Μηνυμα συνεχειας κατα την αλλαγη ηγεσιας στο ΔΠΘ

Αλέξανδρος Πολυχρονίδης: «Με την παράδοση παραλαβή κλείνει μια σελίδα και ανοίγει μια νέα στην ιστορία του ΔΠΘ»

Φώτης Μάρης: «Ζητούμε τη βοήθεια όλων, όπως την είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας»

Με κεντρικό μήνυμα τη συνέχεια στη διοίκηση, και την ενίσχυση της ανοδικής πορείας του πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή Παράδοσης-Παραλαβής της Πρυτανικής Αρχής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από τον απερχόμενο Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη στον νέο Πρύτανη κ Φώτη Μάρη το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου στην Κομοτηνή.

Κατά την διάρκεια της τελετής, ο νέος Πρύτανης τόνισε πως η νέα διοίκηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές θα συνεχίσει το έργο του κ. Πολυχρονίδη και της διοίκησής του, και μαζί με τα καινούρια στελέχη θα προχωρήσουν σε ένα έργο προόδου.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σημείωσε, αγκάλιασε και αγκαλιάζει την τοπική κοινωνία και όσους θέλουν να προσφέρουν με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου. «Ζητούμε τη βοήθεια όλων, όπως την είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια» τόνισε.

Το παρών στην τελετή, που έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας  έδωσαν τόσο οι απερχόμενοι Αντιπρυτάνεις όσο και οι νέοι, οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι Βουλευτές Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, ο βουλευτής Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνης Γραβάνης,  πρόεδροι τμημάτων και μέλη της Συγκλήτου, υπάλληλοι του ΔΠΘ, εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων, αλλά και φοιτητές.

Μια νέα σελίδα ανοίγει στο ΔΠΘ

Ο απερχόμενος πρύτανης ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων για την παρουσία τους στην τελετή, αλλά και την συνεργασία και την αμέριστη στήριξη που έδωσαν στο πανεπιστήμιο όλα αυτά τα χρόνια.

«Με την παράδοση παραλαβή κλείνει μια σελίδα και ανοίγει μια νέα στην ιστορία του ΔΠΘ», την οποία, έχοντας ξεπεράσει παθογένειες του παρελθόντος, μπορούν να αντιμετωπίζουν με περισσότερη αισιοδοξία. «Σας διαβεβαιώνω πως θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα» τόνισε.

Ό,τι επιτεύχθηκε στην προηγούμενη θητεία, σημείωσε, έγινε με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στη διοίκηση, πολλά έχουν ολοκληρωθεί και όσα δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα είναι βέβαιος πως θα ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο από τις νέες πρυτανικές αρχές.

Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσους του έδωσαν τη δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να υπηρετήσει το ΔΠΘ από όλες τι βαθμίδες και όλες τις θέσεις, κάτι για το οποίο είναι ιδιαίτερα υπερήφανος, αλλά και ιδιαίτερα ευγνώμων προς το Πανεπιστήμιο, το οποίο παρακολούθησε από τις πρώτες δράσεις για την ίδρυση του, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια, αλλά και την προσπάθεια που έγινε για να φτάσει να έχει σήμερα 20 εξαιρετικά τμήματα σε τέσσερις πόλεις της Θράκης.

Ευχαρίστησε δε όλους όσους τον στήριξαν κατά την θητεία του, από τους αντιπρυτάνεις, τη Σύγκλητο, τις γραμματείες των τμημάτων, όλες τις υπηρεσίες και όλο το διοικητικό προσωπικό που υπερβάλαν εαυτό για να συνεχίσει τη λειτουργία του το Πανεπιστήμιο, παρά το γεγονός ότι είναι λιγότεροι από ό,τι θα έπρεπε.

Ευχήθηκε τέλος καλή επιτυχία στη νέα διοίκηση, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως θα υπάρξει συνέχεια και εξαιρετική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Με φόρα από την προηγούμενη πρυτανική αρχή το ξεκίνημα της νέας

Η θητεία που ολοκληρώθηκε ξεπέρασε τις προσδοκίες σημείωσε ο κ. Μάρης, που κατέληξε με θετικό πρόσημο και ικανοποίηση όλων, κάτι που πιστεύει πως κατάφεραν να επικοινωνήσουν εντός και εκτός των τειχών του Πανεπιστημίου.

Ο νέος Πρύτανης, αφού αναφέρθηκε στα μέλη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης, παρουσίασε τους νέους Αντιπρυτάνεις, την κ. Μαρία Γρηγορίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής που αναλαμβάνει Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης, τον κ. Κωνσταντίνο Χαλιορή,  Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών που αναλαμβάνει Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τον κ. Γεώργιο Μπρούφα, Καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αναλαμβάνει Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, και τον κ. Βασίλειο Γούργουλη, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που αναλαμβάνει Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων.

Η προσπάθεια που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσε είχε σαν πρώτο στόχο να εμπεδώσουν το κομμάτι της ηρεμίας και της εμπιστοσύνης στο ΔΠΘ, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, κάτι που πιστεύει πως πέτυχαν.

Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε τον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, με ένα πρόγραμμα νέων υποδομών, από το νέο κτίριο της Σχολής Κλασικών Σπουδών τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιατρικής αλλά και το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τις εστίες σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, την καινούρια βιβλιοθήκη στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής και το ερευνητικό Κέντρο Αριστείας στην Ξάνθη.

Παράλληλα γίνονται εργασίες αναβάθμισης των φοιτητικών εστιών στην Ξάνθη, το πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης του Πανεπιστημίου, και προσέλκυσαν νέο ανθρώπινο δυναμικό με 280 νέους ερευνητές να έρχονται στη Θράκη, όπως και τον  Ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο για τον Αγροτοδιατροφικό τομέα, τον μοναδικό στη χώρα.

Προτεραιότητες η επέκταση του ΔΠΘ και η ενίσχυση του με προσωπικό

Όσο για τις κύριες προτεραιότητες της νέας διοίκησης, ο κ. Μάρης επανέλαβε, όπως είχε κάνει και την περίοδο πριν τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης, πως είναι αφενός η επέκταση του Πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία, αφετέρου η ενίσχυσή του με προσωπικό.

Για να γίνει το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πρέπει να ενσωματώσει τα τμήματα της Καβάλας και της Δράμας ως έχει, δίνοντας προστιθέμενη αξία στον τόπο και το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη, θα πρέπει να προχωρήσει και η δημιουργία των νέων Τμημάτων, ψυχολογίας σε Διδυμότειχο και Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή.

Η ενίσχυση σε προσωπικό, τόσο υπηρεσιακό όσο και μέλη ΔΕΠ, είναι απαραίτητη, ώστε να αποτελέσουν πυλώνα προόδου μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του ισχυρού συστήματος δημόσιας παιδείας που ευαγγελίζονται.

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε συνεχή παρουσία, να είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία, και σε όσους θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας» ανέφερε, ώστε «το ΔΠΘ να συνεχίσει την ανοδική του πορεία». Τα θεμέλια έχουν μπει, τόνισε, και θα συνεχίσουν την πορεία της ανόρθωσης του Πανεπιστημίου προς όφελος όλης της Θράκης. Σε αυτή την προσπάθεια ζήτησε δε τη βοήθεια όλων των φορέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.