Η προσαρμοστικοτητα στο νεο περιβαλλον της Τριτοβαθμιας Εκπαιδευσης κλειδι για ενα συγχρονο και ανταγωνιστικο ΔΠΘ

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και υποψήφιος Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης για το παρόν και το μέλλον του πανεπιστημίου της περιοχής μας

Την απόφασή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης του ΔΠΘ που θα αναδειχθεί από την εκλογική διαδικασία της  31ης Οκτωβρίου αλλά και την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη του ιδρύματος γνωστοποίησε στις  αρχές της εβδομάδας με επιστολή του προς το σύνολο των μελών ΔΕΠ ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Καθηγητής κ. Φώτης Μάρης.

Με δύο θητείες στο βιογραφικό του, στην θέση του Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και έχοντας πλέον αποκτήσει μια συνολική εικόνα του Ιδρύματος ο κ.Μάρης, όπως εξήγησε το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» έκρινε πως μπορεί να προσφέρει από τη μέγιστη θέση ευθύνης, αυτή  του Πρύτανη.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νέου νόμου κυρίως στο θέμα της «δημοκρατικής νομιμοποίησης» που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη

Η ανάδειξη των μελών του νέου Συμβουλίου Διοίκησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όλης της χώρας θα γίνει με τρόπο νέο που εισάγει ο νόμος που ψηφίστηκε προσφάτως. Ένας νόμος που, όπως τόνισε και ο ίδιος, εισάγει πολλά καινούργια στοιχεία, κάποια εκ των οποίων κρύβουν κινδύνους. Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Μάρης  εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, κυρίως στο θέμα της «δημοκρατικής νομιμοποίησης» που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, δίνοντας τα παραδείγματα της εκλογής Κοσμητόρων που θα μπορούσαν να εκλέγονται απευθείας από τα μέλη ΔΕΠ αλλά και των αντιπρυτάνεων ο τρόπος εκλογής των οποίων θα μπορούσε να παραμείνει ως είχε, λαμβάνοντας δηλαδή ισχυρότερη δημοκρατική νομιμοποίηση.  

Με το νέο πλαίσιο όπως εξήγησε ο ίδιος «τα δύο όργανα, το κυρίαρχο όργανο της Συγκλήτου και το όργανο του Συμβουλίου Διοίκησης, πρέπει να λειτουργήσουν συντεταγμένα, και συμπληρωματικά, και σε καμία περίπτωση αντιμαχόμενα το ένα το άλλο. Γι’ αυτό το λόγο η Σύγκλητος παραμένει με αρμοδιότητα όλα τα ακαδημαϊκά θέματα, παραμένει δηλαδή στην αρμοδιότητά της το συμβούλιο των ακαδημαϊκών θεμάτων, ενώ  το συμβούλιο διοίκησης ασχολείται  περισσότερο με τα οικονομικά θέματα και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια και τον προγραμματισμό», ενώ ο Πρύτανης είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να προεδρεύσει σε αυτά τα δύο όργανα, λαμβάνοντας τη μέγιστη ευθύνη της εξισορρόπησής τους.

Για τον ίδιο η Σύγκλητος είναι το κυρίαρχο όργανο των ακαδημαϊκών θεμάτων, γι αυτό και όπως εξήγησε θα πρέπει «να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, ομαλά, το κομμάτι των επιλογών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Διοίκησης».

Δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων του ανθρωπίνου δυναμικού στη νέα προσπάθεια

Ο κρισιμότερος κατά την άποψή του παράγοντας στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου, που δίχως περιθώρια εξαιρέσεων, θα πρέπει να συνταχθεί στην κοινή αυτή προσπάθεια. «Είναι κρίσιμο να ενσωματώσουμε όλη την ενέργεια και την προσπάθεια των συναδέλφων και να μπορέσουμε να την κατευθύνουμε στους στόχους τους οποίους έχουμε επιλέξει με βάση τη στρατηγική μας» ανέφερε εξηγώντας πως πρόκειται για μία σύνθετη προσπάθεια, ειδικά στην περίπτωση του ΔΠΘ που είναι ένα πανεπιστήμιο είκοσι διαφορετικών τμημάτων σε τέσσερις πόλεις και το οποίο αντιμετωπίζει κάθε είδους προβλήματα στη κάθε του γωνιά.

«Εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε, στην προσαρμοστικότητά μας ως κρίσιμο παράγοντα τα επόμενα χρόνια, αλλά και το πόσο γρήγορα αυτές οι αλλαγές εφόσον ενσωματωθούν στη λειτουργία του ιδρύματος θα δώσουν προστιθέμενη αξία» εξήγησε, τονίζοντας πως «υποχρέωση της καινούργια διοίκησης είναι να προσπαθήσουμε και να συνεχίσουμε όλοι μαζί, έχοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, μια ξεκάθαρη στρατηγική με την οποία θα πορευτούμε».

Σχεδιάσαμε και έργα καθημερινότητας και έργα βασικά που ξεπερνάνε τον προγραμματισμό μιας θητείας

Ο ίδιος διετέλεσε και συνεχίζει να διατελεί σε θέσεις ευθύνης στο ΔΠΘ σε καιρούς δύσκολους για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ερωτηθείς σχετικά για το αν το δύσκολο μέλλον που διαφαίνεται αποτέλεσε για τον ίδιο αποθαρρυντικό της υποψηφιότητάς του στοιχείο, εξήγησε πως ήταν κάτι που έλαβε υπόψη του ωστόσο δεν τον αποθάρρυνε. Κι αυτό διότι «από την πρώτη ημέρα που είμαι στην διοίκηση αντιμετωπίζουμε κρίσεις, αρχής γενομένης από την οικονομική, την υγειονομική, σήμερα την ενεργειακή και δεν ξέρω τι άλλο θα ακολουθήσει», υπενθυμίζοντας τα όσα έγιναν μέσω αυτών και στα οποία το ΔΠΘ έχει ανταποκριθεί πλήρως, διεκδικώντας όπως ανέφερε και κερδίζοντας πόρους περισσότερους από όσους ανέμεναν να πάρουν.  

«Σχεδιάσαμε και έργα καθημερινότητας και έργα βασικά που ξεπερνάνε τον προγραμματισμό μιας θητείας. Από αυτά περιμένουμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε» ανέφερε, προσθέτοντας πως «δουλέψαμε και στο κομμάτι των εξοπλισμών, λαμβάνοντας σημαντικές χρηματοδοτήσεις σε ερευνητικούς εξοπλισμούς, γεγονός που φαίνεται στην καθημερινότητα αλλά και σε ερευνητικά έργα», παραπέμποντας  στο παράδειγμα των προγραμμάτων περιφερειακής αριστείας πάνω στα οποία δουλεύουν 300 νέοι ερευνητές.  

Η λειτουργία της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΠΘ θα δημιουργήσει  ένα  master plan για κάθε  τμήμα του και όλα μαζί  θα συνθέσουν το πρόγραμμά του  για το μέλλον

Θέλοντας να καταδείξει την ανάγκη άμεσων προσαρμογών στο νέο περιβάλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαμορφώνεται και απαιτεί γρήγορες και σωστές αποφάσεις και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, ο ίδιος γνωστοποίησε και την λειτουργία της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΠΘ το αμέσως επόμενο διάστημα, με χρηματοδότηση, μέσα από την οποία θα συζητηθεί και θα δημιουργηθεί ένα master plan για κάθε ένα τμήμα του ΔΠΘ συνολικά, και  τα οποία συνολικά θα συνθέσουν το πρόγραμμα του ΔΠΘ για το μέλλον, γιατί όχι προβλέποντας και τους πιθανούς κινδύνους του μέλλοντος αλλά και τρόπους αυτοί να ανατραπούν.

