Μνημες απο την Κατοχη στην Ελλαδα

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου

Μία πρωτοπόρα ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα είναι έτοιμη να δοθεί προς χρήση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ο λόγος για την νέα δίγλωσση ψηφιακή εκπαιδευτικής πλατφόρμας “Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα” η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και ώρες 17.00-19.00. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία της πλατφόρμας, εμπλοκή είχε και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Άγγελος Παληκίδης.

Η Πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας Memories of the Occupation in Greece (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο για μη κερδοσκοπική χρήση. Το πρόγραμμα MOG διενεργείται στο Center für Digitale Systeme (CeDiS) του Freie Universität Berlin.

Τα διδακτικά σενάρια που περιέχονται στην Πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής Κατοχής. Τα σενάρια, έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες, δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην εκμάθηση μέσω έρευνας και επίλυσης προβλημάτων. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG είναι δίγλωσση και κατάλληλη για το μάθημα τόσο σε γερμανικά όσο και σε ελληνικά σχολεία. Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υβριδικό περιβάλλον.

Στην δίωρη online εκδήλωση θα παρουσιαστούν το αρχείο και η εκπαιδευτική πλατφόρμα του MOG με live επίδειξη της χρήσης τους στους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους.

Οι συντελεστές

Συντονιστής: Επίκ. Καθηγητής Άγγελος Παληκίδης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)
– Καθηγητής Νικόλαος Αποστολόπουλος (Freie Universität Berlin): Το έργο MOG
– Καθηγητής Χάρης Αθανασιάδης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / ΕΑΠ):  Φωνές από την Κατοχή. Προτάσεις για μια εναλλακτική σχολική Ιστορία
– Damian Thönges (Freie Universität Berlin): Το αρχείο MOG
– Δρ. Αρχοντία Μαντζαρίδου (6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής): Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG
– Δρ. Ζέτα Παπανδρέου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Το διδακτικό σενάριο “Αντiποινα”
Οργανωτική ομάδα της εκδήλωσης:
Οζενί Αθανασιάδου, Ιωάννα Δεκατρή, Βασιλική Πανταζίδου, Branka Pavlovic, Damian Thönges
Freie Universität Berlin
University Library – Center for Digital Systems (CeDiS)
Project „Memories of the Occupation in Greece“ (MOG)

www.occupation-memories.org

Info

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προεγγραφής που απαιτείται επισκεφθείτε τον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://www.occupation-memories.org/aktuelles/Praesentation-Bildungsplattform.html

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.