Νεα εποχη στην Ηλεκτρονικη προσβασιμοτητα στο ΔΠΘ

Προσβάσιμοι σταθμοί εργασίας για φοιτητές που αντιμετωπίζουν κινητικά ή οπτικά προβλήματα εγκαθίσταται σε όλες τις πόλεις του Πανεπιστημίου

Συνεχής η προσπάθεια ενημέρωσης από το Τμήμα Προσβασιμότητας της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας

Ο όρος προσβασιμότητα, για πολλούς, συνήθως σημαίνει την δυνατότητα φυσικής πρόσβασης σε όλους τους χώρους, για άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας, με ράμπες ή άλλα μέσα, καθώς και η διευκόλυνση της μετακίνησης μέσα στον αστικό, συνήθως ιστό.

Όμως υπάρχει και η ηλεκτρονική προσβασιμότητα, που στοχεύει στην προσαρμογή του περιβάλλοντος εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων προσβασιμότητας, και σε αυτό έρχεται να βοηθήσει το Τμήμα Προσβασιμότητας της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του ΔΠΘ, μέσω της οποίας τοποθετήθηκαν πρόσφατα, προσβάσιμοι σταθμοί εργασίας για φοιτητές με κινητική ή οπτική αναπηρία, που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί τρεις σταθμοί, στην Κομοτηνή στην Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, στην Ξάνθη στην Πολυτεχνική Σχολή και στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Παιδαγωγικού στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα εγκατασταθεί και ένας σταθμός το επόμενο διάστημα στην Ορεστιάδα.

Την ίδια ώρα έχουν προμηθευτεί και δύο φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, που έχουν τον ίδιο εξοπλισμό και το ίδιο λογισμικό εγκατεστημένους, που μπορούν να τους μεταφέρουν όπου χρειάζεται.

Ενισχύουν τις ήδη υφιστάμενες δυνατότητες

Ο Προσβάσιμος σταθμός εργασίας έχει δυνατότητα να εξυπηρετήσει άτομα με διάφορες μορφές αναπηρίας

Όπως τόνισε η κ. Ελπινίκη Κουρή, ηλεκτρολόγος μηχανικός που μαζί με τον Νίκο Δέτσικα, Μηχανικό Υπολογιστών, έχουν αναλάβει την υλοποίηση της δράσης από το Τμήμα Προσβασιμότητας, υπάρχουν πολλοί φοιτητές που έχουν δυσκολία να διαβάσουν το έντυπο υλικό, όπως τα βιβλία, να διαβάσουν σημειώσεις ή και να κρατήσουν σημειώσεις.

Το Τμήμα Προσβασιμότητας μετατρέπει έντυπο υλικό σε ηλεκτρονική μορφή σε διάφορες προσβάσιμες μορφές προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε χρήστη, μεταφέροντας σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή με ειδικό λογισμικό, ή μετατρέποντάς τις σε ήχο, αν είναι απαραίτητο, κάτι που διαθέτουν και οι σταθμοί εργασίας.

Διευκόλυνση στους φοιτητές με οπτική αναπηρία

Η συσκευή ανάγνωσης braille

Όσο για τους σταθμούς, υπάρχουν μια σειρά από περιφερειακές συσκευές και λογισμικό που απευθύνονται στους φοιτητές τόσο με οπτική αναπηρία, όσο και φοιτητές με κινητική αναπηρία.

Για τους φοιτητές με οπτική αναπηρία, υπάρχει το λογισμικό ανάγνωσης οθόνης και μεγέθυνσης οθόνης (screen reader) που εκφωνεί τι βρίσκεται στο σημείο που σταματά ο κέρσορας του ποντικιού, μεγέθυνση οθόνης, λογισμικό μετατροπής κειμένου σε φωνή, το οποίο είναι πολύ βελτιωμένο με την φωνή να είναι πολύ φυσική, βοηθόντας και τα άτομα με δυσλεξία, αλλά και το λογισμικό ανάγνωσης φωνής που μετατρέπει την ομιλία σε κίνηση στην οθόνη.

