Πυρετος προετοιμασιων για το Τμημα Ψυχολογιας στο Διδυμοτειχο μετα το λυσιμο του γορδιου δεσμου της εγκαταστασης

Φώτης Μάρης: «Τις αμέσως επόμενες ημέρες η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυσή του»

Ο λευκός καπνός που βρήκε τη Δευτέρα στο Διδυμότειχο για την παραχώρηση του Δημαρχείου της πόλης ώστε να στεγαστεί το Τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ σήμανε και την έναρξη ενός αγώνα δρόμου ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη λειτουργία του Τμήματος.

«Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια συνεχών προσπαθειών, φτάσαμε να καλύψουμε το πιο βασικό σημείο, που αφορά στην προσωρινή εγκατάσταση του τμήματος» σημείωσε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εξέλιξη. Να θυμίσουμε ότι ο δήμος Διδυμοτείχου παραχώρησε με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό κ. Άγγελο Συρίγο τη Δευτέρα το δημαρχείο, μια υποδομή που ξεπερνάει τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα ώστε να στεγαστεί προσωρινά το νέο Τμήμα.

Φιλοδοξία των εμπλεκόμενων είναι το νέο Τμήμα, που σηματοδοτεί και την επέκταση των εδρών του Πανεπιστημίου, από τέσσερις σε πέντε, να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την αμέσως επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, υποδεχόμενο τους πρώτους του φοιτητές την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου 2023.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμα οργανωτικός δρόμος να διανυθεί, ωστόσο το πανεπιστήμιο έχει κάνει ήδη την προεργασία του.  «Γίνεται μια συστηματική δουλειά εδώ και πολλούς μήνες κυρίως από τη δική μας πλευρά στο κομμάτι το οργανωτικό, τα προγράμματα σπουδών, το ανθρώπινο δυναμικό που θα στελεχώσει το τμήμα, τους πρώτους εξοπλισμούς και τις προσαρμογές που θα χρειαστεί να γίνουν στο κτίριο» επεσήμανε ο κ. Μάρης για να εξηγήσει πως ήδη ομάδα μηχανικών του ΔΠΘ βρέθηκε στο Διδυμότειχο και είχε συνάντηση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έτσι ώστε να λυθούν οι εκκρεμότητες γύρω από τη διαμόρφωση του κτιρίου.

Ταυτόχρονα ο δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο Παιδείας είναι διαρκώς ανοιχτός με στόχο τις αμέσως επόμενες ημέρες να καταρτιστεί και προωθηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση. «Έχουμε ολοκληρώσει πολύ μεγάλο κομμάτι της προεργασίας και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται» διαβεβαίωσε ο κ. Μάρης, για να αναγνωρίσει στη συνέχεια πως «σίγουρα, το εγχείρημα είναι δύσκολο». Αντέτεινε ωστόσο πως «αν σκεφτείτε ότι το ΔΠΘ εδώ και 50 χρόνια ανέλαβε ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στη χώρα και κατάφερε να πετύχει, τότε και για το Διδυμότειχο θα πετύχει η προσπάθεια, γιατί το θέλουμε όλοι».

«Το κτιριολογικό πρόγραμμα που καταθέσαμε στο υπουργείο φωτογραφίζει δύο Τμήματα»

Ερωτηθείς για το μέλλον και την εγκατάσταση του νέου τμήματος σε οριστικές υποδομές ο Πρύτανης του ΔΠΘ ανέφερε πως το πανεπιστήμιο ήδη έχει επεξεργαστεί το κτιριολογικό πρόγραμμα των οριστικών εγκαταστάσεων του Τμήματος στο Διδυμότειχο. «Σε επαφή με την Περιφέρεια και με εμάς ο Δήμος έχει λύσει όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο 20 στρεμμάτων περίπου που παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο για τις μόνιμες εγκαταστάσεις. Χρειαζόταν μια οριοθέτηση ενός ρέματος. Πραγματικά έγινε αρκετή δουλειά ώστε το οικόπεδο να είναι έτοιμο και να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η χρηματοδότηση για την εκτέλεση των μελετών» εξήγησε ο κ. Μάρης.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στο υπουργείο, αφορά υποδομές που στην ουσία «φωτογραφίζουν» ανάγκες δύο τμημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει η προοπτική και να διεκδικηθεί μελλοντικά στο Διδυμότειχο η ίδρυση ενός ακόμα Τμήματος, μιας και ο νόμος περιγράφει ότι στόχος πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο πανεπιστημιακά τμήματα σε κάθε πόλη.

Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση και το Τμήμα Εργοθεραπείας

Τη συζήτηση με τον πρύτανη απασχόλησε και το Τμήμα Εργοθεραπείας που πρόκειται να ιδρυθεί στην Κομοτηνή και να ενταχθεί στη ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ, μιας και η ίδρυσή του εξαρτιόταν από αυτή του Τμήματος στο Διδυμότειχο.

«Το τμήμα Εργοθεραπείας θα είναι στην ίδια νομοθετική ρύθμιση με το τμήμα του Διδυμοτείχου» αποκάλυψε ο κ. Μάρης και συμπλήρωσε «απλά θα πάρει φοιτητές από το 2024 και έπειτα». «Με αυτόν τον τόπο» εξήγησε «έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την προετοιμασία του με περισσότερη άνεση χρόνου και σίγουρα πολύ πιο εύκολα, αφού οι υποδομές και ο εξοπλισμός που διαθέτει η ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ είναι πολύ καλές». «Δουλεύουμε όμως και γι’ αυτό το κομμάτι συστηματικά» διαβεβαίωσε.

«Νομίζω ότι η Θράκη και το ΔΠΘ θα εντάξουν στη δυναμική τους δύο Τμήματα με πάρα πολύ καλό γνωστικό αντικείμενο. Δύο τμήματα των οποίων οι πτυχιούχοι θα έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και στη κοινωνία. Φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε δυναμική μέσα από αυτά τα δύο Τμήματα» τόνισε επιλέγοντας ο Πρύτανης του ΔΠΘ και συμπλήρωσε «ειδικά για το τμήμα Εργοθεραπείας νομίζω ότι θα είναι και ένα επάγγελμα που θα έχει υψηλό κοινωνικό πρόσημο και θα επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο τις επόμενες δεκαετίες, τόσο στην περιοχή μας όσο και στη χώρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.