Σε συστρατευση καλει η ΣΟΦΕΚ τους τοπικους φορεις

Διοργανώνει τηλεδιάσκεψη και ζητά άνοιγμα των σχολών και κατάργηση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ

Τη συστράτευση των τοπικών φορέων στα αιτήματα για άνοιγμα των σχολών και κατάργηση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ επιζητά ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή σε συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 7 Μαρτίου. Μάλιστα ο σύλλογος συνέταξε και έγγραφο-πλαίσιο καλώντας τα σωματεία και τους τοπικούς φορείς του Νομού Ροδόπης να συνυπογράψουν.

«Η τοπική κοινωνία διαχρονικά πλέον έχει συμμειχθεί με το πλήθος των φοιτητών»

Στο εν λόγω έγγραφο εξηγεί πως «εν όψει της συμπλήρωσης 365 ημερών από την έναρξη των υγειονομικών μέτρων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κατόπιν μελέτης της κοινωνικής συνθήκης, της οικονομικοκοινωνικής συγκυρίας αλλά και λαμβάνοντας υπεύθυνα υπόψιν τις ιδιομορφίες και τον ανάγλυφο χαρακτήρα του τοπικού κοινωνικού σχηματισμού έχουμε εξάγει τα παρακάτω συμπεράσματα.

Η τοπική κοινωνία της πόλης διαχρονικά πλέον έχει συμμειχθεί με το πλήθος των φοιτητών που καταφθάνουν ετησίως ώστε να φοιτήσουν στα Πανεπιστημιακά τμήματα του ΔΠΘ τα οποία εδρεύουν στην Κομοτηνή. (Τμήματα ΣΕΦΑΑ, Νομικής, Γλώσσας Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Κοινωνικής Διοίκησης, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών, Ιστορίας & Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας). Η πραγματικότητα αυτή αποκρυσταλλώνεται εδώ και πολλά χρόνια μέσω της άνθισης της τοπικής οικονομίας, της ενίσχυσης των τοπικών αγορών, της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, της πρόκρισης δηλαδή του τόπου σε έναν εγνωσμένης ποιότητας και αξίας προορισμό για την εκκίνηση της ακαδημαϊκής πορείας χιλιάδων φοιτητών, τον υπερπολλαπλασιασμό της προσφοράς και της ζήτησης σε κλάδους όπως η εστίαση, οι σχολές οδηγών, οι κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, η ένδυση και η υπόδηση, τα οπωροπαντοπωλεία, τα τοπικά καταστήματα ψιλικών και καπνικών, η δημοτική αγορά της πόλης κα».

«Ο φοιτητικός πληθυσμός θα εμφανίσει έντονη μείωση»

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ο ΣΟΦΕΚ συμπληρώνει πως «το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως εγκαθίδρυσε την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ελάχιστος συντελεστής εισαγωγής στα ΑΕΙ) το όριο φοίτησης (ν+2 χρόνια φοίτησης) αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Συν τοις άλλοις υφίσταται επερχόμενο νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τμήματα ολιγοετούς φοίτησης αλλά και εξίσωσης των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών ιδρυμάτων. Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό πως σε μία διαδικασία fast track εκπαίδευσης αλλά και άρσης φυσικών ερεισμάτων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της  νεοφιλελεύθερου τύπου εξόδου στην αγορά εργασίας, ο φοιτητικός πληθυσμός των πόλεων θα εμφανίσει έντονη μείωση. Ποσοστιαία, υπολογίζεται πως ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί περί 35% στον κλάδο των ανθρωπιστικών και των οικονομικών σπουδών γεγονός που θα αποτυπωθεί έμπρακτα στα τμήματα του ΔΠΘ της πόλης καθώς αυτά απαρτίζονται στο 100% τους από σχολές αυτών των επιστημών. Οι φοιτητές θα πάψουν να λαμβάνουν εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη κατάρτιση μετατρέποντας την ακαδημαϊκή πορεία σε ένα σύντομο κύκλο χρησιμοθηρικής και στείρας γνώσης με απώτερο σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας άνευ εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και όρων που να ευνοούν ή να εξυπηρετούν τη διεκδίκησή τους. Τα παραπάνω βασίζονται στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει την ελληνική οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις με βάση ένα νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό παραγωγικό υπόδειγμα».

