Πρωτη επισημη για τον Συλλογο Αποφοιτων του Τμηματος Ιστοριας και Εθνολογιας του ΔΠΘ

Ο Σύλλογος Alumni επιδιώκει να γίνει ο κοινός τόπος συνάντησης όσων «πέρασαν» από το ΤΙΕ και όσων θα ακολουθήσουν

Την πρώτη επίσημη δράση του διοργανώνει αύριο Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα ο νεοσύστατος Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πρόκειται για την πρώτη «υβριδική» όπως την χαρακτηρίζουν διαδικτυακή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της κ. Ελένης Χατζή, εκπαιδευτικού και κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος από το Τμήμα, η οποία θα μιλήσει για το ταξίδι της ιστορίας, του πολιτισμού και της μουσειακότητας κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της στο τμήμα.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη του Συλλόγου, ο οποίος μπορεί να μετρά λίγους μόλις μήνες ζωής, αλλά αποτελεί «προϊόν» σκέψεων και προτάσεων που είχαν κατατεθεί σε προγενέστερες γενικές συνελεύσεις του Τμήματος με την προτροπή τόσο του Προέδρου όσο και των αξιολογητών, όπως εξήγησε η Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος κ.Βάλια Κράββα, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Ο Σύλλογος Αlumni όπως ονομάζεται βασίζεται στην λογική αντίστοιχων συλλόγων ξένων πανεπιστημίων, κυρίως της Αγγλίας, όπου οι σύλλογοι αποφοίτων λειτουργούν όπως τόνισε η κ. Κράββα ως «μια παρέα με κοινό παρελθόν αλλά και κοινή ενόραση του μέλλοντος».

Η πρόταση τέθηκε υπό διαβούλευση όπως και η προτεινόμενη οργανωτική επιτροπή που περιλαμβάνει την ίδια, την κ. Αθηνά Συριάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος καθώς και τον κ. Andrew Farrington, Αναπληρωτή Καθηγητής του Τμήματος, οι οποίοι και ανέλαβαν τη βασική προσπάθεια της «συσπείρωσης» των αποφοίτων, πτυχιακών και μεταπτυχιακών. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η κ. Ελένη Χατζή, η οποία όπως τόνισε θα μιλήσει στην αυριανή εκδήλωση τόσο για την γνωσιακή της εμπειρία και το ταξίδι γνώσης στο τμήμα αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους, η ίδια κεφαλαιοποίησε και αξιοποιεί την εμπειρία αυτή διοχευτεύοντάς την μέσα στον χώρο εργασίας της.

Συγκινητική και «σχεδόν αναπάντεχη» η ανταπόκριση των φοιτητών

Η ανταπόκριση των αποφοίτων του Τμήματος ήταν σύμφωνα με την κ. Κράββα συγκινητική και «σχεδόν αναπάντεχη» εξηγώντας πως τα πρώτα βήματα έγιναν δια μέσου των social media με τη βοήθεια της αποφοίτου κ. Μαρίας Στυλίδου, προσπάθεια η οποία έτυχε θερμής και άμεσης ανταπόκρισης από αποφοίτους. Η ίδια μάλιστα τόνισε πως «ίσως το εγχείρημα ξεφεύγει από οποιαδήποτε επιστημοσύνη και είναι παραπάνω μια προσπάθεια συνένωσης, συσπείρωσης και δημιουργίας μιας κοινής ταυτότητας και ακαδημαϊκής συνείδησης, εξ ου και άγγιξε πολύ τις ψυχές των αποφοίτων» που αποδέχτηκαν την «πρόσκληση» αυτή ως πρόσκληση μιας παρέας για έναν κοινό τόπο συνάντησης.

Πρόθεση της οργανωτικής επιτροπής όπως τόνισε η ίδια είναι «όλο αυτό να μην είναι πυροτέχνημα, αλλά να έχει συνέχεια και μια περιοδικότητα όπως και κάθε αντίστοιχη ενέργεια που σέβεται τον εαυτό της». Στην λογική αυτή στα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου βρίσκεται ήδη η συνέχεια των σχετικών διαλέξεων με πρόσωπα που πέρασαν από το Τμήμα αλλά και εξωτερικούς, ή μέλη ΔΕΠ που θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό το «εξαιρετικό μοίρασμα εμπειριών και βιωμάτων, εντός και εκτός του τμήματος».

«Δουλεύοντας σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα μαθαίνεις ότι τα πάντα είναι συλλογικά. Εμείς το φέρουμε εις πέρας και το υλοποιούμε προφανώς, αλλά από πίσω υπάρχει μια ολόκληρη διαβούλευση, μια ολόκληρη όσμωση, μια ολόκληρη προεργασία από τη γενική συνέλευση» κατέληξε η ίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.