Σε οριακο σημειο η στελεχωση του ΔΠΘ

Ένας διοικητικός υπάλληλος αντιστοιχεί σε 67,5 φοιτητές

Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων

«Η ανάγκη ενίσχυσης του ΔΠΘ, σε σύγκριση με τα άλλα ΑΕΙ, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία»

Ελπίδες ότι η κινητικότητα θα μπορέσει να ανακουφίσει, όσο είναι δυνατόν, το σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης προσωπικού που αντιμετωπίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκφράζει ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, μιας και το Δημοκρίτειο βρίσκεται σε πολύ οριακή κατάσταση σε αυτό τον τομέα.

Η παύση των διορισμών εδώ και μια δεκαετία, που συνδυάστηκε με αύξηση των αναγκών τόσο λόγω κατατμήσεων τμημάτων όσο και λόγω της αύξηση στις  απαιτήσεις εποπτείας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει φέρει το ΔΠΘ σε δύσκολη θέση, με την αναλογία φοιτητών με διοικητικούς υπαλλήλους, να φτάνει στο 1/67,5 περίπου 32% πάνω από το μέσο όρο των υπολοίπων ΑΕΙ.

Για αυτό το σημαντικό ενδιαφέρον που υπήρξε για μετακίνηση στο πανεπιστήμιο μέσω της κινητικότητας θεωρείται πολύ ενθαρρυντικό, μιας και θα μπορέσει να απαλύνει μερικά από τα βασικότερα προβλήματα στελέχωσης.

Την ίδια ώρα βέβαια συνεχίζουν να πιέζουν ώστε όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια, να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για το πανεπιστήμιο, εξαιτίας αυτής της υστέρησης σε σχέση με τα άλλα ιδρύματα.

Μέσω της κινητικότητας ελπίζει η διοίκηση ότι θα λύσει και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη γραμματεία στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών όπου η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωσή της, με τον κ. Σανδαλτζόπουλο να ζητά υπομονή, γιατί η λύση είναι πολύ κοντά.

Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…

«Πολύ κάτω του μέσου όρου των άλλων πανεπιστημίων στη στελέχωση το ΔΠΘ»

ΠτΘ: Σε τι κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο σήμερα από άποψη διοικητικού προσωπικού;
Ρ.Σ.:
Αρχικά να τονίσω, πως είναι σημαντικό να αναδεικνύονται τα έργα και η συμβολή του πανεπιστημίου στην ανάδειξη της περιοχής μας, αλλά και τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν και οφείλουμε να προσέξουμε, ώστε να δουν και από την Κεντρική διοίκηση με προσοχή το πρόβλημα και να μας βοηθήσουν να το διορθώσουμε.

Από την αρχή της κρίσης, οι διορισμοί στο ΔΠΘ, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια, έχουν σταματήσει.

Στο μεταξύ είχαμε μεγάλο αριθμό αφυπηρετήσεων, με διοικητικό προσωπικό που βγήκε στη σύνταξη και δεν αναπληρώθηκε, αλλά και αύξηση των αναγκών, διότι όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστήμιο αναπτύσσεται, με αύξηση των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ και των τμημάτων, φτάνοντας αισίως στα 20 τμήματα, ενώ εκκρεμούν και τα αιτήματα για καινούρια.

Όλα αυτά σημαίνουν περισσότερες ανάγκες. Επιπλέον οι σύγχρονες απαιτήσεις εποπτείας της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα ποιότητας και πιστοποίησης σπουδών, σημαίνουν επιπλέον δομές και επιπλέον ανάγκες στελέχωσής τους, με εξαιρετικής ποιότητας προσωπικό.

Άρα από τη μια η συρρίκνωση του αριθμού των υπαλλήλων, από την άλλη η αύξηση των αναγκών, μας φτάνει σε ένα οξυμένο πρόβλημα.

Έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο κατ’ επανάληψη, τους έχουμε παραδώσει και συγκεκριμένες μελέτες που δείχνουν πως το Δημοκρίτειο βρίσκεται σε πολύ οριακή κατάσταση, έχουμε επιστήσει την προσοχή της Υπουργού και του αρμόδιου Υφυπουργού στο θέμα.

