Ολα ετοιμα για την εναρξη της εξεταστικης στα Τμηματα του ΔΠΘ

Μ. Μιχαλοπούλου: «Η μία από τις εξεταστικές θα γίνει με την εξ αποστάσεως αξιολόγηση, ως ένα μέτρο ανάγκης, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση δίχως να δημιουργήσουμε αδιέξοδα ούτε σε έναν φοιτητή μας»

Μαρία Μιχαλοπούλου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης ΔΠΘ

Το πρώτο κερδισμένο στοίχημα, ως προς την ορθή λειτουργία του και εν μέσω έκτακτων συνθηκών, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η ολοκλήρωση του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου 2019-2020.

Η παρέλευση του Μαΐου σηματοδότησε και την ολοκλήρωση ενός διαφορετικού αν μη τι άλλο εξαμήνου, για το σύνολο των τμημάτων του, πλην της Ιατρικής Σχολής, οι φοιτητές του 6ου έτους της οποίας πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση. Το πρώτο στοίχημα της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας, εν μέσω κορωνοϊού, κερδήθηκε και μάλιστα δίχως απώλειες, ενώ, όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, λειτούργησε και πολλαπλασιαστικά ως ευκαιρία εξοικείωσης του συνόλου των «εμπλεκομένων» με τα μέτρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η ίδια μάλιστα επεσήμανε πως το σύνολο των μελών του ΔΠΘ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι φοιτητές, αντιμετώπισε με ενθουσιασμό τη νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα καθώς «έδωσε σε όλους μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να την εμπλουτίσουμε με κομμάτια που ίσως όταν έχεις την ευκαιρία της δια ζώσης –που δεν αντικαθίσταται– τα αφήνεις σε μια δεύτερη επιλογή που ποτέ δεν γίνεται πρώτη. Η περίοδος αυτή μας προσέφερε τη δυνατότητα για πολλά αντικείμενα και γνωστικά πεδία, να μπει σε εφαρμογή ένα καινούργιο υλικό με νέες μεθόδους για την εφαρμογή του οποίου διαθέτουμε γνώσεις εδώ και χρόνια, αλλά τώρα τις χρησιμοποιήσαμε, για να καλύψουμε την ανάγκη του εξαμήνου» πρόσθεσε, γεγονός που λειτούργησε ομαλά και επιτυχημένα, και αυτό αποδεικνύεται, όπως τόνισε, και από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου στις 22 Ιουνίου για την πλειοψηφία των τμημάτων.

Εβδομάδα προσομοιώσεων για την εξ αποστάσεως εξεταστική

Ως προς την εξεταστική η οποία θα πραγματοποιηθεί επίσης εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, η κ. Μιχαλοπούλου εξήγησε πως έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία και ο σχεδιασμός που διασφαλίζει πρωτίστως την ταυτοποίηση και την αδιαβλητότητα, στοιχεία απαραίτητα για μία εξεταστική διαδικασία, για να κάνει επίσης σαφές πως το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή των φοιτητών που θα πρέπει να γίνει με τη χρήση των ιδρυματικών τους λογαριασμών και αυτό είναι το βασικό στοιχείο.

«Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους φοιτητές μας ότι πρέπει να ανοίξουν την πόρτα της αίθουσας στην οποία θα εξεταστούν, κάνοντας χρήση τους ιδρυματικού τους λογαριασμού» εξήγησε, γνωστοποιώντας πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα προσομοιώσεων για φοιτητές και εκπαιδευτικούς ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία.

Υπεραμυνόμενη την επιλογή της εξ αποστάσεως εξεταστικής η Αντιπρύτανης έκανε λόγο για μία επιλογή αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού και της διαφορετικής πραγματικότητας που αυτή δημιούργησε και στην ανώτατη εκπαίδευση, και βασίζεται στο σκεπτικό της ολοκλήρωσης του εξαμήνου «χωρίς να μας εμποδίσουν όλα αυτά που εμπόδισαν την καθημερινότητά μας το προηγούμενο διάστημα λόγω του κορωνοϊού».

«Είμαι πεπεισμένη ότι είναι ο καλύτερος τρόπος που εμείς, εδώ στη Θράκη, μπορούσαμε να σκεφτούμε για να διαχειριστούμε την τρέχουσα εξεταστική» τόνισε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει πως πραγματοποιήθηκε κανονικά όλη η απαραίτητη προετοιμασία σε συνεργασία και με την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Ζωή Γαβριηλίδου, το Τμήμα Μηχανογράφησης και Μηχανογράφησης, τις γραμματείες των Τμημάτων και τη ΜΟΔΙΠ, η οποία εργάζεται για τη σύνδεση της υφιστάμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης το εξαμήνου.

«Μην ξεχνάμε ότι στις οκτώ εξεταστικές που ένας φοιτητής θα χρησιμοποιήσει για να πάρει πτυχίο στην καλύτερη περίπτωση, μόλις η μία θα γίνει με την εξ αποστάσεως αξιολόγηση και είναι ένα μέτρο ανάγκης, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, δίχως να δημιουργήσουμε αδιέξοδα ούτε σε έναν φοιτητή μας» κατέληξε.

«Η Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή, ιδανική εξέλιξη για το ΔΠΘ»

Η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Εκπαίδευσης αναφέρθηκε και στον στόχο της ακαδημαϊκής διεύρυνσης και ολοκλήρωσης του ΔΠΘ εντός της Θράκης, δια μέσου της διεκδίκησης περισσότερων σχολών στις πόλεις που αναπτύσσει τη δραστηριότητά του. «Στην Κομοτηνή και τη ΣΕΦΑΑ αυτό παίρνει όνομα και λέγεται Τμήμα Εργοθεραπείας, που όπως έχω πει και στο παρελθόν, αποτελεί μια ιδανική εξέλιξη για το πανεπιστήμιο» εξήγησε και ειδικότερα για τη ΣΕΦΑΑ καθώς «αντίστοιχα με την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού που μέσα στη σχολή θεραπεύεται θεωρητικά, πρακτικά, έρχεται το κομμάτι της Εργοθεραπείας που χειρίζεται το “έργo” να συνυπάρξει με το δικό μας γνωστικό αντικείμενο».

Η ίδια μάλιστα έκανε γνωστό πως η πρόταση για τη δημιουργία του νέου Τμήματος έχει ήδη φτάσει στην ΕΘΑΑΕ και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να αντιμετωπιστεί θετικά. Άλλωστε, όπως επεσήμανε: «ιδιαίτερα για την πόλη της Κομοτηνής και τη Ροδόπη, θεωρώ ότι υπάρχει η κουλτούρα της θετικής επίδρασης που έχει η κίνηση, είτε στο κομμάτι του πρωταθλητισμού, από τη μια μεριά, είτε στο κομμάτι υγείας, ως πρόληψη, είτε και στο κομμάτι της θεραπείας μετά ως παρέμβαση» Πιστεύω ότι η πόλη έχει την κουλτούρα για να δεχθεί αυτό το τμήμα, να το στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και με όλες της τις δομές, και να αποτελέσει έτσι μία ιδανική προσθήκη στο ΔΠΘ και ειδικότερα στη ΣΕΦΑΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.