«Ανοιχτές σχολές σημαίνει ανάσα στην οικονομία, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση»

Παράλληλα ο ΣΟΦΕΚ σπεύδει να τονίσει πως «ανοιχτές σχολές σημαίνει ανάσα στην οικονομία, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση», εξηγώντας πως «τα 30.000.000 ευρώ που δαπανώνται για τη “φύλαξη” των ακαδημαϊκών χώρων θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια. Ίσως πάλι θα μπορούσαν να δοθούν για ενίσχυση του ΕΣΥ, για πραγματοποίηση μαζικών τεστ covid-19. Μία ολόκληρη γενιά φοιτητών δεν θα έχει απτή σχέση με το αντικείμενο σπουδών της, οι πρακτικές ασκήσεις των τμημάτων έχουν τεθεί σε αναστολή ενώ δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια. Στην κοινωνία θα βγουν κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί , χημικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κα. οι οποίοι δεν θα έχουν έρθει ποτέ σε πραγματική επαφή με το επικείμενο επάγγελμά τους. Οι άνθρωποι που ενοικιάζουν σπίτια σε φοιτητές αλλά και οι ίδιοι οι μεσίτες, πώς θα αποζημιωθούν για την εξαφάνιση του εισοδήματός τους; Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω απουσίας καταναλωτικού κοινού, πώς θα θρέψουν τις οικογένειές τους; Εφόσον μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις, αποδεδειγμένα πλέον ελαχιστοποιούν τη μετάδοση του ιού, και ενώ ήδη ομάδες ανθρώπων προβαίνουν σε εμβολιασμούς, μάλλον οι όροι για επιστροφή στην ακαδημαϊκή ζωή υπάρχουν καταφανώς γύρω μας».

«Δίκαιο και ορθολογικό το αίτημα του φοιτητικού μας συλλόγου και εν γένει του φοιτητικού κινήματος»

Κλείνοντας, ο Σύλλογος υπογραμμίζει πως «λογίζοντας ως δίκαιο και ορθολογικό το αίτημα του φοιτητικού μας συλλόγου και εν γένει του φοιτητικού κινήματος για επαναλειτουργεία των πανεπιστημίων με λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, πολλώ δε μάλλον ενώ έχει αποφασισθεί η ταυτόχρονη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργοστασιακών εγκαταστάσεων κοκ, θεωρούμε πως οι φωνές προς έκκληση του φοιτητικού κινήματος και της τοπικής κοινωνίας για επιστροφή των φοιτητών στην Κομοτηνή, δύναται να καταστούν παρασάγγας πιο βροντόφωνες και αποφασιστικές αν ενωθούν και διαβιβάσουν σε συνεργασία τα κοινά τους αιτήματα».

Ο ΣΟΦΕΚ αιτείται:

1.Να ανοίξουν οι σχολές μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα:

  • Rapid Test για όλους τους φοιτητές
  • Χωρισμός φοιτητών σε μικρότερα τμήματα
  • Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των δομών του δήμου
  • Απολύμανση όλων των χώρων μετά από κάθε μάθημα
  • Αύξηση λεωφορείων από και για Πανεπιστημιούπολη
  • Μικρότερες διδακτικές ώρες και περισσότερα μικρά διαλείμματα για να γίνεται αερισμός της αίθουσας

2.Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία

3.Να μην εφαρμοστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη

4.Να καταδικάσει άμεσα η Σύγκλητος του ΔΠΘ, τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ.

Ο ΣΟΦΕΚ προτείνει:

  • Συντονισμό με τοπικούς φορείς, σωματεία, μαθητές και άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους
  • Συνεδρίαση μέσω διαδικτύου, την Κυριακή 7/3, στις 16:00
  • Email επικοινωνίας: [email protected]
  • Κινητοποίηση, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τον « ένα χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια», την Τετάρτη 10/3

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.