Ο Δημοσθενης Κακλαμανος στο Επιστημονικο Colloquium του ΤΕΦ

Ομιλία με θέμα «Πρόσωπα και τάσεις στην Αγιολογία του 11ου και 12ου αιώνα» την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του τμήματος

Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσει ο κ. Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο «Αγιολογία–Υμνολογία», με θέμα «Πρόσωπα και τάσεις στην Αγιολογία του 11ου και 12ου αιώνα». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 16:00 έως τις 18:00 και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ. και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
 
Ο Δημοσθένης Κακλαμάνος, αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Χριστιανική Γραμματεία – Αγιολογία με βαθμό «Άριστα»), τον Ιούνιο του 2006 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, λαμβάνοντας το βαθμό «Άριστα με διάκριση».
 
Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε Ερευνητικά Προγράμματα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Τον Μάιο του 2017 εξελέγη στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο «Αγιολογία–Υμνολογία». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη μελέτη της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αγιολογίας και Υμνογραφίας, στην Παλαιογραφία και καταλογογράφηση αγιολογικών χειρογράφων και στην κριτική έκδοση αγιολογικών και υμνογραφικών κειμένων.
 
Κυριότερες από τις εργασίες του είναι η διδακτορική του διατριβή για τον άγιο Θεόδωρο το Στουδίτη και το αγιολογικό του έργο, η κριτική έκδοση των Οκτώηχων Κανόνων του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στα Εισόδια της Θεοτόκου, η κριτική έκδοση του Κανόνα του Νικήτα Στηθάτου προς τιμήν του αγίου Θεοδώρου του Στουδίτη, αλλά και οι μελέτες του για τη χειρόγραφη παράδοση της σχετικής προς τον άγιο Δημήτριο αγιολογικής γραμματείας, το Εγκώμιο του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νείλου του Κεραμέως για τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, και τη βυζαντινή υμνογραφική παράδοση για τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.