Οι φοιτητες της Νομικης του ΔΠΘ που διακριθηκαν στον διεθνη διαγωνισμο Telders μιλουν για την επιτυχια τους
Με το ακαδημαϊκό έτος να φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και παρά τους γοργούς ρυθμούς τις εξεταστικής περιόδου, μια μεγάλη δόση χαράς πρόσφερε η σειρά διακρίσεων τεσσάρων φοιτητών του τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στον 47ο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης και διεθνούς δικαίου Telders ILMCC, που έλαβε χώρα στην Χάγη από τις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου. Η Αλίκη-Αικατερίνη Πλακούτση, ο Γιώργος Σπυριδάκης, ο Ζήσιμος Καλαρρύτης και η Χρύσα Τζώρτζη, απέσπασαν την 1η θέση στη γραπτή διαδικασία από την πλευρά του εναγόμενου κράτους, την 2η θέση στη γενική κατάταξη για την πλευρά του εναγόμενου κράτους, την 4η θέση στη γενική κατάταξη για την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους και την 4η θέση στη συνολική κατάταξη του διαγωνισμού εικονικής δίκης. Όλα αυτά φυσικά, υπό την εποπτεία των επιβλεπόντων καθηγητών, κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, κ. Ιωάννα Πέρβου και κ. Χαρίκλεια Αρώνη αλλά και των προπονητών τους και φοιτητών της νομικής σχολής του ΔΠΘ, Αθηνά Βολιώτη και Δημήτρη Γκρίνια. Με αφορμή τις διακρίσεις τους βρέθηκαν στο στούντιο του «Ράδιο Παρατηρητής» όπου και μιλήσανε για την πορεία τους μέχρι την Χάγη.
Όπως εξήγησε η κ. Πλακούτση, η υπόθεση περιστρεφόταν γύρω από τη διαφορά δυο εικονικών κρατών, του Οντιχάβ, που αποτελούσε τον ενάγοντα, την εκπροσώπηση του οποίου είχε αναλάβει η ίδια μαζί με τον κ. Σπυριδάκη και το Μισάν, το εναγόμενο κράτος, που ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν η κ. Τζώρτζη και ο κ. Καλαρρύτης. Σύμφωνα με την υπόθεση, το Οντιχάβ είναι μια πιο φτωχή χώρα, η οποία μετά από την περίοδο της αποικιοκρατίας προσπαθεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της, πάνω σε ένα νησάκι που είχε. Το Μισάν δρώντας σύμφωνα με βάση τους κανόνες της διεθνούς δικαίου, θέλει να κάνει κάποιες έρευνες σε αυτό το νησί, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα τα οποία εμπλέκουν το Δίκαιο Χρήσης Βίας, την αποικιοκρατία, καθώς επίσης και τις γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μια απαιτητική υπόθεση, κατά την σύμφωνη γνώμη του κυρίου Αντωνόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως οι υποθέσεις που εξετάζονται κάθε χρόνο έχουν σχέση με την διεθνή πραγματικότητα και πως το Διεθνές Δίκαιο έχει εξελιχθεί τόσο ως προς την πολυπλοκότητά του όσο και ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Οι απαιτήσεις είναι υψηλές, υψηλό ωστόσο είναι και το επίπεδο και το ενδιαφέρον των φοιτητών» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος, δηλώνοντας το ίδιο περήφανος με τις φετινές διακρίσεις όσο και με τις προηγούμενες. Επεσήμανε δε τη μοναδικότητα που έχει η κάθε ομάδα και ο κάθε συμμετέχοντας. Την μοναδικότητα αυτή, αλλά και την διαδοχή του τμήματος, μπορεί να εντοπίσει κανείς και στους προπονητές της ομάδας, οι οποίοι, όπως δήλωσε ο καθηγητής, είναι συνήθως πρώην συμμετέχοντες από την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Η πρακτική αυτή του τμήματος διαφαίνεται και από τους επιβλέποντες καθηγητές, καθώς τόσο ο κ. Αντωνόπουλος, όσο και η κ. Αρώνη είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ως φοιτητές του ΔΠΘ.