Μάλιστα έχουμε κάνει μια σύγκριση της κατάστασης με τα άλλα ΑΕΙ, με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και όσο αφορά στο διοικητικό προσωπικό, είμαστε πολύ πίσω.

Έτσι όλοι οι δείκτες που δείχνουν την αναλογία διοικητικού προσωπικού προς μέλη ΔΕΠ, αριθμό τμημάτων, αριθμό φοιτητών κτλ είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση, είναι ότι το διοικητικό μας προσωπικό, έχει μεγαλώσει σε ηλικία, απότοκο της μη πρόσληψης προσωπικού για δέκα χρόνια.

Έτσι έχουμε πολύ έμπειρα και ικανά στελέχη, όμως πάντα θα πρέπει να υπάρχει μια ανανέωση και πρέπει να μεταγγίζεται αυτή η εμπειρία με την καινοτομία που φέρνει το νέο.

Όλα αυτά, τη στιγμή που το πανεπιστήμιο έχει δομές σε 4 πόλεις, κάτι που σημαίνει πως όλες οι διευθύνσεις μας, πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πόλεις.

Ωστόσο με τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει το προσωπικό, με την εμπειρία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τη βοήθεια των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ ΕΕΠ, μέχρι τώρα τα καταφέρνουμε χωρίς τεράστια προβλήματα.

Το διοικητικό προσωπικό πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο γιατί επιτελεί τρομακτικά σημαντικό έργο. Το να εκπαιδεύεις 30.000 φοιτητές σε όλο το ΔΠΘ, και να συμμετέχεις σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι τεράστιο κατόρθωμα. Το μεράκι και η όρεξη φαίνεται, και υπάρχουν υπάλληλοι που υπερβάλλουν εαυτόν, δίνουν την ψυχή τους και αυτό φαίνεται, και αυτό αφορά και όλο το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.

ΠτΘ: Αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο χρήζει άμεσης ενίσχυσης;
Ρ.Σ.:
Σημαίνει ότι η ανάγκη ενίσχυσης του ΔΠΘ, σε σύγκριση με τα άλλα ΑΕΙ, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτεία, και αυτό αποδεικνύεται με αντικειμενικά στοιχεία.

Έτσι ενώ η αναλογία μελών ΔΕΠ ανά διοικητικό υπάλληλο είναι κατά μέσο όρο 1,5/1 στα άλλα πανεπιστήμια, στο ΔΠΘ είναι 2,44/1, που σημαίνει πως κάθε διοικητικός υπάλληλος θα πρέπει να καλύψει το έργο σχεδόν δυόμισι καθηγητών, μια τεράστια διαφορά.

Το ίδιο παρατηρείται και στην αναλογία φοιτητών με διοικητικούς υπαλλήλους, που είναι 1/67,5 περίπου 32% πάνω από το μέσο όρο των υπολοίπων ΑΕΙ.

Για να κατορθώσουμε να ανταπεξέλθουμε λοιπόν στις ανάγκες, αναγκαζόμαστε να δαπανούμε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό κάθε χρόνο, από τα αποθεματικά της επιτροπής ερευνών, δηλαδή από το κομπόδεμα που δημιουργείται από τις παρακρατήσεις των ερευνητικών έργων όλου του επιστημονικού προσωπικού, ώστε να χρηματοδοτούμε συμβάσεις έργου με σκοπό να στελεχωθούν διάφορες υπηρεσίες όλου του Πανεπιστημίου.

Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα, και πρέπει να δοθεί άμεσα μια λύση από το Υπουργείο. Έχουμε προφορικές δεσμεύσεις ότι το Δημοκρίτειο αποτελεί προτεραιότητα, πως έτσι είναι τα πράγματα και άρα θα πρέπει να ενισχυθούμε, θα θέλαμε όμως να το δούμε αυτό στο άμεσο μέλλον.

