Προετοιμαζεται για να προστατευτει απο τις φυσικες καταστροφες το ΔΠΘ

Πρωτόκολλα ετοιμότητας στα τμήματα του Πανεπιστημίου για την ενημέρωση και των φοιτητών για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν

Στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, κινδύνευσαν πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πανεπιστημιούπολη Δραγάνας  στην Αλεξανδρούπολη, με το μέτωπο της φωτιάς να φτάνει πολύ κοντά στον αύλειο χώρο, απειλώντας ευτυχώς μόνο τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, λειτούργησε σωτήρια η αντιπυρική ζώνη σε μήκος και πλάτος των εγκαταστάσεων και ήταν αυτή που σε συνεργασία με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις λειτούργησε και περιόρισε τη φωτιά.

Όμως τόσο η πρόσφατη πυρκαγιά, όσο και οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, που δεν άφησαν αλώβητες τις εγκαταστάσεις του εκεί Πανεπιστημίου, δείχνει πως οι πρυτανικές αρχές, σε όλη τη χώρα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.

Ερωτηθείς για το θέμα ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, τόνισε πως ήδη τρέχει ένα έργο που αφορά την ασφάλεια του Πανεπιστημίου το οποίο θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν τα masterplan για την διαχείριση των κινδύνων αυτών.

Παράλληλα, σημείωσε, επικαιροποιούν τα πρωτόκολλά τους, χρησιμοποιώντας και την εμπειρία που αποκτούν, όπως πρόσφατα με την πυρκαγιά.

Παράλληλα το πανεπιστήμιο αποφάσισε να «τρέξει» εντός της ακαδημαϊκής χρονιάς, πρωτόκολλα ετοιμότητας στα τμήματά του, ώστε ειδικά οι φοιτητές, στο διάστημα που φοιτούν σε αυτό, να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Άλλωστε κάτι ανάλογο έκαναν όταν η φωτιά πλησίασε τις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, με περιορισμό στην πρόσβαση σε αυτές από τις προηγούμενες μέρες, ενώ είχαν δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη και είχαν ελεγχθεί τα μέσα κατάσβεσης, όπως οι κρουνοί.

Με το σχέδιο να έρχεται σε επαφή με την πραγματικότητα της φωτιάς, εντόπισαν σημεία που πιθανώς χρειάζονται διορθώσεις στις διαδικασίες τους, και θα γίνουν προσαρμογές τόσο στην Αλεξανδρούπολη, όσο και τις άλλες πόλεις.

Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι μελέτες για την ασφάλεια που θα εκπονηθούν, σε συνδυασμό με την ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.