Σημαντικη σε ολη την ΕΕ η διατηρηση της Ανεξαρτησιας της Δικαιοσυνης

Ομιλία της Καθηγήτριας της Σχολής Νομικής, Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Wroclaw, Dagmara Kornobis-Romanowska στη Νομική Κομοτηνής

Τη σημασία των αρχών και της λογοδοσίας στη διατήρηση της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Αρχών, και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε η Καθηγήτρια της Σχολής Νομικής, Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Wroclaw, Prof. Dr hab. Dagmara Kornobis-Romanowska, στην επιστημονική της διάλεξη στην Νομική Σχολή ΔΠΘ την Τετάρτη 3 Μαΐου.

Η διάλεξη, που διοργανώθηκε από τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκών Σπουδών είχε ως θέμα «The Independence of the courts and democracy in EU-standards & accountability».

Κίνδυνοι σε όλη την ΕΕ από την έλλειψη

Η κ. Kornobis-Romanowska βρέθηκε στην Κομοτηνή μετά από την ευγενική πρόσκληση της κ. Βιργινίας Τζώρτζη, που είναι, όπως και η εισηγήτρια, μέλος της Fédération Internationale Pour Le Droit Européen (FIDE), ή στα ελληνικά Διεθνής Ένωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Στην ομιλία της επικεντρώθηκε σε μία από τις σημαντικότερες πτυχές του δικαιικού συστήματος, τη δικαστική ανεξαρτησία, και τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν αυτοί που εφαρμόζουν τους νόμους, και εγγυούνται τη δικαιοσύνη για τους πολίτες, δεν είναι ανεξάρτητοι, αλλά δέχονται πολιτικές επιρροές.

Αυτό το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Πολωνία είναι ιδιαίτερα προβληματικό, γιατί το έχουν αντιμετωπίσει με έντονο τρόπο, και υπάρχει παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας με την πλήρη έννοια, όταν οι δικαστές ελέγχονται από την κυβέρνηση, από τη στιγμή του ορισμού τους, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Αυτή η κατάσταση είναι παράνομη, και ενάντια σε κάθε κανόνα σε πολιτισμένες χώρες, αλλά ενέχει κινδύνους όχι μόνο για την Πολωνία, ως μέλος της ΕΕ, αλλά για την Ένωση.

Απαραίτητη η δημοκρατική λογοδοσία

Τα μόνα μέσα για να προστατευτεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τόνισε, είναι η δημοκρατική λογοδοσία, που αφορά τους πολίτες. Έτσι κάθε πολίτης μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον έλεγχο της Ανεξαρτησίας. Σε κάθε δίκη, όταν κάποιος από τους συμμετέχοντες έχει αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, μπορεί να το αμφισβητήσει σε εθνικό, ή ευρωπαϊκό επίπεδο, με την διαδικασία που ονομάζεται Preliminary ruling procedure (προδικαστική διαδικασία) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου πολίτες από μία χώρα της ΕΕ μπορούν να αμφισβητήσουν την λειτουργία των δικαστηρίων σε μια άλλη χώρα μέλος.

Η ΕΕ είναι χώρος ελεύθερης μετακίνησης, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων, οπότε είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται νόμιμες δικαστικές αποφάσεις σε όλα τα μέλη, και να μην επηρεάζονται τα δικαιικά συστήματα σε άλλα κράτη.

«Κάθε πολίτης πρέπει να εμπιστεύονται το σύστημα. Αν υπάρχει έλλειψη αυτής της εμπιστοσύνης, αμφισβητείται η δικαιοσύνη» τόνισε, μιας και δεν θα προσφεύγουν στα δικαστήρια, αν θεωρούν πως οι αποφάσεις δεν θα βασίζονται στους νόμους.

Έδωσε δε και μια άλλη διάσταση στο θέμα: αν ένας Έλληνα πολίτης έχει μια διακρατική διαφωνία με έναν Πολωνό, μπορεί ο Έλληνας να εμπιστευτεί την απόφαση, να την αποδεχτεί, αν αμφισβητείται συστηματικά το κράτος δικαίου;

Αυτό ήταν και το κύριο θέμα της ομιλίας: η διατήρηση των βασικών αρχών δημοκρατίας και λογοδοσίας στην ΕΕ, με ειδική μέριμνα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.