«Μητσος Παπανικολαου: Μεσα στη βουη των μεσοπολεμικων δρομων»

Διάλεξη από την Λίζυ Τσιριμώκου στο Colloquium ΤΕΦ ΔΠΘ

Την ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Λίζυ Τσιριμώκου θα φιλοξενήσει διαδικτυακά το Επιστημονικό Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. Στην 4η διάλεξη του Colloquium που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου από τις 18.00, η κ. Τσιριμώκου θα αναπτύξει το θέμα «Μήτσος Παπανικολάου: Μέσα στη βουή των μεσοπολεμικών δρόμων».

Λίγα λόγια για τη διάλεξη

Όπως εξηγεί η ομιλήτρια για το περιεχόμενο της διάλεξης: «Ο Μ. Παπανικολάου (1900-1943) ανήκει στη “σπαταλημένη” γενιά του ελληνικού μεσοπολέμου, μια γενιά προγραμματικά ελάσσονα με έναν μείζονα του ελάσσονος αυτού τόνου, τον Καρυωτάκη, στη σκιά του οποίου στοιχίζονται κάπως άκριτα όλοι οι συγκαιρινοί ομότεχνοί του. Πέρα από λογής “καρυωτακισμούς” που είναι άλλης τάξεως υπόθεση, η γενιά αυτή υπήρξε πολύ-παραγωγική, ενημερωμένη, δραστήρια – το «νόμισμά» της είχε αντίκρισμα και, παρά τις απόπειρες υποτίμησής του, τα τελευταία χρόνια ξαναμπαίνει στο λογοτεχνικό χρηματιστήριο με καλές προοπτικές.

Ο Παπανικολάου, τρισδιάστατος (ποιητής, μεταφραστής, κριτικός), αρχίζει στις μέρες μας να πετά από πάνω του τη σκόνη μιας άτολμης ή ανεκδοτολογικής κριτικής που τον κράτησε στην αφάνεια ως «καταραμένο» και να προβάλλει στο φως της ημέρας τον γνήσιο λυρισμό του και την ευθυβολία των μεταφραστικών και κριτικών του επιλογών».

Η Λίζυ Τσιριμώκου

Η Λίζυ Τσιριμώκου (ομότιμη καθηγήτρια) γεννήθηκε στην Αθήνα (1949). Σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Δίδαξε θεωρία λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (1979-2016). Την απασχολούν η λογοτεχνία της πόλης (αστυγραφία), η ευρωπαϊκή και η ελληνική λογοτεχνία (18ος – 21ος αι.) σε συνάφεια με την Ιστορία. Έχει εκδώσει δοκίμια για τη λογοτεχνία (Εσωτερική ταχύτητα, Άγρα, 2000), την αλληλογραφία της εξορίας ανάμεσα στον Γιάννη Ρίτσο, την Καίτη Δρόσου και τον Άρη Αλεξάνδρου (Τροχιές σε διασταύρωση, Άγρα, 2008). Μεταφράζει, κυρίως από τα γαλλικά, κριτικά και λογοτεχνικά κείμενα (μεταξύ άλλων, Baudelaire, Perec, Blanchot, Tournier, Jankélévitch, Etel Adnan). Μελέτες, δοκίμια και άρθρα της βρίσκονται σε περιοδικά, συγκεντρωτικούς τόμους και Πρακτικά συνεδρίων. Ασκεί συστηματικά κριτική του βιβλίου στην εφημερίδα Το Βήμα.

Info

Η διάλεξη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.