Η στρατηγική του Υπουργείου δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα όσο αφορά τη στελέχωση των διοικητικών δομών των ΑΕΙ, θα παρακολουθούμε από κοντά και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο.

Η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα τα σώματα ασφαλείας και το σύστημα υγείας, πιστεύω ότι στην επόμενη σύνοδο Πρυτάνεων, ανυπομονούμε να ακούσουμε κάτι σχετικό. Αν δοθούνε κάποιες θέσεις, φαντάζομαι πως ο αλγόριθμος με τον οποίο θα μοιραστούν στα διάφορα ΑΕΙ, θα λάβει υπόψη του τις ανάγκες και την υποστελέχωση του ΔΠΘ, και θα έχουμε μια προτίμηση.

Λύση μέσω της κινητικότητας και του νέου οργανισμού

ΠτΘ: Μέχρι τότε όμως, πώς θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το ΔΠΘ;
Ρ.Σ.:
Μέχρι τότε υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως η κινητικότητα, για την ενίσχυση του πανεπιστημίου. Ο τελευταίος κύκλος της κινητικότητας ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και πλέον γνωρίζουν πόσοι υπάλληλοι επιθυμούν να φύγουν και πόσοι να έρθουν στο ΔΠΘ.

Δεν μπορούμε να πούμε τον ακριβή αριθμό τους, γιατί βρισκόμαστε ακόμα σε διαδικασίες ανάλυσης και επιλογών, όμως έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί ο αριθμός των δυνητικών εισροών, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό αυτών που έχουν κάνει αίτηση να φύγουν.

Για αυτό ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικό ισοζύγιο και μια έμμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, μια ένεση βοήθειας που δεν θα λύσει ολοκληρωτικά το πρόβλημά μας, αλλά θα μας βοηθήσει πάρα πολύ.

Ερμηνεύω ότι το ισοζύγιο αυτό είναι θετικό γιατί το πανεπιστήμιό μας έχει ένα ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, έχουμε την τύχη να εργαζόμαστε με νέους ανθρώπους, με φοιτητές, με καθηγητές, είναι ένας ευχάριστος χώρος για να εργάζεται κανείς, επομένως πιστεύω ότι είναι επιθυμητός προορισμός.

Ένα δεύτερο σημαντικό βήμα είναι η αναδιοργάνωση μέσα από το νέο οργανισμό, τον οποίο σύντομα θα καταθέσουμε στο Υπουργείο.

Ο νέος Οργανισμός δεν σημαίνει ότι θα μειωθούν οι θέσεις και οι ανάγκες, θα βελτιώσει όμως τη συνολική διακυβέρνηση, ιδίως αν συνδυαστεί με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την τυποποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών.

Για παράδειγμα, υπάρχουν υπηρεσίες που αναπτύσσονται και προσφέρονται σε κάθε πόλη, και θα μπορέσουμε, με ένα καινούριο οργανισμό, ιδίως αν αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές, να μην χρειάζεται να υπάρχουν οι ίδιες υπηρεσίες σε όλες τις πόλεις, και το προσωπικό μιας πόλης να εξυπηρετεί και κάποιες υποθέσεις σε άλλες πόλεις.

Αυτό είναι ένα στοίχημα, που καλούμαστε να κερδίσουμε συν τω χρόνω. Όμως παράλληλα με τον οργανισμό, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τίτλο ορισμένων θέσεων, μιας και διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων, κάποιες από τις οποίες δεν είναι σε αντικείμενα και ειδικότητες που εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες, όπως πολλές θέσεις για κλητήρες, που σήμερα στην ψηφιακή εποχή δεν χρειάζονται.

Με τον νέο οργανισμό αυτές οι θέσεις θα μετασχηματιστούν σε ειδικότητες που χρειαζόμαστε, επομένως του χρόνου τέτοιο καιρό, όταν επαναληφθεί η διαδικασία της κινητικότητας, θα έχουμε θέσεις που θα μπορεί να έρθει προσωπικό υψηλού επιπέδου για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το πανεπιστήμιο.

Έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία, πιστεύουμε στις δυνατότητες του διοικητικού μας προσωπικού, μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους μέχρι τώρα, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ.

Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως η διοίκηση είναι ανοιχτή και σε προτάσεις που βελτιώνουν περαιτέρω τον εργασιακό τους χώρο. Ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις είμαστε θετικοί σε εισηγήσεις και ιδέες και συνεργαζόμαστε στενά με το σύλλογό τους, προκειμένου να βελτιώνουμε την ποιότητα εργασίας, να ακούμε ιδέες, πρωτοβουλίες κτλ.

Λύση μέσω της κινητικότητας για το Τμήμα Παρευξεινίων

ΠτΘ: Είδαμε όμως ότι υπάρχουν και προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν, όπως η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών στην Κομοτηνή.
Ρ.Σ.:
Η κινητικότητα δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, και άλλες που έχει καθυστερήσει.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ολοκληρώσουμε πολύ γρήγορα τη διαδικασία αξιολόγησης, ήδη η διεύθυνση διοικητικού έχει ετοιμάσει επιτροπές για κάθε μία από τις θέσεις, και πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες ο φάκελος θα είναι στο υπουργείο για διεκπεραίωση.

Για συγκεκριμένα ζητήματα που δημιουργούνται επειδή κάποιος μπορεί να έχει θέματα υγείας ή κάποιος να έφυγε από μία υπηρεσία, δημιουργεί οξύ πρόβλημα.

Όταν έχεις δύο άτομα και ο ένας για οποιοδήποτε λόγο φύγει, ο άλλος από μόνος του, δεν επαρκεί, όσο καλή θέληση και να έχει, όση εμπειρία και βοήθεια να έχει από το περιβάλλον, τον πρόεδρο και τους καθηγητές των τμημάτων.

Έτσι δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, με μικρές συνήθως αιτίες. Δυστυχώς στο Τμήμα Παρευξεινίων, επειδή περιμέναμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσω της κινητικότητας, που το υπουργείο πέρυσι τέτοιο καιρό δήλωνε ότι θα ανοίξει άμεσα, σε συνεννόηση με την Πρόεδρο, την κ. Μαρία Δημάση, είχαμε αποφασίσει να κάνουμε ακόμα μερικούς μήνες υπομονή για να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο.

Όμως πήγαινε από μήνα σε μήνα, μια τον Μάιο, στη συνέχεια το Σεπτέμβριο για να ανοίξει τώρα. Σε αυτό το σημείο θα ζητούσα μια μικρή υπομονή, γιατί ακόμα και αν φέρναμε ένα υπάλληλο από μια άλλη δομή, αυτός θα χρειαστεί κάποιους μήνες να εκπαιδευτεί για να γίνει παραγωγικός. Μέχρι εκείνο το σημείο όμως είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία, σε όποιο τμήμα και αν πήγαινε. Δυστυχώς άλλα έμπειρα στελέχη που να μπορούμε να πάρουμε από αλλού, δεν υπάρχουν, γιατί θα δημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα σε άλλο τμήμα.

Επομένως θα συνιστούσα να κάνουμε υπομονή, η λύση είναι πολύ κοντά, γνωρίζω τα προβλήματα, ότι έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο. Αν έρθει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα πρέπει να τους εντάξουμε στις δομές του ΔΠΘ, θα πρέπει να δούμε τις ειδικότητες και τις γνώσεις τους, ώστε να κάνουμε μια συνολική μελέτη.

Θέλω να ζητήσω την κατανόηση από το συγκεκριμένο Τμήμα, γιατί και εμείς με όλες τις ανακοινώσεις για την κινητικότητα, έχουμε την ίδια αγωνία, τώρα φτάσαμε στο δια ταύτα, και η λύση είναι στο ορατό μέλλον. Πιστεύω ότι το θετικό ισοζύγιο, που είναι και στις τέσσερις πόλεις και σε πολλές θέσεις με διάφορες ειδικότητες, θα μπορέσει να βοηθήσει σε προβλήματα σαν και αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.