Ορκιστηκαν 64 φοιτητες του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας στην Κομοτηνη

Στα μέσα του θέρους, ακόμα μια ορκωμοσία για το Τμήμα με μεγάλη συμμετοχή

Μπορεί το καλοκαίρι να έχει προχωρήσει, όμως οι ορκωμοσίες συνεχίζονται στην Κομοτηνή, με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας να πραγματοποιεί την τελευταία, με 64 φοιτητές να δίνουν το παρών στην Κομοτηνή.

Τον νενομισμένο όρκο ανέγνωσε ως πρωτεύσας ο Κάρεν Χαναγκιάν, με βαθμό Άριστα 9,9 και έλαβε το πτυχίο του από την Πρόεδρο του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη και την ομότιμη καθηγήτριά του κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Ανάμεσα στους ορκιζόμενους ήταν και η δική μας Εβελίνα Βαβάτση, αλλά και η Νίκη Αγγελακοπούλου.

Το πτυχίο της έλαβε όμως και η Μαρία Χαριτοπούλου, κόρη του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, που βρέθηκε στην ορκωμοσία μαζί με όλη την οικογένειά του.

Το τέλος μιας κοινής πορείας

Απευθυνόμενη προς τους φοιτητές η κ Τζιάτζη, στην τελευταία της ομιλία ως Πρόεδρος του Τμήματος μιας και αποχωρεί στα τέλη Αυγούστου, ευχαρίστησε τα δύο «αδερφά» Τμήματα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, και ιδίως τα στελέχη των γραμματειών τους, που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη τελετή αποφοίτησης για το τμήμα, έστω και μέσα στο καλοκαίρι.

Επίσης κατά την ορκωμοσία, μετά από πρότασή της στη Συνέλευση του Τμήματος που αποφάνθηκε θετικά, συνοδεύτηκε από μία τελετή επίδοσης παπύρων σε αποφοίτους του Τμήματος, οι οποίοι ορκίστηκαν  διαδικτυακά στις τρεις διαδικτυακές ορκωμοσίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ακαδ. χρονιά και που δεν είχαν την ευκαιρία της διά ζώσης επίδοσης των παπύρων τους.

Απευθυνόμενη στους φοιτητές, τόνισε πως τώρα που τους αποχαιρετούν, τα αισθήματά τους είναι ανάμικτα. «Χαιρόμαστε μεν που σας βλέπουμε να λάμπετε μέσα στη νιότη σας και την ευτυχία αυτής της στιγμής, γεμάτες και γεμάτους υγεία, δύναμη και χαρά, έτοιμες και έτοιμους να ανοίξετε τα φτερά σας στο επαγγελματικό πεδίο ή να συνεχίσετε τις σπουδές σας … στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με τα εφόδια που πήρατε από το Τμήμα μας, το οποίο σας αγκάλιασε με στοργή όλα αυτά τα χρόνια» ανέφερε. Ταυτόχρονα λυπούνται, που φεύγουν, έστω και προσωρινά, από το Τμήμα, όπως ακριβώς λυπούνται οι γονείς, όταν τα παιδιά τους εγκαταλείπουν το πατρικό τους, για να χτίσουν το δικό τους μέλλον.

«Σε αυτό το Τμήμα, το οποίο έχω τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ, συμπορευτήκαμε διδάσκοντες και διδασκόμενοι, σε ένα ταξίδι στη γνώση, όπου όλοι μαζί μαθαίνουμε και συν-ανακαλύπτουμε κάθε φορά και κάτι παραπάνω από την επιστήμη που ανοίγεται μπροστά μας» τόνισε, και τους συνεχάρη για την επιμονή και την αγάπη τους στη φιλολογική επιστήμη, η οποία τους ώθησε να εισαχθούν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους στο Τμήμα, για να υπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον πολιτισμό της γλώσσας και του πνεύματος.

Συγχαρητήρια όμως αξίζουν, τόνισε, οι καθηγητές και τα μέλη του Τμήματος, αλλά και οι γονείς και οι οικείοι τους, που τους στήριξαν στην πορεία τους.

Στον αγώνα αναδεικνύεται ο άνθρωπος με πείσμα

Τους ευχήθηκε δε καλή επιτυχία σε ότι κάνουν, και «όπως κι όπου κι αν σταδιοδρομήσετε, να είστε και να γίνεστε καθημερινά ολοένα και καλύτεροι φιλόλογοι, ολοένα και καλύτεροι άνθρωποι, και να αποτελείτε πάντα το άλας που θα νοστιμίζει τον κόσμο γύρω σας».

Ο κ. Τζιάτζη ζήτησε από τους νέους απόφοιτους να θυμούνται ότι στον αγώνα αναδεικνύεται ο άνθρωπος που έχει πείσμα. «Αυτός μπορεί να διατηρήσει τη φρεσκάδα και την ικμάδα της ψυχής του και να μεταμορφώσει τον κόσμο μέσα και γύρω του. Και επειδή τίποτα δεν κατακτάται χωρίς κόπο, οφείλετε να αγωνίζεστε με προθυμία, κρατώντας όμως ελεύθερη την ψυχή σας από την ποικιλόμορφη μιζέρια που μας περιβάλλει» τόνισε. Υπογράμμισε δε πως διαθέτουν απεριόριστες δυνάμεις, που είναι ικανές να συγκροτήσουν μια εξαιρετική προσωπικότητα, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Η απερχόμενη Πρόεδρος έκλεισε με τρία αποφθέγματα των επτά σοφών της Αρχαιότητας, τα οποία ευχήθηκε να σηματοδοτούν την πορεία των νέων επιστημόνων και να τους εμπνέουν σε όλη τη ζωή σας: «ἀρετῆς ἐπιμελοῦ», «παιδείαν ἀσπάζου», «ἀληθείας ἔχου»!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.