Μηπως ειμαστε τελικα αχαριστοι;

Τώρα τελευταία η τηλεόραση αναλώνεται με τα πολιτικά. Σωρός δημοσιογράφων σε βραδινές και πρωινές εκπομπές σχολιάζουν το πιο σημαντικό- κατ’ αυτούς -κομμάτι της ελληνικής επικαιρότητας .Εκεί όμως ,στις ξεχασμένες ειδήσεις του τελευταίου πεντάλεπτου στο βραδινό δελτίο ειδήσεων ο παρουσιαστής έκανε λόγο για τα παρελκόμενα του Νεπάλ και στη συνέχεια για μία έρευνα που διεξήχθη από Σουηδούς επιστήμονες στο οποίο έκαναν ένα πείραμα σε σχέση με τη δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον χώρο στον οποίο βρίσκεται χωρίς να έχει οπτική επαφή με αυτόν.

Και τότε είναι που μου κατέστη αντιληπτό ότι οι κοινωνικές δομές ανέκαθεν βασίζονταν σε αντίρροπες και εκ διαμέτρου αντίθετες «δυνάμεις». Από την μία ,υπάρχει η αδυναμία των κατοίκων του Νεπάλ να επανοικοδομήσουν τις πόλεις του λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και υλικοτεχνικών υποδομών ,η οποία μάλιστα επιτείνεται από τα επερχόμενα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που πλήττουν  την περιοχή αυτήν την εποχή κάθε χρόνο .Από την άλλη, συναντάμε μία χώρα πρωτοπόρα, την Σουηδία, η οποία πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε κάθε τομέα.

Ιδίως, η τεχνολογία είναι το σημείο που εντοπίζεται-για πολλούς-το δυσθεώρητο χάσμα. Χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα διαβίωσης(νερό, φαγητό, ρουχισμός) και στις ανέσεις τους συμπεριλαμβάνονται η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη. Αντιθέτως, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν στη διάθεσή τους προνόμια με την ανάπτυξη της επιστήμης που κανείς δεν είχε την ικανότητα να προβλέψει. Και ακριβώς εδώ είναι που μου γεννώνται δύο ερωτήματα:

Αφενός, μήπως είμαστε άπληστοι; Οι ανάγκες των ανθρώπων πια έχουν αλλάξει ριζικά και μάλλον παίρνουν μία… αύξουσα πορεία. Τίποτε δεν είναι αρκετό. Και αν κάποιος αναλογιστεί τις μετατροπές που υφίστανται εκείνες  καθημερινά, θα κατανοήσει ,νομίζω ,ότι είναι όλα απότοκο της υπέρμετρης φιλοδοξίας του. Το άτομο πια πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει όλα, ίσως γιατί έτσι το επιτάσσει η παγκόσμια λογική του ατέρμονου και ακώλυτου ανταγωνισμού.
Στην καταπόνησή του αυτή χρειάζεται «εργαλεία». Η τεχνολογία παίζει ακριβώς αυτό το ρόλο. Στην αρχή, υπήρξε ένα επικουρικό μέσο επίτευξης στόχων. Τώρα, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Και αν νομίζετε ότι υπερβάλλω, αναλογιστείτε :πόσοι από εσάς δεν έχουν τηλεόραση, υπολογιστή ή κινητό; Έχω μία υπόνοια πως κανείς δεν μπορεί να πει όχι και στα τρία αυτά πράγματα.

Όμως, όλη αυτή η χρήση δεν μας κάνει να σταματάμε σε αυτό που θέλουμε παρά ζητάμε κι άλλο. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτό απορρέει από την ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει και να εξελίσσεται. Θα συμφωνήσω. Απλά θεωρώ ότι τα κίνητρα είναι βαθύτερα πολύ πιο εγωιστικά. Τίποτε, όπως προείπα, δεν είναι αρκετό. Η  ανάπτυξη, και στην προκειμένη περίπτωση , η τεχνολογία είναι αυτοσκοπός. Εξελίσσομαι, για να εξελίσσομαι όχι γιατί έχω κάποιο στόχο.

Και σε αυτό το σημείο θέτω το δεύτερο ερώτημα. Μήπως είμαστε εγωιστές; Υπάρχει η δυνατότητα η καθημερινότητα να γίνει πιο εύκολη και φυσικά ο μέσος άνθρωπος την απολαμβάνει. Όμως, η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν τις γενικότερες συνθήκες. Έτσι, λοιπόν, οι άνθρωποι στο Νεπάλ πασχίζουν να φτιάξουν σπίτια, ενώ στην Ιαπωνία ουρανοξύστες χτίζονται μέσα σε μερικές βδομάδες. Και εν τέλει, δεν είναι η τεχνολογία το πρόβλημα, αλλά οι άνθρωποι ,που μετέτρεψαν τον εαυτό τους από σκοπό σε μέσο. Γιατί το άτομο αποφάσισε να γίνει έρμαιο της επιστήμης αντί η δεύτερη να το υπηρετεί.

Δεν πιστεύω ,βέβαια, ότι η τεχνολογία να πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μην ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της επιστήμης σε κάθε πιθανό τομέα της ζωής του ανθρώπου και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα πολύτιμο .Ίσως, όμως, θα έπρεπε να γίνει μία μαζική αποτοξίνωση από την υπερβολή της. Και, τελικά, ας σκεφτούμε ότι όλα αυτά τα προνόμια δεν φτιάχτηκαν μόνο για μας, αλλά για όλους. Απλά, κάποιοι αδυνατούν να  γίνουν μύστες αυτών.

Και, αν είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε την υπερβολική «έκθεση» του εαυτού μας στην τεχνολογία, τουλάχιστον ας δώσουμε τη δυνατότητα να την απολαύσουν και κάποιοι που στην τελική φαίνεται να την χρειάζονται περισσότερο από εμάς. Ίσως έτσι να δούμε και εμείς την αληθινή πλευρά και χρηστικότητά της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.