Οσα υλοποιουνται με τη νεα χρονια και οσα αναμενουμε στο προσεχες μελλον απο τη Σχολη Κλασικων και Ανθρωπιστικων Σπουδων του ΔΠΘ

Μανόλης Βαρβούνης, Κοσμήτορας ΣΚΑΣ ΔΠΘ: «Ο ρόλος μας είναι η ανάπτυξη των ελληνικών σπουδών όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Διαρκώς δραστήρια η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν «έκαμψε» τις δραστηριότητές της ούτε τους θερινούς μήνες, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να προετοιμάσει συνεργασίες και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, οι οποίες αρχίζουν με την έναρξη της νέας χρονιάς να υλοποιούνται.

«Με την καινούργια χρονιά έχουν δρομολογηθεί τα βραβεία της σχολής για το νέο ακαδημαϊκό έτος και βεβαίως η έκδοση της επετηρίδας της σχολής, κάτι που νομίζω είναι πολύ σημαντικό διότι αποτελεί βήμα επιστημονικής έκφρασης. Συνεχίζεται βέβαια η συμμετοχή σε συνέδρια, όπως και τα ερευνητικά μας προγράμματα» εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Μανόλης Βαρβούνης. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα τμήματα της σχολής όπως είναι, παραδείγματος χάριν στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ένα διατμηματικό και διαϊδρυματικό Μεταπτυχιακό Λαογραφίας σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  «Η δράση μας λοιπόν όχι μόνο δεν έχει σταματήσει ειδικά αν υπολογίσετε και τα θερινά σχολεία. Και τα τρία τμήματα της σχολής έκαναν θερινά σχολεία, είτε μόνα τους είτε σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια» συμπλήρωσε.

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΣΚΑΣ και ΙΠΕ 

Η δραστηριότητα της σχολής όμως επεκτείνεται και σε επίπεδο συνεργασιών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  και του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. «Καθ’ όσων γνωρίζω είναι η πρώτη φορά υπογράφεται τέτοιο σύμφωνο με σχολή η οποία δεν είναι θεολογική» επεσήμανε σχετικά ο κ. Βαρβούνης και εξήγησε πως «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, το οποίο έχει στόχο την επιμόρφωση των κληρικών». Μάλιστα αυτή η συνεργασία ήδη άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά, αφού έχει ξεκινήσει το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα που αφορά στην επιμόρφωση κληρικών σε θέματα κειμένων, σε θέματα χρήσης της γλώσσας μέσα από πεζά και ποιητικά, υμνολογικά κείμενα της εκκλησίας ή μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, όπως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αλλά και μέσα από τον λαϊκό λόγο. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει αναλάβει ο κ. Δημοσθένης Στρατηγόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. «Ο στόχος είναι οι κληρικοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικείωση με τα κείμενα, τα οποία οι ίδιοι χρησιμοποιούν στη θεία λατρεία» εξήγησε ο Κοσμήτορας, κάνοντας γνωστό πως «η συνεργασία αυτή βεβαίως θα συνεχιστεί. Προετοιμάζουμε ήδη νέα προγράμματα για την αισθητική των ναών, τις λαϊκές τέχνες, τα άμφια, τις εκκλησιαστικές τέχνες. Στα εν λόγω προγράμματα θα συμμετέχουν κατά βάση συνάδελφοι της Σχολής που θεραπεύουν αντικείμενα όπως η βυζαντινή γραμματεία, η νεοελληνική λογοτεχνία, η εκκλησιαστική υμνογραφία και τέχνη».

Συνέδριο για τη Μικρασιατική Καταστροφή από την Εκκλησία της Ελλάδος 14 και 15 Οκτωβρίου

Η συνεργασία όμως της ΣΚΑΣ με την Εκκλησία σε τοπικό αλλά και ελλαδικό επίπεδο είναι ευρύτερη. Απτό παράδειγμα η έναρξη στις 14 Οκτωβρίου του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος του Επιστημονικού Συνεδρίου για την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα «Η κατάρρευση των Αυτοκρατοριών (1914-1923) και η Γενοκτονία των Χριστιανών από τους Οθωμανούς και τους Νεοτούρκους: Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη, Αρμένιοι, Ασσύριοι».

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης «πρόκειται για το πρώτο συνέδριο από τα τρία που έχουν προγραμματιστεί κάθε έτος μέχρι το 2024, για τη Μικρασιατική Καταστροφή από την Εκκλησία της Ελλάδας διά της Επιτροπής που η Ιερά Σύνοδος μου έκανε την τιμή να προεδρεύω».

Στο πρώτο συνέδριο, σύμφωνα με τον κ. Βαρβούνη θα συμμετέχουν πολλά μέλη της σχολής μας, όπως ο κ. Μπακιρτζής, ο κ. Φεγγομύτης, ο κ Τσιγάρας, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Το συνέδριο θα γίνει υβριδικά, οπότε όποιος θέλει μπορεί να το παρακολουθήσει διαδικτυακά. Το πρόγραμμα του συνεδρίου αναλυτικά καθώς και οι τρόποι παρακολούθησης βρίσκονται στον ιστότοπο https://www.ekklisia1821.gr/

Δύο μεγάλα συνέδρια από τη ΣΚΑΣ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μένοντας στο κομμάτι των συνεδρίων ο κ. Βαρβούνης αποκάλυψε πως «η σχολή μας αποφάσισε να κάνει δύο μεγάλα συνέδρια» και εξήγησε πως «το πρώτο που θα γίνει φέτος θα γίνει διαδικτυακά και το δεύτερο του χρόνου θα το κάνουμε διά ζώσης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γρανάδα και το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης».

Το πρώτο συνέδριο έχει τίτλο «Επανεκτιμώντας τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022) και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 21 έως 24 Οκτωβρίου. «Συμμετέχουν πάνω από 60 συνάδελφοι από διάφορες χώρες, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή» επεσήμανε ο κ. Βαρβούνης, γνωστοποιώντας πως στην ιστοσελίδα της Σχολής (https://classic.duth.gr/) έχουν αναρτηθεί ήδη, το αναλυτικό πρόγραμμα, οι περιλήψεις των εισηγήσεων καθώς και οι σύνδεσμοι για την παρακολούθηση του συνεδρίου.

Το δεύτερο συνέδριο που θα γίνει του χρόνου, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα αφορά στην ανταλλαγή των πληθυσμών και την αποκατάσταση των προσφύγων, όπως αυτή απεικονίζεται στην τέχνη. «Και μάλιστα στην τέχνη όχι μόνο την ελληνική» έσπευσε να διευκρινίσει εξηγώντας πως «είμαστε σε συνεννόηση με το Μουσείο των Ανταλλάξιμων στην Τσατάλτζα, οπότε θα έχουμε και την τουρκική οπτική επί του θέματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρακτικά και των δύο συνεδρίων θα δημοσιευθούν στην επετηρίδα της σχολής.

«Να δίνουμε την καλή μας μαρτυρία»

«Ιδίως στις εποχές που ζούμε πρέπει να δίνουμε την καλή μας μαρτυρία. Αυτό προσπαθώ να κάνω και ως Κοσμήτορας. Ο ρόλος μου είναι να συντονίζω τα τμήματα της σχολής ώστε η σχολή μας να έχει συγκεκριμένη φυσιογνωμία. Ο ρόλος μας είναι η ανάπτυξη των ελληνικών σπουδών όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε κλείνοντας ο κ. Βαρβούνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.