Σε συλλογικη προσπαθεια για την αναταξη της πτωτικης πορειας του ΔΠΘ καλει ο Αλκης Δερβιτσιωτης

Ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής και υποψήφιος Πρύτανης μιλά στον «ΠτΘ» για το σχέδιο και τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα του πανεπιστημιακού ιδρύματος της περιοχής μας

«Ή κάνουμε όλοι μαζί μια συλλογική προσπάθεια ή το ΔΠΘ είναι καταδικασμένο σε μια δεκαετία να λειτουργήσει με τις παραδοσιακές του σχολές και μόνο»

Τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης υπό ένα διαφορετικό από το υφιστάμενο όπως εξήγησε και ο ίδιος τρόπο διοίκησης περιέγραψε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής και υποψήφιος Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Άλκης Δερβιτσιώτης.

Μια μέρα μετά την γνωστοποίηση της υποψηφιότητάς του αλλά και των τεσσάρων ακόμα συνυπογραφόντων καθηγητών του ΔΠΘ, ήτοι των κ.κ.Θανάση Καραφύλλη, Βίβιαν Μάλλιου, Βασίλη Τσαουσίδη και Αλίκης Φίσκα, που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης που θα αναδειχθεί από τις διαδικασίες της 31ης Οκτωβρίου ο κ.Δερβιτσιώτης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, πρώτη και κύρια εκ των οποίων είναι η ανάταξη της αρνητικής πορείας και μακροπρόθεσμα η επανεκκίνηση και επανατοποθέτηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στις πρώτες θέσεις των ελληνικών και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ο ίδιος αποτελεί μέλος της «οικογένειας» του ΔΠΘ από το 1977, αρχικά ως φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, και ακολούθως ως μέλος της ακαδημαϊκής του οικογένειας, γεγονός που όπως τόνισε και ο ίδιος του προσφέρει μια σαφή εικόνα της «διαδρομής» και της πορείας του Πανεπιστημίου στο πέρασμα των ετών.

Μοντέλο «στρογγυλής τράπεζας»

«Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή και εφόσον σε μερικά έτη αφυπηρετώ, θεώρησα ότι ένα κομμάτι αυτής της διαδρομής, το τελευταίο, μπορεί να αφιερωθεί σε μια συλλογική προσπάθεια ανάταξης της πτωτικής πορείας του Δημοκριτείου σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες που πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως η λογική της προσπάθειάς του αφορά και βασίζεται σε ένα μοντέλο «στρογγυλής τράπεζας» όπου «όλοι παρακάθονται ισότιμα και καταθέτουν τις απόψεις τους».

«Αντίθετα από άλλες αντιλήψεις, εγώ δεν διατίθεμαι να διεκδικήσω ανθρώπους. Προτίθεμαι να διεκδικήσω ψήφο και να απαιτήσω γνώμες μετά για την ακολουθητέα πορεία» εξήγησε υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι μια διαδρομή η οποία εάν κατοχυρωθεί νομίζω ότι μπορεί να διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα την ανάταξη της αρνητικής πορείας και μακροπρόθεσμα την επανεκκίνηση και την επανατοποθέτηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στις πρώτες θέσεις των ελληνικών και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων».

Ο στόχος, η λογική, οι προβληματισμοί και οι αγωνίες για το μέλλον του ΔΠΘ δεν είναι κοινοί «τόποι» μόνο των πέντε συνυπογραφόντων την επιστολή, αλλά όπως εξήγησε «μιας πολυάριθμης ομάδας συναδέλφων».

Άλλωστε όπως επεσήμανε «το πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο για να χορηγεί πτυχία, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά καλείται να διαδραματίσει μια σειρά ρόλων» μέσα από διεκδικήσεις οι οποίες εκκινούν από την αλλαγή «αρχικά εκ των έσω», με την υιοθέτηση και τήρηση ακαδημαϊκών κριτηρίων στη συμπεριφορά και την καθημερινότητα των ίδιων των μελών του ΔΠΘ που όπως τόνισε «μερικές φορές υπάρχουν, τις περισσότερες όμως φορές δεν υπάρχουν».

Εξειδικεύοντας στην περίπτωση του ΔΠΘ ο κ. Δερβιτσιώτης εξήγησε πως πρώτα απ’ όλα καλείται να ανταποκριθεί στον βασικό ακαδημαϊκό ρόλο που είναι η έρευνα και η διδασκαλία, για να συνεχίσει λέγοντας πως «ένας δεύτερος ρόλος που επίσης έχουν όλα τα πανεπιστήμια είναι ο αξιακός -πολιτιστικός ρόλος και το μοντέλο συμπεριφοράς που αναπαράγουμε και ο τρίτος που υπηρετούν μόλις δυο πανεπιστήμια της ελληνικής δημοκρατίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, είναι ο αναπτυξιακός ρόλος. Το γεγονός δηλαδή ότι μπορεί να συμβάλει δια της εξειδικευμένης γνώσης στην ανάπτυξη της περιοχής, δια του αριθμού των εργαζομένων σε αυτό και των φοιτητών που έρχονται να παρακολουθήσουν, να τονώνει την τοπική οικονομία και ο τέταρτος ρόλος ο οποίος καλείται να εξυπηρετηθεί ακριβώς από αυτά τα δυο περιφερειακά πανεπιστήμια είναι ο εθνικός ρόλος».

