Νεα διακριση της Νομικης Σχολης του ΔΠΘ στον 5ο Πανελληνιο Διαγωνισμο Διαπραγματευσης

Στην πρώτη της συμμετοχή η ομάδα του ΔΠΘ κατέκτησε τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 18 ομάδες από Πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου

Tην δεύτερη θέση, αλλά και τις καλύτερες εντυπώσεις, κέρδισε η ομάδα διαπραγμάτευσης της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην πρώτη της μάλιστα συμμετοχή στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης «Athens Negotiations Tournament» που διεξήχθη στην Αθήνα το διήμερο 22 και 23 Απριλίου.

Η ομάδα του ΔΠΘ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Μουρατάι Δημοντινέα, Λουκία Αγγελική Χατζημιχαήλ και Δήμητρα Ζωή Μεϊδάνη, συμμετείχε για πρώτη φορά στην διοργάνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεχώρισε φτάνοντας έως και την τελική δυάδα ανάμεσα σε 18 ομάδες από 15 διαφορετικά Πανεπιστημιακά Τμήματα Ελλάδας και Κύπρου.

Για την εμπειρία της συμμετοχής της αλλά και την διάκριση που απέσπασε η ομάδα μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Δήμητρα Ζωή Μεϊδάνη, κάνοντας λόγο για μια πολλαπλώς ωφέλιμη εμπειρία με δύσκολες αναμετρήσεις αλλά και συναρπαστικές συμφωνίες.

Η συμμετοχή της ομάδας του ΔΠΘ, όπως εξήγησε, ξεκίνησε με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΔΠΘ του διαγωνισμού, που οδήγησε και στην κατάθεση της σχετικής αίτησης που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 130 συνολικά αιτήσεις απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο χρόνος της προετοιμασίας τους ήταν ικανοποιητικός, και κατά την διάρκεια αυτού εργάστηκαν ομαδικά, αφού συμβουλεύτηκαν και μέρος των διδασκόντων της Νομικής Σχολής.

Ο στόχος του διαγωνισμού

Κατά το διήμερο της διοργάνωσης όπως εξήγησε η κ.Μεϊδάνη, κλήθηκαν να διαπραγματευτούν με εκπροσώπους των υπολοίπων 17 ομάδων, τα μέλη των οποίων δεν αποτελούσαν φοιτητές μόνο τμημάτων Νομικής, αλλά και διαφόρων άλλων ειδικοτήτων όπως ψυχολογίας, πολυτεχνικών τμημάτων κ.ά.

Στόχος του διαγωνισμού, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ο.Π.Α., Δρ. Ηλίας Καπουτσής, είναι η σύνδεση των νέων με τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο και η καλλιέργεια της κριτικής και διαπραγματευτικής ικανότητας των φοιτητών.

Οι ομάδες Ελλήνων και Κύπριων φοιτητών δοκιμάζονται σε πληθώρα καταστάσεων, που στηρίζονται σε πραγματικά επιχειρηματικά προβλήματα και καλούνται να χαράξουν τη δική τους στρατηγική για την επίλυσή τους.

Όπως τόνισε η κ.Μεϊδάνη σε ένα μεγάλο βαθμό οι φοιτητές του ΔΠΘ χρησιμοποίησαν την λογική τους. Η φοίτησή τους στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ που «εγγυάται» τη καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που βασίζεται στην λογική, αποτέλεσε σύμφωνα με την ίδια το «ατού» της ομάδας, η οποία έθεσε τα διαπραγματευτικά της όρια κατά βάση της λογικής τους.

Ως προς το «αποτύπωμα» του διαγωνισμού στους ίδιους, εξήγησε πως εξ αρχής, δεδομένης και της «παράδοσης» που διαθέτει η Σχολή, «να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα και προς τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας και άλλων τμημάτων, γιατί αυτό που εμείς αισθανθήκαμε μετά το πέρας των δυο ημερών, ήταν ότι φύγαμε υπερπλήρεις, γεμάτοι, παρότι δεν ξέραμε ότι θα φτάσουμε  στον τελικό».

Η ίδια στάθηκε και στην αξία της διοργάνωσης αυτής καθ’ αυτής για να τονίσει πως «πέραν όλων των υπολοίπων, των γνωριμιών και των καινούργιων φίλων που κάναμε, η εμπειρία φυσικά αποτελεί και κίνητρο να συνεχίσουμε», ενώ κληθείσα να στείλει το δικό της μήνυμα προς τους συνομηλίκους της θέλησε να υπογραμμίσει πως «δεν θα πρέπει να το βάζουμε κάτω και να παλεύουμε κάθε φορά για όσα επιθυμούμε». «Να μην τα παρατάμε ποτέ και το μέλλον είναι λαμπρό μπροστά μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.