Ο ρολος της εκπαιδευσης στην προληψη κατα της βιας των γυναικων

Εκδήλωση του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών

Πρόταση των Μ. Δημάση και Κ. Γεωργιάδου για την μελέτη του φύλου στα Τμήματα του ΔΠΘ

 
Την πρόταση για την δημιουργία κατεύθυνσης με γνωστικό αντικείμενο τις σπουδές του Φύλου σε κάποιο από τα υφιστάμενα τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κατέθεσαν δια των μικροφώνων του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση και η κ. Κερατσώ Γεωργιάδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος.
 
Αφορμή της πρότασης αυτής στάθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Οικογένεια, Κοινωνία και Εκπαίδευση: Ο ρόλος τους στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών» που διοργανώνει επ’ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών το Τμήμα, σήμερα, Τετάρτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα 1 στις εγκαταστάσεις του Τμήματος της Παλιάς Νομικής με στόχο την ενημέρωση κυρίως των φοιτητών και φοιτητριών για τις μορφές της βίας κατά των γυναικών και το πώς αυτή εκφράζεται σήμερα, για την ανάγκη να μην εθελοτυφλούν απέναντι σε τέτοια περιστατικά και κυρίως το πώς μπορεί ο καθένας ξεχωριστά να βάλει το δικό του λιθαράκι στην πρόληψη των βίαιων συμπεριφορών.
 
Η  πρόταση για τη δημιουργία κατεύθυνσης με γνωστικό αντικείμενο τις σπουδές του φύλου έρχεται, όπως εξήγησε η κ. Δημάση, σε συνέχεια αντίστοιχων προσπαθειών που έχουν ήδη γίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που όμως βρίσκονται σε μία φθίνουσα πορεία, για να εξηγήσει πως τόσο ο χαρακτήρας του ΔΠΘ αλλά και της τοπικής κοινωνίας όσο και το γεγονός ότι σήμερα το ΔΠΘ έχει όχι μία αλλά δύο γυναίκες σε θέσεις αντιπρυτάνεων δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε αυτή να βρει ευήκοα ώτα.
 

«Όχι σε θέση αντιπαράθεσης με τους άντρες, αλλά σε θέση διεκδίκησης αυτού που μάς ανήκει»

 
Άλλωστε στην Ελληνική κοινωνία του 2019, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι κοινωνίες προχωρούν και οι άνθρωποι εξευγενίζονται, δυστυχώς τα γεγονότα βίας κατά των γυναικών παραμένουν κραταιά και αλλεπάλληλα.
 
«Είναι υποχρέωσή μας να μιλήσουμε στους φοιτητές για το πώς πρέπει να βλέπουν αυτήν την κατάσταση, να μην εθελοτυφλούν και να δουν το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να βάλουμε το λιθαράκι για να προλαμβάνουμε τέτοιες συμπεριφορές» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Δημάση επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα της εκδήλωσης το οποίο όπως εξήγησε έχει κυρίως παιδαγωγική κατεύθυνση.
 
Η ίδια αναφερόμενη στα λόγια ενός δασκάλου της που κρατά πολύτιμα μέσα της, υπενθύμισε πως ο αγώνας των γυναικών δεν αφορά στην διεκδίκηση της ισότητας υπό την έννοια της εξομοίωσης με το αντρικό φύλο, αλλά στην ισότιμη διαχείριση της διαφορετικότητάς των γυναικών, για να σημειώσει πως το Πανεπιστήμιο και η εκπαίδευση εν γένει απαιτείται να παίξει ρόλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναφορά και στα όσα η ίδια έχει βιώσει ούσα γυναίκα στο κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο στο πέρασμα των ετών, η ίδια κατέληξε στο ότι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν «οι γυναίκες έχουν λόγο. Δεν είναι το ευκταίο αλλά πλέον η πραγματικότητα. Οι γυναίκες έχουν βήμα και έχουν βήμα όσες διεκδικούν πράγματα. Όχι σε θέση αντιπαράθεσης με τους άντρες, αλλά σε θέση διεκδίκησης αυτού που μάς ανήκει».
 

Αναδρομή σε γυναίκες από την αρχαιότητα έως και σήμερα που καινοτόμησαν

 
Σε ένα τέτοιο παράδειγμα θα αναφερθεί κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση με τίτλο «Ένα πουλί δεν μπορεί να πετάξει με ένα μόνο φτερό» η κ. Κερατσώ Γεωργιάδου, η οποία όπως εξήγησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» θα αναφερθεί σε γυναίκες από την αρχαιότητα έως και σήμερα που ξεχώρισαν σε επίπεδο επιστημονικό, και όχι μόνο, καινοτόμησαν, ωστόσο υποτιμήθηκαν λόγω φύλου. Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι αυτό της Αρτεμισίας Τζεντιλέσκι, η οποία θεωρείται μία από τις καλύτερες ζωγράφους μπαρόκ της εποχής της και μία από τις πιο ευφυείς καλλιτέχνες της «σχολής» Καραβάτζιο, η οποία εν αντιθέσει με τον δάσκαλό της υπέστη δριμύ εξευτελισμό, ακόμα και βιασμό, γεγονότα που αποτυπώθηκαν στο έργο της, το οποίο ωστόσο παραμένει λιγότερο γνωστό σε σχέση με αυτό το Καραβάτζιο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
-19.30  Κερατσώ Γεωργιάδου (ΕΔΙΠ, ΤΓΦΠΠΧ): Ένα πουλί δεν μπορεί ναπετάξει με ένα μόνο φτερό: Γυναίκες μέσα στους αιώνες
-19.45 Ευστρατία Γκουντουδάκη, Ελισάβετ Λιούρτα (Κοινωνική λειτουργός,Ψυχολόγος, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κομοτηνής): Η βία κατά των γυναικών
-20.00 Μιχαήλ Σεβδυνίδης (Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης):Ενδοοικογενειακή βία και ο ρόλος της Αστυνομίας
-20.15 Βάσω Θεολόγη (Διδάκτορας Εγκληματολογίας- Ειδική Επιστήμων Νομικής Δ.Π.Θ.): Τεχνολογία και όψεις θυματοποίησης
-20.30 Νίκος Καραταράκης (Φοιτητής ΤΓΦΠΠΧ): τραγούδι «Αχ Ελένη», στίχοι Χρόνης Αηδονίδης
-20.40 Στέλλα Θεολόγου (Διδάκτορας ΔΠΘ): Δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών
-20.55 Μαρία Δημάση, (Καθηγήτρια ΤΓΦΠΠΧ-ΔΠΘ): Πώς θα ραγίσει το γυαλί…;
-21.10 Κώστας Μαυρίδης (Εκπαιδευτικός): Το ιερό θηλυκό (μονόπρακτο)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.