Ναι στον καλυτερο ελεγχο και καρτες ασφαλειας στα Πανεπιστημια

Δεν χρειάζεται αστυνόμευση, αλλά καλύτερος έλεγχος για το ποιος μπαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου τονίζει η Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Ζωή Γαβριηλίδου

Ναι στον καλύτερο έλεγχο της εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους, με την παράλληλη ενίσχυση της υπάρχουσας δομής φύλαξης των πανεπιστημίων, λένε τα πανεπιστήμια, με την πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μετά την διαπόμπευση του Πρύτανη του ΟΠΑ, πριν από μερικές μέρες, να μην θεωρείται απαραίτητη.

Όπως τόνισε η Αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων κ. Ζωή Γαβριηλίδου, οι Πρυτάνεις μετά την πρόσφατη σύνοδό τους, δεν μίλησαν για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά ένα καλύτερο έλεγχο στα μέλη, με κάρτες πρόσβασης, στο πλαίσιο που γίνεται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Βέβαια για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε αλλαγή έχει ακόμα δρόμο, όμως η ίδια θεωρεί πως δεν θα ήταν κακό να υπάρχει ένας επιπλέον έλεγχος στην πύλη, μέσω του οποίου θα αποφεύγονταν και άλλα πολλά δυσάρεστα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, όπως η συστηματική εγκατάλειψη σκυλιών εντός της πανεπιστημιούπολης, η κλοπή καλωδίων από Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, και άλλα φαινόμενα.

 

«Δεν θεωρώ πως θα ήταν κάτι κακό μια τέτοιου τύπου φύλαξη» σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου προσθέτοντας ότι «άλλωστε υπάρχει ήδη υπηρεσία φύλαξης, όπως υπάρχει και περίφραξη. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι αστυνόμευση, αλλά καλύτερος έλεγχος για το ποιος μπαίνει στους χώρους του πανεπιστημίου».

Όπως έσπευσε όμως να διευκρινίσει η Αντιπρύτανης «όλες αυτές οι συζητήσεις, αυτή τη στιγμή γίνονται σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί πρέπει αρχικά να καθοριστεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια για την εφαρμογή του».
Και τούτο διότι τα κονδύλια για τον μηχανισμό που θα ελέγχει τις κάρτες, και το πώς αυτός θα στηθεί, και όλες οι άλλες παρεμβάσεις, θα πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση, μιας και δεν υπάρχουν στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων.

Την ίδια ώρα ένα πανεπιστήμιο που έχει διάσπαρτες εγκαταστάσεις, όπως το ΔΠΘ, σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, θα έχει ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις στο πώς θα στηθεί και πώς θα λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός.

Δεδομένης δε της περικοπής του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου τη νέα χρονιά, που ήδη είχε δυσκολέψει τη λειτουργία το ιδρύματος, οι επιπλέον επιβαρύνσεις είναι ακόμα πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.