Νεο βιβλιο απο τον Καθηγητη Λαογραφιας του ΤΙΕ Μ. Βαρβουνη

M. G. Varvounis, Folklore and Ethnography in Greece: Studies on Greek Popular Culture. Athens 2020, σσ. 375 (έκδ. Herodotos)

Κυκλοφορήθηκε πρόσφατα το νέο βιβλίο του Καθηγητή Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ κ. Μανόλη Γερ. Βαρβούνη το οποίο είναι γραμμένο στα αγγλικά.

Στο βιβλίο αυτό, μετά την εισαγωγή, συγκεντρώνονται δεκαεπτά μελέτες γραμμένες σε αγγλική γλώσσα, δημοσιευμένες, υπό δημοσίευση ή αδημοσίευτες, που αναφέρονται σε ζητήματα λαογραφίας και εθνογραφίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Ορισμένες μάλιστα από αυτές αποτελούν αντικείμενο κοινής ερευνητικής και συγγραφικής δραστηριότητας και προσπάθειας με συναδέλφους (Αλ. Καπανιάρης, Γ. Κούζας, Ν. Μαχά, Ν. Ροδοσθένους). Κάποιες μελέτες του τόμου αναφέρονται σε ζητήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e – learning) της Λαογραφίας και της Αρχειακής Εθνογραφίας, καθώς και σε συναφή ερευνητικά προγράμματα, με τα προβλήματα που τίθενται και τις λύσεις που δόθηκαν, κάτι που στο χώρο της Λαογραφίας αποτελεί πρωτοποριακή συμβολή του κ. Βαρβούνη. Άλλες αναφέρονται σε έθιμα και τελετουργίες, στις επιδράσεις του τουρισμού στον σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, σε νεωτερικά είδη του έντεχνου λαϊκού λόγου και στον κλάδο της θρησκευτικής λαογραφίας, στην εξέλιξη της μελέτης της ελληνικής λαϊκής θρησκευτικότητας και στα σπουδαιότερα πορίσματα της μελέτης αυτής όπως διεξάγεται σήμερα από τους Έλληνες λαογράφους. Επίσης υπάρχουν εργασίες και για την εξέλιξη της βιβλιογραφίας σχετικά με τη λαογραφική μελέτη των Πομάκων της Θράκης και, εισαγωγικά, για την εξέλιξη και τους προσανατολισμούς των ελληνικών λαογραφικών σπουδών κατά τον 21ο αι.

Οι μελέτες που συγκεντρώνονται στον τόμο αυτό φανερώνουν την πρόοδο, την εξέλιξη και τους θεωρητικούς, μεθοδολογικούς και ερευνητικούς δρόμους που ακολουθεί η ελληνική Λαογραφία κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.  Τόσο η δημοσίευση του τόμου, όσο και τα περιοδικά στα οποία έχουν αρχικά δημοσιευθεί ορισμένες από τις μελέτες του, φανερώνουν την διεθνή διάσταση και αποδοχή του ερευνητικού και συγγραφικού έργου του συγγραφέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.