«Το κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, απ’  ό,τι καταλαβαίνετε δεν το ρυθμίζουμε εμείς. Το πρόβλημα όμως της μη επιλεξιμότητας για οικονομικούς λόγους φοιτητών από όλη την Ελλάδα των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, εν προκειμένω του ΔΠΘ, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε δημιουργώντας ένα προφίλ σύγχρονου πανεπιστημίου, με δομές σωστές, με καθολικό ψηφιακό μετασχηματισμό, κάτι που είναι το νούμερο ένα στα «θέλω» της φοιτητικής κοινότητας. Από κει και πέρα προσπαθούμε σε συνδυασμό με τις κεντρικές πολιτικές να κερδίσουμε τον χώρο τον οποίο μας αφαιρούν αντικειμενικά οι δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε τονίζοντας πως «αυτή είναι μια διαδικασία που δεν σταματάει και δεν θα σταματήσει ποτέ», καθώς οι κρίσεις είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσουν, όπως φαίνεται, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.

«Αυτό το χρονικό διάστημα, το σύνολο των δυνάμεων όμως, εμείς, πρέπει να προσαρμοστούμε. Να πάρουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται και να μετασχηματιστούμε σε ένα πανεπιστήμιο που  πραγματικά να είναι σύγχρονο και συμμετοχικό, παρακολουθώντας και την κοινότητα, γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ των πανεπιστημίων είναι ήδη εδώ. Και σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε πολύ, να βελτιώσουμε τη θέση μας» πρόσθεσε, δηλώνοντας την πίστη του στους ανθρώπους του ΔΠΘ και τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεδομένα  που μπορούν, όπως τόνισε, να «κεφαλαιοποιηθούν» ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε πραγματικά ένα άλμα για το Δημοκρίτειο και για τη Θράκη.

Πρώτο και κύριο μέλημά μας  η οικονομική  ενίσχυση και η ενίσχυση  με διοικητικό προσωπικό και προσωπικό ειδικών κατηγοριών

 Αν και όπως ανέφερε και στην επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ,  το πρόγραμμα Δράσης του Πανεπιστημίου  το οποίο θα συνδιαμορφωθεί  τις επόμενες ημέρες μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις που θα επιδιώξει με το σύνολο των μελών του ΔΠΘ, ο κ. Μάρης γνωστοποίησε πως πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συναντήθηκε με το σύνολο των συλλόγων του προσωπικού του ΔΠΘ για τα ανοιχτά αυτή τη στιγμή ζητήματα που τους απασχολούν. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «στρατηγική» από πλευράς του επιλογή, καθώς οι ομάδες αυτές δεν ψηφίζουν στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες ωστόσο του προσέφεραν πολύ υλικό και προτάσεις για το τι χρειάζεται το ΔΠΘ, με πρώτο και κύριο την οικονομική του ενίσχυση και την ενίσχυσή του με διοικητικό προσωπικό και προσωπικό ειδικών κατηγοριών, δηλαδή μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. 

«Απαραίτητη προϋπόθεση στα επόμενα πέντε χρόνια, στο Πανεπιστήμιό μας  να δοθούν μόνιμες θέσεις για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον ρόλο τον οποίο του ανέθεσε η ελληνική πολιτεία συνταγματικά. Αυτό ακριβώς θα το μεταφέρουμε με όλη μας τη δύναμη και θα είναι η απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης αυτής από την πρώτη στιγμή που θα προκύψει, τουλάχιστον εάν εγώ είμαι στη θέση ευθύνης» υπογράμμισε ο ίδιος εξηγώντας πως πέραν αυτού θα γίνουν συζητήσεις σε όλο το «μήκος και πλάτος» του ΔΠΘ, αρχικά εν είδει απολογισμού των τελευταίων χρόνων διοίκησης, ως προς το τι έγινε, τι ενεργοποιήθηκε, τι απέδωσε και τι πρέπει να γίνει και ακολούθως τον προγραμματισμό του μέλλοντος, ενσωματώνοντας από τις συζητήσεις αυτές στοιχεία καινούργια, ώστε η νέα προσπάθειά τους να είναι πλήρης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.