Μνημονιο συνεργασιας αναμεσα στο Τμημα Παρευξεινιων και τα Βουλγαρικα Κυριακατικα Σχολεια Κομοτηνης και Καβαλας

Κοινές δράσεις για τους δύο εκπαιδευτικούς φορείς

Στις 10 Μαΐου στην Κομοτηνή τα Βουλγαρικά Κυριακάτικα Σχολεία «Αγ. Ιωάννης της Ρίλας» της Κομοτηνής και της Καβάλας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ, στην κατεύθυνση Βουλγαρικής γλώσσας και Φιλολογίας.

Με γνώμονα την αντίληψη για επίτευξη βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν κοινές δράσεις για να βοηθήσουν την προώθηση νέων καινοτόμων και διεπιστημονικών προϊόντων στον τομέα της διδασκαλίας της βουλγαρικής γλώσσας και της βουλγαρικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας, με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού σε βασικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, τα Βουλγαρικά κυριακάτικα σχολεία «Αγ. Ιωάννης της Ρίλας» Κομοτηνής και Καβάλας και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο εξής θα συνεργαστούν με στόχο τόσο την ανάπτυξη καινοτόμων και διεπιστημονικών εκπαιδευτικών προϊόντων στον τομέα της διδασκαλίας της βουλγαρικής γλώσσας, μέσω των οποίων οι μαθητές/οι φοιτητές θα αποκτούν νέες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες, όσο και τη δημιουργία επαγγελματικών ευκαιριών στη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Οι κοινές δράσεις των δύο εκπαιδευτικών φορέων στο πλαίσιο του μνημονίου θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών στον τομέα διδασκαλίας της βουλγαρικής γλώσσας, τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών στην εκπαιδευτική διαδικασία των Βουλγαρικών Κυριακάτικων σχολείων «Αγ. Ιωάννης της Ρίλας». Επίσης, την από κοινού διοργάνωση και συμμετοχή σε συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, συνέδρια και άλλα εκπαιδευτικά φόρουμ.

Στα πλαίσια της συνεργασίας είναι και η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης των φοιτητών της Βουλγαρικής κατεύθυνσης του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ στα σχολεία.

Στην υπογραφή του μνημονίου συμμετείχαν εκ μέρους του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο πρόεδρος του και καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος. Η υπεύθυνη της κατεύθυνσης Βουλγαρικής γλώσσας και φιλολογίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χριστίνα Μάρκου, εκ μέρους του Βουλγαρικού Κυριακάτικου σχολείου «Αγ. Ιωάννης της Ρίλας» στην Καβάλα η δρ. Στάνκα Κόλεβα και η πρόεδρος του συλλόγου «Μπαλγκάρια» και δ/ντρια του Βουλγαρικού σχολείου «Αγ. Ιωάννης Ρίλας» στην Κομοτηνή Γκένκα Παπαδοπούλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.