Παταει γερα στα ποδια του το Τμημα Κοινωνικης Πολιτικης ΔΠΘ

Τα τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του, με το βλέμμα προς το μέλλον, γιόρτασε το Τμήμα

Με την εκδήλωση με τίτλο «Σύγχρονες προκλήσεις στην Κοινωνική Πολιτική» γιόρτασε τα 4 χρόνια ύπαρξής του το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του ΔΠΘ, το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.

Φοιτητές του Τμήματος, αλλά και παλιοί και νέοι διδάσκοντες, πολλοί από τους οποίους έθεσαν τους θεμέλιους λίθους, συναντήθηκαν για να φωτίσουν τη σημασία της ανάδειξης του Τμήματος μέσα από το παλιό Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, και τον τρόπο με τον οποίο έχει ανοίξει νέους δρόμους τόσο για τους αποφοίτους, όσο και για την επιστήμη που θεραπεύει.

Σημαντική η ανάγκη για το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη κ. Φώτη Μάρη, ο οποίος τόνισε πως το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής έχει δείξει την ανάγκη που υπάρχει για το γνωστικό αντικείμενο του, ιδιαίτερα μετά από τη μακρά περίοδο κρίσεων στην ελληνική κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιο έκανε πολλά σε περιόδους οικονομικής στενότητας και περιορισμών σε προσωπικό, κατανέμοντας νέες θέσεις στο Τμήμα ώστε να μπορέσει γρήγορα να γίνει αυτοδύναμο, να εκλέξει δική του διοίκηση και να λειτουργήσει αυτόνομα.

Στο κομμάτι των υποδομών, αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται για τη μετακίνηση σχολών που βρίσκονται στην παλιά νομική στο νέο κτίριο της Πανεπιστημιούπολης, για να χρησιμοποιηθούν οι χώροι της Παλιάς Νομικής για αυτά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προκάτ, διατηρώντας την ιστορική έδρα του Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης.

Το Τμήμα, παρά τις δυσκολίες, έχει εμφανίσει συνοχή σε σύντομο χρονικό διάστημα, και έχουν αποκτήσει εξωστρέφεια, δεσμευόμενος πως θα συνεχίσει η διοίκηση την στήριξη προς το Τμήμα και τα σχέδιά του, στο πλαίσιο και του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

Κλείνοντας, τόνισε πως μέχρι πριν από λίγο καιρό κυριαρχούσαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο οι μοναχικές πορείες, και είχε εγκαταλειφθεί η στρατηγική για τη δομή. Θεωρεί όμως πως όλοι πρέπει να σκεφτούν πολυδιάστατα από εδώ και πέρα για την επιτυχία της δομής, γιατί από αυτή αφήνουν παρακαταθήκη διαδικασίες που θα υπηρετήσουν την κοινωνία.

Η κατάληξη μιας πολύχρονης ιστορίας

Η Κοινωνική Πολιτική ως επιστημονικό πεδίο, έχει πολύχρονη ιστορία στο ΔΠΘ, σημείωσε η Πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Πεμπετζόγλου, που ξεκινά από το 1994, και την ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, που το 2013 με το σχέδιο Αθηνά συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης.

Σε όλες αυτές τις μορφές, το πεδίο υπηρετούνταν μέσα από την κατεύθυνση της κοινωνικής διοίκησης και πολιτικής. Η ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής αποφασίστηκε με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, επιστημονικές προοπτικές και κοινωνικές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαδοχικές κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές, μεταναστευτικές και περιβαλλοντικές κρίσεις που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ο διαχωρισμός διευκόλυνε τη διασαφήνιση του γνωστικού αντικειμένου της Κοινωνικής Πολιτικής, και επέτρεψε την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των στόχων του διακριτού επιστημονικού πεδίου και την εξασφάλιση εφοδίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του Τμήματος, που συνεχίσει ωστόσο να διατηρεί τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του.

Η κ. Πεμπετζόγλου ευχαρίστησε τις πρυτανικές αρχές που στήριξαν τόσο τη δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος, όσο και στην εδραίωση και την ανάπτυξή του, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πορεία και την εξέλιξη του Τμήματος.

Με τη στήριξη των Πρυτανικών αρχών, και την εργατικότητα του προσωπικού του, κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία του μόλις σε δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του, και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πεδίου της Κοινωνικής Πολιτικής στην Ελληνική Τριτοβάθμια εκπαίδευσης και στην ΠΑΜΘ.

Έχει δε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξασφάλιση εφοδίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς και τη διεύρυνση των επαγγελματικών διεξόδων για τους αποφοίτους, με την συμπερίληψή τους σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους του ΑΣΕΠ, το πιστοποιητικό ψηφιακών δεξιοτήτων, την καθιέρωση προγράμματος παιδαγωγικής επάρκειας, και την ένταξη τους στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών. Παράλληλα έχει καθιερωθεί πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και πρόγραμμα πιστοποίησης στην αγγλική γλώσσα, και συνεχίζουν να αναζητούν επιπλέον εφόδια και επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.