Πεδιο δοξης λαμπρον στο επαγγελμα του αναλογιστη

Εκδήλωση ενημέρωσης, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, με την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος

Τις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρει η πιστοποίηση και το επάγγελμα του Αναλογιστή γνώρισαν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου οι φοιτητές του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνής του ΔΠΘ, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος.
 
Αναλογιστής είναι ο επιστήμονας που αναλύει και ποσοτικοποιεί κινδύνους, δηλαδή μελλοντικά ανεπιθύμητα γεγονότα, και είναι ένα επάγγελμα το οποίο αναμένεται να έχει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, μιας και οι αναλογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ λίγοι σε σχέση με τις ανάγκες που αναμένεται να υπάρξουν.
 

Πολλαπλές οι δυνατότητες των αναλογιστών


 
Στόχος των ενημερώσεων αυτών είναι αφενός να ενημερώσουν για την δράση της Ένωσής τους, τόνισε ο κ. Βασίλης Αγγέλου, μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος παιδείας της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος, αφετέρου και τι σημαίνει αναλογιστής και οι εργασιακές διέξοδοί του.
 
Άλλωστε πολύ λίγοι γνωρίζουν τι είναι ο αναλογιστής, που ασχολείται με τις προβλέψεις των οικονομικών μεγεθών στο μέλλον, και «επειδή είμαστε επιστήμονες, δεν χρησιμοποιούμε μια γυάλα, αλλά την επιστήμη των μαθηματικών και της στατιστικής προκειμένου να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις» ανέφερε.
 
Για να γίνει κάποιος αναλογιστής πρέπει να πάρει την πιστοποίηση του αναλογιστή, με τις προϋποθέσεις να έχει κάποιος πτυχίο Θετικών Επιστημών, να περάσει κάποια μαθήματα που έχει η Ένωση, και να έχει εργασιακή εμπειρία περίπου 2 ετών.
 
Όσο για την απορρόφηση των αναλογιστών στην αγορά, οι ευκαιρίες είναι πάρα πολλές, σύμφωνα με τον κ. Αγγέλου, είτε μιλάμε για τον ασφαλιστικό χώρο, είτε τον τραπεζικό, αλλά και τις εποπτικές αρχές και γενικότερα στον χρηματοοικονομικό τομέα.
 
Βάση της δουλειάς τους, τόνισε, είναι τα μαθηματικά και η στατιστική, και βάσει αυτών προφανώς ασχολούνται με τη διαχείριση δεδομένων κτλ, με το πολύφερνο DataScienceνα βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτούς.
 
Με δεδομένο ότι παγκοσμίως οι αναλογιστές αριθμούν περί τις 70.000, με την Ελλάδα να έχει περίπου 110 πιστοποιημένους αναλογιστές, οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου είναι μεγάλες, γιατί σύμφωνα με τον κ. Αγγέλου, οι συνάδερφοί τους είναι λίγοι, ενώ η ζήτηση στον κλάδο είναι μεγάλη.
 

Εξετάσεις πιστοποίησης μέσω της Ένωσης Αναλογιστών

 
Από την πλευρά της η κ. Φοίβη Καραολάνη, υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας και όλων των δραστηριοτήτων που αφορά την δραστηριότητα της Ένωσης, σημείωσε πως όποιος επιθυμεί να γίνει αναλογιστής, πρέπει να διαθέτει πτυχίο ή να είναι τελειόφοιτος κάποιας σχολής θετικών ή οικονομικών επιστημών, όπως για παράδειγμα να είναι μαθηματικοί, στατιστικοί, να έχουν τελειώσει Τμήμα Οικονομικών Επιστημών όπως αυτό της Κομοτηνής.
 
Με την Ένωση, η οποία είναι ο επίσημος πιστοποιημένος φορέας για την πιστοποίηση αναλογιστών στην Ελλάδα, μπορεί να έρθει σε επαφή κάποιος μέσω της ιστοσελίδας τους www.actuaries.org.gr ή τηλεφωνικά με τα στοιχεία που θα βρει σε αυτή.
 
Να σημειωθεί πως ο μόνος τρόπος σήμερα, βάσει της νομοθεσίας στην Ελλάδα, να πιστοποιηθεί κάποιος ως αναλογιστής είναι να δώσει τις εξετάσεις που προβλέπονται μέσω της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδας.
 

Συνεχής η ενημέρωση των φοιτητών από το Τμήμα

Πρόθεση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών είναι να ενημερώσει τους φοιτητές του για όλες τις δυνατότητες που τους δίνει το πτυχίο τους, σημείωσε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Θωμάς Πουφινάς.
 
«Θέλουμε να έχουμε επαγγελματίες του χώρου και φορείς να έρχονται στο πανεπιστήμιο, να εξηγούν ποια είναι τα διάφορα επαγγέλματα και ποιοι είναι οι τομείς ενασχόλησης με τους οποίους μπορούν να ασχοληθούν στη συνέχεια» τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να έρχονται αυτοί οι επαγγελματίες στην Κομοτηνή, γιατί ένα κεντρικό Πανεπιστήμιο μπορεί πιο εύκολα να τους φιλοξενήσει, αλλά χρειάζεται πιο ειδική οργάνωση για να έρθουν στο δικό τους τμήμα.
 
Όσο για το επάγγελμα του αναλογιστή, ο κ. Πουφίνας εξήγησε πως είναι από τα πλέον σύγχρονα, δίνει δυνατότητες απασχόλησης σε αρκετές εταιρείες, είτε ασφαλιστικές είτε συνταξιοδοτικά ταμεία, είναι από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα και απαιτεί γνώσεις χρηματοοικονομικής, οικονομικών μαθηματικών στατιστικές κτλ.
 
Όπως διευκρίνισε κλείνοντας ο επίκουρος καθηγητής, το Τμήμα επιπλέον έχει προγραμματίσει και άλλες τέτοιες δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο με επαγγελματικούς φορείς αλλά και με ανθρώπους και καθηγητές που έρχονται από το εξωτερικό ειδικά για το Τμήμα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.