Σημαντικο κομματι της ακαδημαικης ζωης ο Συνηγορος του Φοιτητη

20 αιτήματα – αναφορές διερευνήθηκαν από τον θεσμό του ΔΠΘ

Λευκή Κιοσσέ: «Είναι ένας θεσμός ο οποίος φαίνεται ότι βοηθά τους φοιτητές»

20 αιτήματα – αναφορές φοιτητών από διάφορα Τμήματα του ΔΠΘ που αφορούσαν το διδακτικό προσωπικό Τμημάτων του και τις διοικητικές υπηρεσίες διευθέτησε κατά τη διάρκεια του 2022 η Συνήγορος του Φοιτητή, κ. Λευκή Κιοσσέ, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., δείχνοντας πως η παρουσία του θεσμού είναι σημαντική και στηρίζει όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στα 4 χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός, με υπεύθυνη την κ. Κιοσσέ, έχει αγκαλιαστεί τόσο από τους φοιτητές, όσο και από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μιας και δίνει την δυνατότητα να λύνονται προβλήματα που προκύπτουν στην ακαδημαϊκή καθημερινότητα, διευκολύνοντας όλες τις πλευρές της.

Το σύνολο των καταγγελιών επιλύθηκε ταχύτατα, ενώ όπου η Συνήγορος του Φοιτητή θεώρησε ότι τα καταγγελλόμενα είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα, ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες Πρυτανικές αρχές. Για κάθε καταγγελία που η Συνήγορος λάμβανε, ενημέρωνε μόνο ως προς το περιεχόμενό της, τους καθ’ ύλην αρμοδίους Προέδρους των Τμημάτων, η συνδρομή των οποίων, όπως και του προσωπικού, είτε διδακτικού είτε διοικητικού, ήταν άμεση και εξαιρετικά θετική.

Σε γενικά πλαίσια, σύμφωνα με την κ. Κιοσσέ, οι φοιτητές ανέφεραν προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία εκδηλώνονται από ελάχιστα μέλη ΔΕΠ και συνοδεύονται με προσβολή της προσωπικότητάς τους, προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των εξετάσεων, προβλήματα που προέκυψαν με επιβλέποντες Π.Μ.Σ. και με επιβλέποντες διδακτορικών διατριβών, προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε φοιτητές από προσωπικό το οποίο απασχολείται από εργολάβους στη λέσχη σίτισης, προβλήματα οικότροφων φοιτητών στις φοιτητικές εστίες κ.α.

Να θυμίσουμε πως ο Συνήγορος του φοιτητή δεν έχει αρμοδιότητα σε θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών, παρόλα αυτά συνεχίζει να δέχεται αναφορές για τα θέματα αυτά, για τα οποία όμως παραπέμπει στους κατάλληλους αποδέκτες, μιας και δεν δύναται να τα διαχειριστεί.

Προθυμία συνεργασίας από όλους

Ο θεσμός λειτούργησε για πρώτη φορά στο ΔΠΘ το 2019, και οι φοιτητές από όλα τα τμήματα, από Ορεστιάδα μέχρι Ξάνθη, απευθύνονται σε αυτή όχι μόνο με έγγραφες αναφορές, που κατατίθενται αυτοπροσώπως είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά και προφορικές.

Κάποιες από αυτές έχουν μια βαρύτητα, σε κάποιες γίνεται επισήμανση σε ποιες υπηρεσίες μπορούν να απευθυνθούν οι φοιτητές.

«Είναι ένας θεσμός ο οποίος φαίνεται ότι βοηθά τους φοιτητές», σημείωσε η κ. Κιοσσέ, και θεωρεί ενθαρρυντικό ότι τόσο τα μέλη ΔΕΠ, όσο και οι διοικητικές υπηρεσίες, ήταν πολύ πρόθυμοι να επιλύσουν ζητήματα και να βοηθήσουν το έργο της.

Προς αναβάθμιση του θεσμού

Με τον νόμο 4957/2022 για τα πανεπιστήμια, ο θεσμός του Συνηγόρου του Φοιτητή αναβαθμίστηκε, με προβλέψεις, μεταξύ άλλων, για τον συντονισμό δράσεων εκπαίδευσης με τους φοιτητές και το προσωπικό σε συνεργασία με άλλες μονάδες αλλά και εξωτερικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και οι Συνήγοροι Φοιτητή άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη συμμετοχή στη χάραξη εσωτερικών πολιτικών και στην ανάπτυξη εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας, ενώ ενημερώνει τα αρμόδια όργανα για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και προτύπων ακεραιότητας εντός του φορέα.

Η κ. Κιοσσέ θεωρεί πως η αναβάθμιση αυτή είναι σε καλή κατεύθυνση, παρόλο που οι λεπτομέρειες των δράσεων αυτών δεν ξεκαθαρίστηκαν στον νόμο. Αρκετές από αυτές βέβαια προϋποθέτουν ένα κόστος, που δεν μπορεί να αναλάβει το Πανεπιστήμιο ούτε και ο Συνήγορος, μιας και η θέση, όπως και θεωρεί σωστό, είναι τιμητική.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αναβάθμισης είναι η συνεργασία όλων των Συνηγόρων του Φοιτητή της χώρας, με στόχο την βελτίωση των πρακτικών που εφαρμόζονται, κάτι που ήδη βέβαια, γινόταν άτυπα.

Όπως τόνισε η κ. Κιοσσέ, αρκετοί συνάδερφοί της από άλλα πανεπιστήμια που ανέλαβαν θέση Συνηγόρου του Φοιτητή μετά από αυτή, αντάλλαξαν απόψεις και κατευθύνσεις για τη λειτουργία του θεσμού, αλλά και ιδέες. «Υπάρχει και πρέπει να υπάρχει αυτή η επικοινωνία, και όπως φαίνεται προσφέρει στους φοιτητές» σημείωσε.

Τέλος, όσο αφορά την συνέχιση της παρουσίας της ίδιας στο θεσμό, εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση μέχρι την αποχώρησή της από το Πανεπιστήμιο. «Είμαι ευγνώμων στο πανεπιστήμιο και τους συναδέρφους μου, και από τη στιγμή που ζητούν τις υπηρεσίες μου προφανώς και θα τις προσφέρω» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.