Πολλαπλα τα πεδια συνεργασιας του ΔΠΘ με τα πανεπιστημια των ΗΠΑ
«Ανοίγει ένα παράθυρο και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε όλοι συστηματικοί σε αυτό»
Από την «ανταλλαγή» φοιτητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού τους αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) με τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, 25 εκπρόσωποι των οποίων βρέθηκαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην πόλη μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων International Academic Partnerships Programme (IAPP)-Greece, για την ενίσχυση της συνεργασίας των αμερικανικών και των Ελληνικών πανεπιστημίων.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία στελεχών του Institute of International Education και του Υπουργείου, κατέφτασε στην Κομοτηνή, επισκέφτηκαν εγκαταστάσεις και υποδομές της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή, ενώ ακολούθως συμμετείχαν σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Διοίκησης, παρουσία των Πρυτανικών αρχών, των Κοσμητόρων των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων και Καθηγητές των Σχολών.
Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε όπως εξήγησε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου το δεύτερο στάδιο της όλης πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας και του αντίστοιχου αμερικανικού φορέα, η οποία ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από την Αθήνα, στο «Pharos Summit», όπου έγιναν και οι πρώτες επαφές γνωριμίας και συζητήσεις με το σύνολο των εκπροσώπων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την σύντομη επίσκεψή τους στην Κομοτηνή, όπως εξήγησε η ίδια τα μέλη του ΔΠΘ είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εν συντομία το σύνολο των δραστηριοτήτων του ιδρύματος, με ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και στην φοιτητική μέριμνα, επικεντρώνοντας και στο γεγονός ότι το ΔΠΘ μπορεί να αποτελέσει τόπο προσβάσιμο σε φοιτητές, και όχι μόνο, απ’ όλον τον κόσμο. Πάντα στο πλαίσιο της λογικής των κοινών δράσεων, κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών, αλλά και κοινών τίτλων σπουδών σε μεταπτυχιακό ή και σε διδακτορικό επίπεδο, προς φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Τα «εύφορα» πεδία συνεργασίας
Τέτοια κοινά πεδία δράσης θα μπορούσαν όπως τόνισε η ίδια να αποτελέσουν οι επιστήμες υγείας τις οποίες θεραπεύει και το ΔΠΘ, με το Τμήμα Ιατρικής ή το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, αλλά και η Πολυτεχνική Σχολή με το μεγάλο εύρος της μηχανικής. Οι συνεργασίες θα μπορούσαν επίσης να αφορούν και στην εκπαίδευση των καθηγητών με το teacher education, ή με θέματα κοινωνικά, όπως το κομμάτι των προσφυγικών ροών και της ενσωμάτωσης τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μέσω των τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνικής Επιστήμης και Κοινωνικής Εργασίας, όπως και θέματα πολυπολιτισμικότητας επί των οποίων όπως εξήγησε η ίδια οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σημαντικό ενδιαφέρον επέδειξαν και για το πεδίο της Νομικής, με το σύνολο των συζητήσεων να αποσκοπούν, στην εύρεση κοινών τόπων πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες. Η κ. Μιχαλοπούλου έκανε λόγο για μία «επίσημη έναρξη» της προσπάθειας ανάπτυξης συνεργασιών.
Στόχος η ωρίμανση των ιδεών για την πρακτική υλοποίησή τους από το 2024
«Εμείς είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας και στην ομάδα που έχει σχηματιστεί εκεί, για να δούμε την επόμενη μέρα, το πώς θα ωριμάσουμε αυτές τις ιδέες και τις προθέσεις ώστε να υλοποιηθούν όχι άμεσα αύριο, αλλά ξεκινώντας από το 2024, δεδομένης και της προετοιμασίας που απαιτείται» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τόνισε και το σημαντικά αυξημένο ενδιαφέρον που οι Αμερικάνοι πανεπιστημιακοί επέδειξαν για την γνωριμία τους με το ΔΠΘ, γεγονός όχι τυχαίο. «Έχουμε πολλά να δώσουμε και ανέφερα ενδεικτικά τους τομείς, σε μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή του κόσμου, γιατί το κομμάτι των σπουδών δεν αφορά μόνο το γνωστικό αντικείμενο ενός μαθήματος, αλλά και το να έρθω σε επαφή με την κουλτούρα, και τον τρόπο ζωής αυτών που σπουδάζω, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο» ανέφερε τονίζοντας πως «και το πλαίσιο της Ευρώπης πολύ δε περισσότερο το πλαίσιο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, με πολλά στοιχεία ιστορίας και παράδοσης μέσα του, έχοντας βέβαια και την εξέλιξη της διαπολιτισμικότητας, θετικό και βασικό στοιχείο, που ξεκάθαρα είναι κάτι που προκαλεί ενδιαφέρον».
Η ίδια δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρώτη αυτή επαφή, τονίζοντας πως «ανοίγει ένα παράθυρο και είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε όλοι συστηματικοί σε αυτό, γιατί καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να αναπτύξουμε το πανεπιστήμιό μας προς όλες τις διευθύνσεις και κατευθύνσεις και αυτό θα κάνουμε».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.