Ομιλια του Raimondo Tocci και της Μαριας Κωνσταντινιδου στο Επιστημονικο Collo-quium του ΤΕΦ

Για τις «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες» την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Την Τετάρτη, 11Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσουν ο κ. Raimondo Tocci και η κ. Μαρία Κωνσταντινίδου με θέμα: Digital Humanities – Scutariota digitalis (Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες).Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από ώρας 18:00 έως ώρας 20:00, και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ. και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
 
O κ. Raimondo Tocci είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστη­μίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Φιλολογία». Έχει σπουδάσει Βυζαντινή Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 2004 έως το 2007 ήταν επιστημονικός βοηθός του Albrecht Berger στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
 
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Βυζαντινή χρονογραφία και ιστοριογραφία, η έκδοση Βυζαντινών κειμένων και η Ελληνική Παλαιογραφία. Έχει δημοσιεύσει μελέτες του που άπτονται αυτών των ερευνητικών πεδίων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Aπό κοινού με τον Έριχ Λάμπερτζ, Eπίτιμο Καθηγητή Κωδικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., ετοιμάζει τον δεύτερο τόμο του Καταλόγου των ελληνικών χειρογράφων της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου. Τo 2015 δημοσίευσε την πρώτη κριτική έκδοση των Χρονικών του Θεοδώρου Σκουταριώτη στη γνωστή σειρά Corpus Fontium Historiae Byzantinae.
 
Η κ. Μαρία Κωνσταντινίδου είναι λέκτορας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστη­μίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο «Πρώιμη Βυζαντινή Φιλολογία».  Έχει σπουδάσει  στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρώιμη χριστιανική γραμματεία, την έκδοση κειμένων, την παλαιογραφία, την παπυρολογία και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.