Ως προς τους προπονητές της ομάδας, όταν ερωτήθηκαν πώς βίωσαν την μετάβαση από συμμετέχοντες σε προπονητές και πώς διαχειρίστηκαν την ομολογουμένως απαιτητική προετοιμασία, δηλώσαν πως, παρότι η θέση εμπεριείχε ευθύνες και πολλές προκλήσεις, κατά πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες του συμμετέχοντα, η συνεργασία τους με τα παιδιά ήταν εξαιρετική και αυτό απεδείχθη από το αποτέλεσμα. Όπως εξήγησαν, η πρώτη εικόνα της λειτουργίας του Διεθνούς Δικαίου και οι δεξιότητες που αποκομίζει ο διαγωνιζόμενος, είναι τα βασικότερα εφόδια που αποκτά κανείς με τη συμμετοχή του εκατέρωθεν των πλευρών. Τέλος, εξέφρασαν την περηφάνια τους για την ομάδα, αλλά και την χαρά τους, αναφορικά με την συνεργασία που είχαν σε προσωπικό και σε ομαδικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των 8 μηνών της προετοιμασίας.
Πολύτιμες εμπειρίες
Όσο για το «κλειδί» της επιτυχίας, σύμφωνα με τον κ. Σπυριδάκη αυτό είναι η συνεργασία, ο συντονισμός και οι καλές σχέσεις που οφείλουν να έχουν τα μέλη μιας ομάδας, ειδικά όταν γίνεται λόγος για μια διαδικασία τόσο απαιτητική, που δεν ομοιάζει με καμία άλλη από αυτές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως φοιτητές μέχρι και σήμερα. Όταν η συζήτηση έφτασε στο κατά πόσο αναμένανε τα βραβεία, οι προπτυχιακοί φοιτητές δηλώσαν βέβαιοι για την καλή πορεία τους, δεδομένης της εντατικής τους προετοιμασίας, παρέμεναν ωστόσο προσγειωμένοι μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη και του υψηλού ανταγωνισμού από τα δημοφιλή πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Εκεί που εστίασε ωστόσο ο κ. Καλαρρύτης, είναι η εμπειρία τόσο του διαγωνισμού, όσο και της ενασχόλησης με το διεθνές δίκαιο, ένα κομμάτι των σπουδών τους που συχνά επισκιάζεται από τους εγχώριους τομείς του δικαίου, τα οποία αμφότερα αποτελούν πολύτιμα εφόδια για όσους θέλουν να ασχοληθούν στην πορεία με αυτό το κομμάτι της νομικής επιστήμης, ενώ το βραβείο ήρθε ως αποδεικτικό της προσπάθειάς τους.
Στα θετικά της εμπειρίας, πρόσθεσαν τη διάκριση του πανεπιστημίου, το οποίο ως απότοκο μπορεί να εγείρει το ενδιαφέρον των φοιτητών για το διεθνές δίκαιο, η επίσκεψη στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στην Χάγη με τις πολύτιμες γνωριμίες που αποκόμισαν και η χαρά που προσέφεραν με την επιτυχία τους στα κοντινά τους πρόσωπα, ενώ η ίδια η γνώση αποτέλεσε κοινό στοιχείο και στους τέσσερις φοιτητές.
Οι συμβουλές που έδωσαν στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε μελλοντικές αποστολές του πανεπιστημίου στον διαγωνισμό, περιστράφηκαν γύρω από την απαιτητικότητα του ακαδημαϊκού κομματιού, στο οποίο η κ. Τζώρτζη πρόσθεσε και την αξία του «ταξιδιού» πριν την Χάγη. Παρόλα αυτά δηλώσανε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουν το ποιοι θα είναι οι επόμενοι προπονητές, δεδομένης της απαιτητικής φύσης του ρόλου. Ολοκλήρωσαν τη συνομιλία μας με θερμές ευχαριστίες προς τους προπονητές και κυρίως τους καθηγητές τους που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια που κατέβαλαν.
Ο κ. Αντωνόπουλος, ο οποίος όπως δήλωσε ασχολείται κυρίως με τα οργανωτικά και τα οικονομικά ζητήματα της αποστολής, στάθηκε στη συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, στα τρία δικηγορικά γραφεία, του κ.Σταματόπουλου, του κ.Χαραλαμπάκη και του κ.Ρόκκα, όπως επίσης και τον δήμο Κομοτηνής, οι οποίοι συνεισέφεραν οικονομικά και συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή.
Τέλος δεν παρέλειψε να θυμίσει πως η συμμετοχή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στον διαγωνισμό γίνεται από το 1986, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Κρατερού Ιωάννου, ακολούθησε η κ. Περράκη η πρώτη η οποία ανέλαβε τη προετοιμασία των φοιτητών μαζί με τον κ. Στέλιο Περράκη, στη συνέχεια η κ. Στρατή καταλήγοντας στον κ. Αντωνόπουλο.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.