Υπάρχουν επίσης ανανεώσιμες οθόνες braille, με ακίδες που σχηματίζονται για να διαβάσει τις γραμμές ο χρήστης.

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τους σταθμούς εργασίας, είναι το σύστημα μεγέθυνσης οθόνης, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα tablet με ειδικές κάμερες στο πίσω μέρος, που τοποθετείται με διάφορους τρόπους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάγνωση βιβλίων, σημειώσεων κτλ.

Τέλος έχουν προμηθευτεί συσκευή παραγωγής ανάγλυφων εντύπων, στην οποία τοποθετούν μια εικόνα και την αποτυπώνει σε ανάγλυφη μορφή, για να το ψηλαφίσουν άτομα με οπτική αναπηρία.

Περιφερειακά για τους φοιτητές με κινητική αναπηρία

Το ειδικό tablet για ανάγνωση οπουδήποτε και με διάφορες μεθόδους

Όσο για τα άτομα με κινητική αναπηρία, υπάρχουν επίσης περιφερειακές συσκευές, όπως τα ποντίκια ιχνόσφαιρας, ποντίκια μοχλός, που είναι για άτομα με αναπηρία στα πάνω άκρα, καθώς και διακόπτες πίεσης, που συνδέονται σε αυτές τις συσκευές και μπορούν να αντιστοιχισθούν μα κάποια συγκεκριμένη λειτουργία που θέλουν οι χρήστες.

Στους σταθμούς επίσης έχουν εγκατασταθεί και συστήματα χρήσης του υπολογιστή με τα μάτια, για άτομα που δεν μπορούν να χειριστούν τον υπολογιστή με ποντίκι ή πληκτρολόγιο, μια μονάδα που ανιχνεύει την κίνηση των ματιών και επιτρέπει την επιλογή των στοιχείων της οθόνης.

Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης πληκτρολογίου με μεγάλα κουμπιά, τέσσερις φορές μεγαλύτερα από το κανονικό, ώστε να είναι εύκολο να πατηθούν.

Η κ. Κουρή επισήμανε πως όλα αυτά το περιφερειακά, υπάρχουν και για τους φορητούς υπολογιστές, και μπορούν να στηθούν όπου χρειάζεται.

Συνεχής η προσπάθεια βελτίωσης

Οι σταθμοί εγκαταστάθηκαν πρόσφατα, και η Δομή Προσβασιμότητας τώρα ενημερώνει τη φοιτητική κοινότητα για την διαθεσιμότητα και τις δυνατότητές τους.

Ήδη όμως από τη δημιουργία της, τα μέλη της εξυπηρετούν όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη, με τα αιτήματα που έχουν φτάσει σε αυτούς να αφορούν βιβλία σε προσβάσιμη μορφή, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα μεγέθυνσης της οθόνης του υπολογιστή, και προγράμματα μετατροπής από γραφή σε ομιλία.

Τώρα με την εγκατάσταση του εξοπλισμού στη βιβλιοθήκη, θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν πιο οργανωμένα πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό.

Παράλληλα κάνουν σεμινάρια για την χρήση των λογισμικών και για προτεινόμενες εφαρμογές, που είναι δωρεάν και μπορούν οι φοιτητές να χρησιμοποιήσουν σπίτι τους, και θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και στους βιβλιοθηκοοικονόμους και σε όποιο φοιτητή επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει.

Ελπίδα τους είναι πως θα μπορέσουν οι σταθμοί αυτοί να επεκταθούν σε όλα τα τμήματα και τις βιβλιοθήκες του ΔΠΘ, αν και για αυτό, θα χρειαστεί και η ανάλογη χρηματοδότηση.

Ήδη βέβαια τους δίνουν ευελιξία τα laptop που έχουν προμηθευτεί ως κινητοί σταθμοί προσβασιμότητας, καθώς και το ειδικό tablet μεγέθυνσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.