Προτεραιοτητα η ενισχυση του ΔΠΘ με προσωπικο για τον Φωτη Μαρη

«Το Δημοκρίτειο ανέλαβε πριν από πενήντα χρόνια συγκεκριμένο σκοπό στην περιοχή της Θράκης, και χρειάζεται συγκεκριμένη στήριξη από την ελληνική πολιτεία»

Προτεραιότητα για το ΔΠΘ είναι η αύξηση των μελών ΔΕΠ και η προσέλκυση περισσότερων ερευνητών, σημειώνει ο πρωτεύσας στις πρόσφατες εκλογές για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, κ. Φώτης Μάρης, που τονίζει την ανάγκη της επιστροφής της ειδικής στήριξης από την πολιτεία του ακριτικού μας πανεπιστημίου.

Ο κ. Μάρης, που ανοιχτά είχε ανακοινώσει πριν τις εκλογές την πρόθεση του να είναι υποψήφιος πρύτανης στην εσωτερική διαδικασία του Συμβουλίου Διοίκησης, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου για τις προοπτικές του Πανεπιστημίου, αλλά και την κατεύθυνση που θεωρεί πως πρέπει αυτό να κινηθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Προχωρά η εκλογή των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης

Ο κ. Μάρης κατέθεσε την μεγάλη χαρά του τόσο για την πρωτιά στις εκλογές, όσο και την εκλογή αρκετών εκ των συνεργατών του στο Συμβούλιο Διοίκησης, που θεωρεί αναγνώριση στο εκλογικό σώμα της προσπάθειας που καταβλήθηκε αυτά τα χρόνια. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως τη χαρά αυτή διαδέχτηκε γρήγορα η συνειδητοποίηση του βάρους της ευθύνης. «Θα χρειαστεί μια ολόκληρη προσπάθεια εντός του πανεπιστημίου συμμετοχικά και συλλογικά για να διαμορφώσουμε τις αποφάσεις μας, τις δράσεις τις οποίες θα έχουμε» σημείωσε.

Τα έξι εκλεγμένα μέλη μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα πέντε εξωτερικά μέλη τα οποία θα συστήσουν το νέο συμβούλιο διοίκησης του πανεπιστημίου από τις 14 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν.

Κυρίαρχη σκέψη όλων, ανέφερε, είναι να είναι άνθρωποι που θα είναι ακαδημαϊκές οντότητες, άνθρωποι που έχουν  αποδεδειγμένα εμπειρία στη διοίκηση, είτε αυτή αφορά την εκπαιδευτική-ερευνητική τους δραστηριότητα, θα είναι έμπειρα με την ευρύτερη έννοια στη διαχείριση θεμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και αν είναι δυνατόν άνθρωποι που θα γνωρίζουν το πώς λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο που δεν είναι στο κέντρο της χώρας.

«Είναι μια καινούργια δομή το Συμβούλιο Διοίκησης, θα μεταφέρουν τεχνογνωσία πιστεύω και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη εμπειρία αυτή, έτσι ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε το μέγιστο».

Συνέχεια στην ενίσχυση του Πανεπιστημίου σε υποδομές και προσωπικό

Όσο για την επόμενη μέρα του ΔΠΘ, ο κ. Μάρης σημείωσε πως η δουλειά που έχει γίνει στη βελτίωση των υποδομών θα συνεχιστεί, γιατί καλύπτει υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες, την ώρα που ένας ζωντανός οργανισμός όπως το Πανεπιστήμιο, που συμπληρώνει το 2023 πενήντα χρόνια ύπαρξης, συνεχίζει και δημιουργεί.

«Δεν κρινόμαστε σαν ένα νέο πανεπιστήμιο. Δεν κρινόμαστε σαν ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο πλέον. Κρινόμαστε με κλίμακες καθαρά αντικειμενικές χωρίς να σε ρωτάει κανένας αν είσαι στην πρωτεύουσα ή αν είσαι στην ελληνική περιφέρεια» σημείωσε, και αυτό καθορίζει και τους στόχους, και την προσπάθεια για βελτίωση όλων αυτών των δεικτών οι οποίοι καταγράφουν την κατάσταση του σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, η κόπωση που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και τώρα ενεργειακή) και το κενό που έχει δημιουργηθεί στη εισροή νέων μελών ΔΕΠ.

Τα προηγούμενα χρόνια έγινε σημαντική προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ώστε να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πιο θελκτικό για ανθρώπινο δυναμικό να έρθει τα επόμενα χρόνια να δουλέψει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με καλές αμοιβές και με ανθρώπους που έχουν δυναμική.

«Νομίζω ότι  ήδη η νέα ακαδημαϊκή εποχή του πανεπιστημίου μας έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο χρόνια. Τα επόμενα τέσσερα θα φανεί πολύ πιο έντονα» ανέφερε.

