Προχωρουν με γοργους ρυθμους τα εργα ενεργειακης αναβαθμισης στην Παλια Νομικη Κομοτηνης

Με προοπτική να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, με την μικρότερη δυνατή όχληση στην εκπαιδευτική διαδικασία

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια της παλιάς Νομικής Κομοτηνής, με τις εργασίες να έχουν προχωρήσει αρκετά, με μέριμνα για την χαμηλότερη δυνατή όχληση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ήδη οι περισσότερες από τις εργασίες στο κτίριο που στεγάζεται το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, όπως οι αντικαταστάσεις των κουφωμάτων, έχουν ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζονται ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να φιλοξενούν τμήματα και τα επόμενα χρόνια.

Να υπενθυμίσουμε πως τα κτίρια, τα οποία χτίστηκαν στη δεκαετία του ’70 και προοριζόταν αρχικά για λειτουργία ως σχολείο, έχουν σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης τους, ώστε να αυξηθεί η ενεργειακή τους απόδοση και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός τους με παρεμβάσεις τόσο στο κτιριακό κέλυφος όσο και στα Η/Μ συστήματα.

Και ενώ οι εργασίες μοιραία επηρεάζουν το χώρο του πανεπιστημίου, η ελπίδα είναι θα προχωρήσουν με ταχύτητα ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε μερικούς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) καθυστέρησε αρκετά να προχωρήσει, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στην προκήρυξη του, βρίσκεται όμως προς το παρόν εντός της προθεσμίας.

Ποιες οι αλλαγές που προβλέπονται

Μέσω του έργου  θα επιτευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου, η βελτίωση της θερμικής άνεσης και ποιότητας διαβίωσης των ενοίκων, η μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων για δαπάνες σε θέρμανση και ηλεκτρισμό και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων, λόγω μείωσης των εκπεμπόμενων αερίων θερμοκηπίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Η μείωση θα προέλθει τόσο από τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης και κατανάλωσης αλλά και από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον. Προκειμένου να επιτευχθούν όλα αυτά, οι οικοδομικές και οι ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις στα κτίρια περιλαμβάνουν εξωτερική θερμομόνωση στις όψεις, την αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, αλλά και τον καθαρισμό και μόνωση (υγρομόνωση – θερμομόνωση) των δωμάτων.

Φυσικά θα γίνει αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων των κτιρίων με νέα τεχνολογίας led, ενώ οι υφιστάμενοι λέβητες και καυστήρες των κτιρίων και του αμφιθεάτρου, από νέους υψηλής απόδοσης και μικτής καύσης, ώστε μελλοντικά να μπορούν να τροφοδοτηθούν από το δίκτυο φυσικού αερίου.

Επιπλέον στα δύο κτίρια θα αντικατασταθούν και τα συστήματα αντιστάθμισης θερμοκρασίας με το σύνολο του αυτοματισμού για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη λειτουργία του κεντρικού συστήματος θέρμανσης. Πέραν της θέρμανσης, θα αντικατασταθούν και οι υφιστάμενες κλιματιστικές μονάδες, ενώ θα εγκατασταθεί το κεντρικό σύστημα ελέγχου της εγκατάστασης (BMS) το οποίο μέσω κατάλληλων αισθητηρίων σε θέσεις των κυκλωμάτων και στις μονάδες  και μέσω επεξεργασίας των σημάτων αυτών από κατάλληλους ελεγκτές (PLC) θα ρυθμίζεται η όλη λειτουργία της ψύξης και της θέρμανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.