Οταν η φιλοσοφια ανοιγε το δρομο προς το ευ ζην

Τις ιδέες των Στωικών και των Επικούρειων Φιλοσόφων για μια καλύτερη ζωή παρουσίασε η Ε. Φάσσα

Με την διάλεξη «Η φιλοσοφία ως φάρμακο: ελληνιστικές προτάσεις για το ευ ζην» από την Επίκουρη Καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας κ. Ελένη Φάσσα έκλεισε την Πέμπτη 25 Μαΐου ο κύκλος μηνιαίων δημόσιων διαλέξεων με τίτλο «Θεραπεία: Υγεία για το σώμα και την ψυχή στον αρχαίο κόσμο» που διοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Η κ. Φάσσα μίλησε για τον διαφορετικό τρόπο θεραπείας, που δεν ταυτίζεται με την ίαση, αλλά με το ευ ζην. «Πρέπει να δούμε τη θεραπεία ως κάτι πολύ παραπάνω από την αποτροπή ή την πρόληψη της νόσου. Πρέπει να είναι, πέρα από τα φάρμακα, τρόποι για να ζει κανείς καλά» ανέφερε. Από όλους τους τρόπους που έχουν προταθεί για αυτό, παρουσίασε τις προτάσεις της Ελληνιστικής φιλοσοφίας, και συγκεκριμένα των Επικούρειων και Στωικών φιλοσόφων, με έμφαση τους δεύτερους.

Παρουσίασε έτσι τις προτάσεις των δύο αυτών φιλοσοφικών σχολών της ηθικής φιλοσοφίας για το ευ ζην, το πώς μπορούμε να ζούμε καλά. Και οι δύο Σχολές θεωρούν πως οι άνθρωποι καταδυναστεύονται από το φόβο και το άγχος, και ως οξυδερκείς παρατηρητές της ανθρώπινης φύσης, είχαν παρατηρήσει αυτή τη διαχρονική αλήθεια.

Προσπαθούν λοιπόν να βρουν και να προτείνουν τρόπους στους συνανθρώπους τους ώστε και να μην εμφανίζονται τα συναισθήματα αυτά, και όταν αυτά εμφανίζονται, να μπορούν να τα καταπολεμούν, γιατί θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να πετύχουν το ευ ζην.

Σε αυτό το κομμάτι, τόσο οι Στωικοί όσο και οι Επικούρειοι χρησιμοποιούν ψυχολογικά εργαλεία, και λειτουργούν σαν ένας τύπος ψυχολόγου, παρόλο που το επάγγελμα του ψυχολόγου θα δημιουργούταν χιλιάδες χρόνια μετά, ως κατασκευή της νεωτερικότητας.

Τους ενδιέφερε όμως πάρα πολύ το άτομο, ο ιδιώτης, γιατί είναι η πρώτη εποχή στην ιστορία του αρχαίου κόσμου που κατανοούμε πως οι άνθρωποι νιώθουν στρες, νιώθουν μοναξιά, σε ένα κόσμο που μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει μεγαλώσει, και δεν βρίσκονται πια στην αγκαλιά της πόλης κράτους.

Μάλιστα για να επιτύχουν αυτό το στόχο, οι Στωικοί, στον αντίποδα της θετικότητας που κυριαρχεί σήμερα, προτείνουν να σκέφτονται αρνητικά: γιατί το πώς θα σκεφτεί κάποιος το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, θα τον βοηθήσει να ζήσει τη ζωή του ξανά.

Η πρώτη αυτή προσπάθεια για ένα θεματικό κύκλο για την αρχαία Ιστορία γίνεται για πρώτη φορά, και σύμφωνα με την κ. Φάσσα ήταν επιτυχημένη, καθώς θεωρεί πως η συμμετοχή δείχνει πως οι στόχοι τους επιτεύχθηκαν. Για αυτό και μελετούν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, και αν θα συνεχίσουν και του χρόνου με διαφορετικές θεματικές, με την στήριξη πάντα των ανθρώπων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η συνεργασία με τους οποίους ήταν εξαιρετική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.