«Άρα είμαστε επιφορτισμένοι με κάτι δυσκολότερο, απ’  ό,τι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «αυτό μπορεί να έλθει σε πέρας μόνο με συλλογική προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανένας». «Ή κάνουμε όλοι μαζί μια συλλογική προσπάθεια ή το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι καταδικασμένο σε μια δεκαετία να λειτουργήσει με τις παραδοσιακές του σχολές και μόνο» πρόσθεσε τονίζοντας πως είναι απολύτως ορατό ότι υπάρχουν τμήματα τα οποία δεν προτιμώνται από τους φοιτητές.

Η επόμενη ημέρα ξεκινά από αυτό που ήδη υπάρχει σχολίασε ο υποψήφιος Πρύτανης ερωτηθείς σε σχέση με τις προτεραιότητές του, θέτοντας ως πρώτη εξ αυτών την εκκίνηση ενός ευρύ διαλόγου πρώτα με την «κοινότητα» εσωτερικά και ακολούθως με τις τοπικές κοινωνίες της Θράκης.

Ανάγκη εκκίνησης ενός ειλικρινούς διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες

«Στο μεν Δημοκρίτειο υπάρχουν ζητήματα εσωτερικά, τα οποία μπορεί να τα αντιμετωπίσει, αφού τα προσδιορίσει η κοινότητα από μόνη της και αφ’ εαυτής. Στις δε τοπικές κοινωνίες της Θράκης, πρέπει να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος ως προς το τι πρόκειται να συμβεί, εάν αντιληφθούμε όλοι μαζί ότι το κόστος ενός φοιτητή στη Νομική Λευκωσίας, είναι κατά τι φθηνότερο από το κόστος διαμονής του στην Κομοτηνή. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως στην τοπική κοινωνία, η οποία είτε δια του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, είτε δια μιας κοινής “παρέας” από αυτές που ονομάζουμε επιτροπές, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα και εννοείται ότι τα επιμελητήρια τις πόλης πρέπει να είναι προνομιακοί συνομιλητές και όχι απλώς παρακαθήμενοι» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για τον καθορισμό μιας άλλης «ημερήσιας διάταξης» με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόσθεσμους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έχουν γίνει και τα όσα βρίσκονται εν εξελίξει σε επίπεδο τουλάχιστον έργων, όπως τα νέα κτίρια στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής ο κ. Δερβιτσιώτης επέμεινε στους αρνητικούς ποιοτικούς δείκτες που χαρακτηρίζουν αυτή τη στιγμή το ΔΠΘ. «Έχουν γίνει εξαιρετικά σωστά πράγματα, του τύπου ότι αναπνέουμε όλοι το ίδιο ποσοστό οξυγόνου» ανέφερε καυστικά για να τονίσει πως «συνολικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει υποβαθμιστεί, αλλά ειδικά μόνο εμείς έχουμε αρνητικό δείκτη. Αυτή τη στιγμή στους ποιοτικούς δείκτες είμαστε κάτω από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Καλλιθέας, το οποίο έχει τον φανταστικό αριθμό μελών ΔΕΠ 60 κι εμείς είμαστε πάνω από 500. Άρα τα κτίρια καλώς φτιάχνονται, γιατί είναι έργα, ωστόσο εάν συνεχιστεί αυτή τη πτωτική πορεία του Δημοκριτείου θα έχουμε κτίρια και δεν θα έχουμε φοιτητές».

«Το να κάνεις κάτι δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και επιθυμητό»

«Καμιά φορά το να κάνεις κάτι δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητό» πρόσθεσε για να τονίσει πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μνημονίων, οι όποιες χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες ιεραρχικά. «Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής υπάρχει το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Πανανικολάου. Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο η Νομική ή το πανεπιστήμιο συνολικότερα δεν μπορεί να αξιοποιήσει προσωρινά αυτό το αμφιθέατρο κάνοντας μερικές μικρές τεχνικές παρεμβάσεις, για να καλύψει μια επείγουσα στεγαστική ανάγκη» διερωτήθηκε για να δώσει απαντώντας το παράδειγμα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών που όπως τόνισε «όταν υπάρχει ένα θέμα με τους υφιστάμενους χώρους διδασκαλίας, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι διοικήσεις δεν είναι να βάλουν μπετά, απαλλοτριώσεις, κλπ, είναι να απευθυνθούν στον δήμο, στα ιδρύματα της περιοχής, για να δουν πώς μπορεί αυτό το θέμα να επιλυθεί έστω προσωρινά και ακολούθως δρομολογούνται έργα».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ιδρυμένο τμήμα στο Δημοκρίτειο, το οποίο έχει αναστείλει την εγγραφή φοιτητών διότι η τοπική κοινωνία και ένα κομμάτι παραγόντων διαπληκτίζεται για το πού θα στεγαστούν» πρόσθεσε κάνοντας λόγο για λάθος προτεραιότητες που λαμβάνονται όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια. «Αυτό που για ένα κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας κινείται στα όρια του αυτονόητου, επιθυμώ να αναδείξω από την πρώτη μέρα. Και από τη δεύτερη είμαι έτοιμος να ακούσω και τους άλλους παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν προφανώς με πρόθεση ανάπτυξης του πανεπιστημίου και της περιοχής, αλλά το αποτέλεσμα είναι  ανασταλτικό» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.