Για ένα πραγματικά σύγχρονο Πανεπιστήμιο

Όσο για τα προβλήματα που υπάρχει στην προσέλκυση τόσο φοιτητών σε κάποιες σχολές του Πανεπιστημίου, όσο και μελών ΔΕΠ (και η διατήρησή τους), σημείωσε πως το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, μιας και το επηρεάζει, ιδίως τα τελευταία χρόνια, το οικονομικό κομμάτι, η υπογεννητικότητα, που σταδιακά μειώνει τον αριθμό των παιδιών, αλλά και η άναρχη ανάπτυξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, με σχεδόν 450 τμήματα, που πιέζει περισσότερο αυτούς που δεν βρίσκονται στο κέντρο.

Η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι να γίνει το ΔΠΘ ένα πραγματικά σύγχρονο πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά τις υποδομές του. Ήδη η ψηφιακή μετάπτωσή του βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, για να καλύψει τις ανάγκες των σύγχρονων φοιτητών.

Στάθηκε δε στην ανάγκη οι παροχές τοπικά σε όλα τα επίπεδα να είναι ανάλογες, και στο ανάλογο κόστος, υπενθυμίζοντας πως ο φοιτητής πλέον δεν είναι ένα δεδομένο που ερχόταν για πάρα πολλά χρόνια και δημιουργούσε ΑΕΠ στην περιοχή, ενώ πλέον πλέον πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Όσο για το κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού, η προσπάθεια για προσέλκυση στελεχών που έχουν ικανότητες και θα χρειαστεί να συνεχίσουν να στελεχώνουν το πανεπιστήμιο, έχει ανοίξει, γιατί πλέον δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια των Αθηνών, αλλά τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Για να αναστραφεί λοιπόν η ροή στελεχών, και να έρθουν στην περιοχή μας άνθρωποι με σημαντικές ικανότητες, χρειάζεται όχι μόνο ένας καλός μισθός, αλλά μια σειρά άλλων παροχών, μεταξύ των οποίων και οι κατοικίες στην πανεπιστημιούπολη για τους δόκιμους συνάδερφους τους.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν κομμάτι της στρατηγικής του πανεπιστημίου, που η νέα διοίκηση θα κληθεί να γράψει από την αρχή, σε ανοιχτή επικοινωνία με τους τοπικούς εταίρους. Θα ζητήσουν δε από τις τοπικές κοινωνίες να κάνουν την υπέρβασή τους, προς όφελος όλων των πλευρών και κυρίως των φοιτητών.

Έμφαση όμως θα δοθεί και στην εξωστρέφεια, με συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τη δημιουργία αγγλόφωνου τμήματος στην Κομοτηνή, ενώ θα μελετήσουν με βάση τον καινούργιο νόμο τις ευκαιρίες και τα σημεία στα οποία μπορούν να επενδύσουν.

Ειδική στήριξη από την Ελληνική πολιτεία

Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και να συνεχίσουν να εκπληρώνουν την αποστολή που ανέλαβε, πενήντα χρόνια πριν, το ΔΠΘ στη Θράκη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν αν χρειαστεί και με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατ’ αρχήν για τη βελτίωση του υφιστάμενου νόμου, που παρά τα καλά του σημεία έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, αλλά και για την ιδιαίτερη στήριξη του ακριτικού μας πανεπιστημίου. «Το Δημοκρίτειο ανέλαβε πριν από πενήντα χρόνια συγκεκριμένο σκοπό στην περιοχή της Θράκης, και χρειάζεται συγκεκριμένη στήριξη από την ελληνική πολιτεία, που υπήρχε πριν από πολλά χρόνια και τώρα έχει παύσει εντελώς» σημείωσε ο ίδιος με νόημα.

Όταν το διοικητικό προσωπικό είναι κάτω από τα 200 άτομα, από 440 το 2010, «να λέμε όλοι πόσο καλό είναι και πόσο μεγάλης σημασίας είναι η ύπαρξή του και η λειτουργία του για την τοπική ανάπτυξη, και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη υπάρχει, είναι κενό γράμμα αν δεν υπάρχει στήριξη» ανέφερε.

Και δεδομένου ότι με την οικονομική κρίση κατάφεραν να λειτουργήσουν όπως μπορούν με τους πόρους που διαθέτουν, το πρώτο στην ατζέντα είναι το ανθρώπινο δυναμικό του Δημοκριτείου, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια.

«Για μένα κρίσιμο είναι να μην μείνουμε, και δεν θα μείνουμε, σε επικοινωνιακές και μόνο πρωτοβουλίες. Θα έχουν ουσία και θα βγαίνουν στην καθημερινότητα του πανεπιστημίου» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.