Οριζοντιες δεξιοτητες για καθε εκφανση της ζωης τους αποκτουν οι φοιτητες της Κομοτηνης

Μέσα από το ΤHINC INNOVATION FORUM «Η Σημασία των Soft Skills στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη» που έλαβε χώρα στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους σκέψη, αλλά κυρίως να αναπτύξουν οριζόντιες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής αλλά και της προσωπικής τους ζωής, έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές του ΔΠΘ το ΤHINC INNOVATION FORUM «Η Σημασία των Soft Skills στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη», που έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Όλα αυτά έγιναν μέσα από ένα μείγμα από βασικές ομιλίες και πρακτική άσκηση, δίνοντας παράλληλα στους φοιτητές την δυνατότητα να δικτυωθούν με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου.

Η εκδήλωση της Πέμπτης ήταν η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε στο ΔΠΘ, έχοντας ξεκινήσει με επιτυχία από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη, ενώ σήμερα πραγματοποιείται στην Ξάνθη.

Οριζόντιες δεξιότητες για κάθε πτυχή της ζωής των φοιτητών

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Thinc – Thrace incubator, μια καινοτόμος δομή του ΔΠΘ με κυρίαρχο σκοπό την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τη σύνδεση της έρευνας, των νέων ιδεών και του επιχειρηματικού κόσμου, με το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας.

Όπως τόνισε η Υπεύθυνη Λειτουργίας της Thinc κ. Θεοδώρα Τσοκανάρη, σκοπός τους είναι να κατανοήσουν την αξία όλων των οριζόντιων δεξιοτήτων, ή soft skills όπως ονομάζονται, και να αναπτύξουν μέσω αντίστοιχων πληροφοριών επιχειρηματική κουλτούρα, να δουν ένα διαφορετικό μέλλον μετά τις σπουδές, και να τους παροτρύνουν να σκεφτούν μια καινοτόμα ιδέα και να την δουν να υλοποιούνται αργότερα.

Οι οριζόντιες δεξιότητες βέβαια, σχετίζονται με κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των φοιτητών, όχι μόνο με την επιχειρηματικότητα, και είναι καλό να τις έχουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι εργαζόμενοι.

Δεν έχει σημασία που φοιτούν κάποιοι, τόνισε, αλλά πρέπει να μάθουν πώς να προωθήσουν τον εαυτό τους προς τα έξω, και να απευθυνθούν ως εργαζόμενοι, αλλά ακόμα και ως φοιτητές, γιατί πέρα από την νοοτροπία και τη σκέψη πίσω από την επιχειρηματικότητα, αυτές οι ικανότητες έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζει κανείς γενικώς αυτά τα πράγματα, όχι μόνο ως επίδοξος επιχειρηματίας.

Για αυτό και είχαν θεματικές για την ηγεσία, που δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και οποιαδήποτε ομάδα, είτε αυτό αφορά τον εργασιακό ή άλλους χώρους, αλλά και για την αποτελεσματική επικοινωνία και τον δημόσιο λόγο, που αφορά όλους μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας, από την οικογένεια, την σχολή και την εργασία.

Τέλος μίλησαν για τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις καλές πρακτικές στην επιχειρηματικότητα, για τις οποίες μίλησε ο κ. Θεόδωρος Μπατζάκας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της i-magic.

Μέρος του προγράμματος σπουδών η Thinc

Από την πλευρά της η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Thinc κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ, τόνισε πως η θερμοκοιτίδα έχει προσδώσει μια ιδιαίτερη αξία στις δράσεις που συνδέουν την παραγωγή έρευνας και νέας γνώσης με τις ανάγκες της κοινωνίας και την επιχειρηματικότητα. «Δείχνουν ένα δρόμο στο πώς η δουλειά που γίνεται μέσα στο Πανεπιστήμιο, είτε αφορά εκπαίδευση είτε έρευνα, μπορεί να δημιουργήσει αξία άμεσα και αυτή να την αξιοποιήσει στην αγορά προς όφελος της κοινωνίας» ανέφερε, ανοίγοντας ένα πολύ σημαντικό παράθυρο, ώστε οι φοιτητές να δουν πώς δημιουργείται αυτή η σχέση και πώς οι ίδιοι μπορούν να παίξουν ρόλο.

«Είναι σημαντικό να δώσουμε στους φοιτητές και τους καθηγητές μας να δουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί αν δεν γνωρίζουμε κάτι είναι σαν να μην υπάρχει» τόνισε, ενώ όταν αντιλαμβάνονται πώς δημιουργείται και πώς μπορούν να παίξουν ρόλο, τότε έχουν κερδίσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στη λειτουργία του Πανεπιστημίου όσο αφορά την αποτελεσματικότητά του στις βασικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την έρευνα, με την παραγωγή αξίας για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τελικά την αγορά.

«Οι φοιτητές έχουν θετική ενέργεια, θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, θέλουν να έχει αντίκρισμα αυτό που κάνουν, και ανεξάρτητα από το αν είναι μηχανικοί, γυμναστές ή μοριακοί βιολόγοι, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχουν τον προσωπικό τους στόχο» ανέφερε. Έτσι δημιουργούν ένα κύκλο που θέλουν να γίνουν μέρος του μαθήματος και του προγράμματος σπουδών από εδώ και πέρα.

Πολλαπλή ενημέρωση των φοιτητών

Αναλυτικότερα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για το Επιχειρηματικό Mindset: Ανάπτυξη θετικής νοοτροπίας, αντιμετώπιση αποτυχιών και αδυναμιών, εμπιστοσύνη στον εαυτό και αυτοπεποίθηση μίλησε η κ. Αντωνία Καραγιά, Δημιουργός της STEPWISE -Human Resources, Σύμβουλος επιχειρήσεων Τουρισμού, Φιλοξενίας και Εστίασης, Executive Career & Life Coach

Για τον τρόπο που η ηγεσία επηρεάζει την απόδοση του ατόμου & της ομάδας μίλησε ο κ. Θεράπων Φάκας, Δημιουργός της Coach the Day, Life & Business Coach, για την Αποτελεσματική Επικοινωνία και τον Δημόσιο Λόγο μίλησε η κ. Νανά Ζυγούρα, Σύμβουλος & εκπαιδεύτρια επιχειρηματικής ανάπτυξης & Marketing, ενώ ο κ. Αντώνης Πρίφτης, Regional (EU) Officer, Sustainable Development Solutions Network (SDNS) Youth μίλησε για τις βασικές αρχές διαπραγματεύσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.