθηκαν παιδιά των σχολείων της περιοχής, για να γνωρίσουν πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός.

Το ΔΠΘ ανοίγεται στον κόσμο

Την χαρά του ΔΠΘ που σε αυτή την περίοδο επανεκκίνησης τόσο της ακαδημαϊκής λειτουργίας όσο και του αθλητισμού στη χώρα μας συνδιοργανώνουν το πρώτο διεθνές Camp γυναικείας πάλης στη χώρα μας, μετέφερε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου.

Το camp έχει διάρκεια δέκα ημέρες, και προηγείται του Μεσογειακού πρωταθλήματος που θα γίνει στην Ξάνθη από τις 28 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ισπανία και η Αίγυπτος, φτάνοντας περίπου τους 70 αθλητές.

Το Πανεπιστήμιο και ο ΑΣ Δημοκρίτειο τίμησε όλους τους παρευρισκόμενους

Στη φιλοξενία, σημείωσε, βοήθησε και ο Δήμος Κομοτηνής μέσω της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, με το Πανεπιστήμιο να παρέχει τις υποδομές, εκπαίδευσης για το ΤΕΦΑΑ και προπόνησης για τους αθλητές, με τις τρεις παλαίστρες που πρόσφατα ανακαινίστηκαν.

«Στόχος μας, πέρα από την άρτια υλοποίηση της διοργάνωσης, είναι να αποτελέσουμε ένα σημείο αριστείας όσο αφορά την παγκόσμια πάλη», υπογράμμισε η κ. Μιχαλοπούλου, για αυτό και έχουν ξεκινήσει επαφές τόσο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης, όσο και αυτή της Ευρασίας, ώστε να υποδέχονται συστηματικά αθλητές που θα μετέχουν σε προπονητικά camp σαν και αυτό που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες.

Σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει και η πολυλειτουργική εγκατάσταση αθλητισμού και εκπαίδευσης, μαζί με ξενώνες για τη φιλοξενία αθλητών, που θα αποκτήσει σύντομα το Πανεπιστήμιο. Κλείνοντας η κ. Μιχαλοπούλου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη ΣΕΦΑΑ, που συνεχίζει να είναι ανοιχτή και να πρωτοπορεί σε τέτοιες δράσεις.

Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις σε αυτό τον τομέα που περιλαμβάνονται στο φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών του Πανεπιστημίου.

Ήδη έχουν δημοπρατήσει τον αθλητικό ξενώνα, που φιλοδοξούν να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και θα μπορεί να φιλοξενήσει 36 αθλητές και συνοδούς εντός της πανεπιστημιούπολης, υποστηρίζοντας προπονητικά campuses σε διάφορα αθλήματα. Πρώτη επιλογή ήταν η πάλη, σημείωσε, θα ακολουθήσουν όμως και άλλες προσπάθειες.

Την ίδια ώρα ολοκληρώνεται η πολυλειτουργική εγκατάσταση 4.500 τετραγωνικών μέτρων που προανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου, στην οποία θα μετεγκατασταθούν όλα τα αθλήματα που λαμβάνουν χώρα σε εγκαταστάσεις εκτός πανεπιστημιούπολης, όπως για παράδειγμα στο κτίριο της Μεταλλουργικής. Ο κ. Μάρης εξέφρασε την εκτίμηση πως, μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις στην πανεπιστημιούπολη, τα έργα θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για να υποστηρίξουν δραστηριότητες, όπως αυτή της πάλης.

Να γίνει ετήσιος θεσμός το camp

Ο ΑΣ Δημοκρίτειο δημιουργήθηκε για να προωθήσει αθλήματα που δεν είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή μας, σημείωσε ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Ντάσιος, ο οποίος τόνισε πως , και με την αρωγή του ΔΠΘ και του Δήμου Κομοτηνής, φτάσαμε αυτές τις μέρες πολλές μεσογειακές χώρες, με προπονητές και ολυμπιονίκες, να βρίσκονται στην Κομοτηνή.

Το πανεπιστήμιο, σημείωσε, δραστηριοποιείται αθόρυβα αλλά με πάρα πολλή ουσία, και βοηθούν τους αθλητές ώστε να υπάρχουν τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα, κάτι που χρήζει στήριξης από την πολιτεία. Αφού μίλησε θετικά για τη δημιουργία του Μητρώου στην ΓΓΑ, ευχαρίστησε τους προπονητές στο τμήμα του συλλόγου, τον κ. Θόδωρο Καρυπίδη και τον κ. Νάσο Γραικίδη, τον κ. Ιωάννη Μπάρμπα, και όλα τα μέλη του συλλόγου. Ευχήθηκε δε η πραγματοποίηση διεθνούς camp στις εγκαταστάσεις να γίνει ετήσιος θεσμός ώστε η περιοχή να αποτελέσει προορισμό, με την αρωγή και άλλων φορέων.

