Ο «Πρωταγορας» καταγραφει τη «δικη μου Κομοτηνη»

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ απευθύνει στα μέλη του κάλεσμα δημιουργίας ενός λευκώματος μνήμης

Τον Ιούνιο του 2024 σχεδιάζει τριήμερο επετειακών εκδηλώσεων

Το 2024 συμπληρώνονται τα 50 χρόνια λειτουργίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων αυτής, ο «Πρωταγόρας» δεν θα μπορούσε να λείπει από τις επετειακές εκδηλώσεις που αναμένεται να λάβουν χώρα.

Ήδη από το περασμένο Σάββατο, στην επίσημη σελίδα του Συλλόγου στα social media δημοσιεύτηκε η πρωτοβουλία δημιουργίας ενός λευκώματος μνήμης, με τίτλο «Η Δική μου Κομοτηνή», με παράλληλο κάλεσμα προς τα μέλη του, αλλά και όχι μόνο, ώστε να μοιραστούν γραπτώς κείμενά τους με όμορφες, χαρούμενες ή συγκινητικές στιγμές της Κομοτηνής των σπουδών τους.

Η πρόσκληση όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου κ.Έλπη Μπλεκάτση, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 24 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αφορά τόσο σε μέλη του Συλλόγου, αποφοίτους όσο και σε φοιτήσαντες στην Νομική Σχολή της Κομοτηνής, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που μέσα στα 50 αυτά χρόνια ξεκίνησαν μεν τις σπουδές τους στην Κομοτηνή αλλά πήραν μεταγραφή σε άλλους τόπους.

Η απόφαση της δημιουργίας του λευκώματος έγινε σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και κατόπιν της άδειας του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής κ.Μιχάλη Χρυσομάλλη, όπως και οι υπόλοιπες δράσεις που θα λάβουν χώρα το τριήμερο 28 έως και 30 Ιουνίου του 2024.

Η Κομοτηνή του τότε και του σήμερα

Όπως εξήγησε η κ.Μπλεκάτση «υπάρχουν πολλά στο μυαλό μας που θέλουμε να γίνουν και αφορούν το πανεπιστήμιο, αλλά και στην ίδια την Κομοτηνή, που θα αποτελέσει τόπο επανένωσης παλαιών φοιτητών». Ένα από αυτά είναι το λεύκωμα αυτό με τίτλο «Η δική μου Κομοτηνή» που, όπως έκανε σαφές η ίδια, επιδιώκει να δείξει υπό το πρίσμα εκείνων των εποχών τόσο στους σημερινούς φοιτητές όσο και στους ίδιους τους Κομοτηναίους, το πως «τότε τα παιδιά εκείνης της εποχής των 18 χρονών, ερχότανε σε Κομοτηνή, που ήταν τελείως διαφορετική από την Κομοτηνή που ξέρουμε σήμερα».

Άλλωστε όπως τόνισε «η Νομική Σχολή αποτέλεσε και αποτελεί μεγάλη προίκα για την Κομοτηνή, η οποία στήριξε την ανάπτυξή της πάνω στο Πανεπιστήμιο», μια προίκα που ωστόσο όπως έσπευσε να επισημάνει δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές που πέρασαν και περνούν και σήμερα από τις «τάξεις» του ΔΠΘ.

Στη λογική αυτή η κ.Μπλεκάτση απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και προς νεαρότερα μέλη της Νομικής Σχολής, ενδεχομένως και προς όσους φοιτούν σήμερα να γράψουν, ώστε όπως εξήγησε «να κάνουμε αυτή τη σύγκριση του μοιράσματος των στιγμών, πώς ένας φοιτητής πριν δέκα χρόνια αντιλήφθηκε την Κομοτηνή και πώς ένας φοιτητής πριν πενήντα χρόνια ήρθε στην Κομοτηνή και τι συνάντησε».

Οι φερέλπιδες «συγγραφείς» καλούνται μέχρι το τέλος του προσεχούς Αυγούστου να καταγράψουν τις μνήμες και τις εμπειρίες τους σε κείμενα έως 5.000 λέξεις, τα οποία θα σταλθούν στη συντακτική επιτροπή που ορίστηκε και αποτελείται από τους κ.κ. Έλπη Μπλεκάτση, Χάρη Δαλακούρα, Έφη Μητσάκη και Θανάση Ξυνίδη.

«Εμείς καλούμε σε ένα μοίρασμα στιγμών από τη δική τους Κομοτηνή και την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο» πρόσθεσε η κ.Μπλεκάτση γνωστοποιώντας πως ήδη τα πρώτα εικοσιτετράωρα από την γνωστοποίηση της πρόσκλησης έχουν λάβει τα πρώτα δύο κείμενα, γεγονός αισιόδοξο για τη συνέχεια του όλου εγχειρήματος.

Info

Τα πρωτότυπα κείμενα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 5.000 λέξεις, να σταλούν σε Word με 12άρια γράμματα και 1,5 διάστημα στις εξής διευθύνσεις:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.