Προτεραιοτητα η ακαδημαικη ολοκληρωση και η εξωστρεφεια του ΔΠΘ για τον Φωτη Μαρη
Συνεργασίες με πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και έμφαση στα αγγλόφωνα προγράμματα
Δύο είναι οι κύριες κατευθύνσεις, της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης και της εξωστρέφειας, που θα ακολουθήσει η νέα διοίκηση του ΔΠΘ, που αναμένεται να αναλάβει τη διοίκηση του Πανεπιστημίου τις πρώτες μέρες του 2023 με Πρύτανη τον κ. Φώτη Μάρη.
Ο κ. Μάρης μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το θέμα της επέκτασης του Πανεπιστημίου στην ΑΜΘ και της ίδρυσης νέων τμημάτων που περιλαμβάνει το σχέδιο της νέας διοίκησης του ΔΠΘ, τις επικείμενες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια αλλά και την ίδρυση αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Επέκταση σε Καβάλα-Δράμα και νέα τμήματα
Η πρότασή του, τόνισε, συνδιαμορφώθηκε και εξελίχθηκε μέσα από συζητήσεις με την ακαδημαϊκή κοινότητα, και έγινε όσο το δυνατόν πληρέστερη, εξού και υποβλήθηκε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για την εκλογή πρύτανη.
Η κίνηση της νέας διοίκησης, σημείωσε, πρέπει να είναι σε δύο κατευθύνσεις, με την πρώτη να αφορά την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του Πανεπιστημίου, που περιλαμβάνει τα νέα τμήματα που έχει αιτηθεί, και την ενσωμάτωση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που βρίσκονται στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας, ώστε να μιλάμε για ένα νέο αδιαίρετο πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
«Από αυτό έχει να κερδίσει και το πανεπιστήμιο, και η περιοχή» σημείωσε, γιατί θεωρούν πως όπως όταν έγινε ο σχεδιασμός για το ΔΙΠΑΕ, έτσι και σήμερα, δεν υποστηρίζει ούτε τα ιδρύματα της περιοχής, ούτε την ίδια, για αυτό και θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να γίνει Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Άλλωστε το ΔΠΘ ήδη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε Καβάλα και Δράμα, μέσω των γραφείων του Europe Direct ΑΜΘ και άλλων εμβληματικών δράσεων, μιας και ερευνητικά του έργα έχουν να κάνουν με εταιρείες που εδρεύουν αυτοί.
«Από αυτή τη σύνθεση φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε δυνάμεις, να αναδειχθούν καινούριες προτάσεις, και να ισχυροποιηθούμε συνολικά» τόνισε, και ενώ γνωρίζει πως είναι δύσκολο, θεωρεί όμως σκόπιμο και αναγκαίο να τεθεί στο Δημόσιο διάλογο και συζητώντας με τα αρμόδια όργανα, να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Συνεργασίες με πανεπιστήμια σε Ευρώπη και Αμερική
Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την εξωστρέφεια και την Διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου, που έχει να κάνει με συγκεκριμένα πεδία.
Κατ’ αρχήν θέλουν να υποστηρίξουν το Αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα των Κλασικών σπουδών, ενώ τους ενδιαφέρει και η ανάπτυξη των Αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες,
Παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας επιπλέον αγγλόφωνων προγραμμάτων, σε πεδία που θα αποφασίσει το Ίδρυμα.
Πέρα των προγραμμάτων, το πανεπιστήμιο προχωρά ήδη στην συμμετοχή του σε μια ομάδα εννέα πανεπιστημίων, με κύριο χαρακτηριστικό την περιφερειακότητα, για την αξιοποίηση του θεσμού του ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, με την πρόταση με επικεφαλής το πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας να υποβάλλεται στις αρχές του 2023.
«Με αυτό τον τρόπο φιλοδοξούμε να μπούμε στο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, παίρνοντας και την αντίστοιχη χρηματοδότηση» ανέφερε, και πιστεύει πως είτε το 2023 είτε στο 2024.
Παράλληλα προωθούν την συνεργασία και με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με την πρώτη συνεργασία να έχει ήδη εγκριθεί από την Σύγκλητο, και θα ακολουθήσουν και άλλες.
Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον που θα ξεκινήσει με μικρότερες δράσεις που θα αποφασίσουν τα Τμήματα, και θα εξελιχθεί στη συνέχεια.
Τέλος φιλοδοξία τους είναι να δημιουργήσουν παράρτημα του ΔΠΘ εκτός Ελλάδας, σε χώρα που θα αποφασίσουν τα όργανα του πανεπιστημίου, είτε μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με άλλο πανεπιστήμιο στα θεματικά πεδία που θα αποφασίσουν.
Απαραίτητη η ενίσχυση με προσωπικό
Πέρα από το θέμα της επέκτασης του πανεπιστημίου, παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του ΔΠΘ, από την οικονομική στήριξη μέχρι την ενίσχυση με προσωπικό, διοικητικό και μέλη ΔΕΠ, για αυτό και πρότεινε τη δημιουργία γραφείου διακυβέρνησης κινδύνων.
«Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το ΔΠΘ έρχονται συνήθως από έξω προς τα μέσα, είτε πρόκειται για την ενεργειακή κρίση, ή για την μειωμένη χρηματοδότηση στον τακτικό προϋπολογισμό» σημείωσε, καθώς και κίνδυνοί που προκύπτουν από την αναδιαμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ένα πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και εντός Ελλάδας, που περιορίζουν το εύρος των φοιτητών που απευθύνεται το πανεπιστήμιο.
Αυτοί οι εξωτερικοί κίνδυνοι θα συνεχίζουν να απειλούν το ΔΠΘ, για αυτό και θέλουν να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.
Ειδικά δε για το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, το ζήτημα είναι απόλυτης προτεραιότητας, και ξεπερνά και το θέμα των οικονομικών. Το Πανεπιστήμιο πριν από δέκα χρόνια είχε 400 άτομα διοικητικό προσωπικό, και σήμερα έχει κάτω από 200, την ώρα που έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες δομές και μονάδες, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Για αυτό και θα διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις, διαφορετικά δε θα μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του το πανεπιστήμιο στην περιοχή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.