Αρωγός σε κάθε προσπάθεια ο Δήμος Κομοτηνής

Την βούληση του Δήμου Κομοτηνής για συνεργασία με το ΔΠΘ, και την επέκταση αυτής της προσπάθειας, μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κίμων Λεχούδης, μιας και η σχέση Πανεπιστημίου και Δήμου πρέπει να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο για το καλό της κοινωνίας και των φοιτητών.

Το camp, σημείωσε, είναι μια αρχή για να δείξουν όλοι τι μπορούν να κάνουν για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων, στηρίζοντας και τους αθλητές τους, για αυτό και ο Δήμος θα είναι αρωγός και συμμέτοχος σε όποια προσπάθεια του ΔΠΘ.

Ενθουσιασμένοι προπονητές και αθλητές από τις εγκαταστάσεις

Τις ευχαριστίες του προς όλους όσους έκαναν δυνατή αυτή την προσπάθεια, από το ΔΠΘ και το Δήμο, μέχρι τους προπονητές που ήρθαν στην περιοχή μας και εμπιστεύτηκαν τους αθλητές τους στις δομές, εξέφρασε ο κ. Ιωάννης Μπάρμπας, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πάλης και πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης.

Ο κ. Μπάρμπας σύστησε την υπεύθυνη για την προπονητική διαδικασία του camp την κ. Στάνκα Ζλάτεβα, προπονήτρια της ομάδας της Βουλγαρίας, δύο φορές ασημένια ολυμπιονίκης, έξι φορές παγκόσμια  πρωταθλήτρια και οκτώ φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η κ. Ζλάτεβα τόνισε πως είναι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκεται στην περιοχή μας, γιατί έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την προετοιμασία στο camp.

Πέρα από την ποιότητα της προσπάθειας που γίνεται εδώ όμως, σημείωσε, περίμενε πως μια τέτοια δράση και διοργάνωση, θα είχε λίγο περισσότερη διαφήμιση ώστε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή και στο camp αλλά και στην πόλη.

Παράλληλα η ίδια εκμυστηρεύθηκε πως η πανδημία κράτησε όλους τους αθλητές έξω από τις παλαίστρες, και βρήκαν διέξοδο είτε σε εξωτερικούς χώρους, είτε ατομικά, αλλά σίγουρα η πανδημία πήγε το άθλημα πίσω.  Για το ίδιο το camp όμως παρατήρησε πως η συμμετοχή είναι πολύ καλή, με αξιόλογα ταλέντα. Θεωρεί μάλιστα πως γίνεται πολύ ποιοτική δουλειά σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Κομοτηνή, και αυτό θα δώσει κίνητρο στα παιδιά για να φτάσουν στην επιτυχία. «Όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό κάνει χαρακτήρα και έχει καλύτερη πορεία στη ζωή του» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός προπονητής της ελευθέρας πάλης κ. Αμιράν Καρντάνοφ, που βρίσκεται στην Κομοτηνή μαζί με τον Μόισεν Παριγέι, που έχει αναλάβει τις γυναικείες ομάδες της Ομοσπονδίας, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την υποδοχή, για το τελευταίο στάδιο προετοιμασίας των ομάδων. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί καλά και θα μπορέσει να πάει ψηλά στους αγώνες.

Συνεργασία με την ΕΛΟΠ σε επιστημονικό επίπεδο

Τέλος από την πλευρά της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης ο Ολυμπιονίκης κ. Κώστας Θάνος, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας πως οι ημέρες πάλης που ξεκινούν στην Κομοτηνή, υλοποιούνται στο πλαίσιο μιας σημαντικής συνεργασίας με το ΔΠΘ, και ιδιαίτερα τον κ. Μπάρμπα.

«Θα έρθουν πολλοί αθλητές και αθλήτριες και στόχος είναι η συνεργασία τόσο με το ΔΠΘ όσο και με τους τοπικούς φορείς να συνεχιστούν σε πολλαπλά επίπεδα» όχι μόνο σε φιλοξενία αθλητών, αλλά και επιστημονικά, σε εργομετρικές δράσεις, παρακολούθηση αθλητών που κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά και συνέδρια κι σεμινάρια των προπονητών της Ομοσπονδίας.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε τον αθλητισμό γενικότερα μέσα από κοινές δράσεις, και φυσικά την πάλη ειδικότερα που υπηρετούμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.