Μετα τον Οκτωβριο οι τελικες προσφορες για τις Εστιες του ΔΠΘ με ΣΔΙΤ

Θα προηγηθεί η δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου που πραγματοποιείται με τους υποψήφιους αναδόχους

Τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο κάλεσμα προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που συμμετέχουν στη Β΄ Φάση του έργου ΣΔΙΤ για την δημιουργία των φοιτητικών εστιών και κτιρίων του ΔΠΘ σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Να θυμίσουμε ότι το έργο με τίτλο «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» έχει προϋπολογισμό 107,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ 133,05 εκατ. ευρώ).

Η Α΄ φάση ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020, όμως η επιλογή των συμμετεχόντων που πέρασαν στην Β΄ Φάση του διαγωνισμού, τον ανταγωνιστικό διάλογο, έγινε στα τέλη Οκτωβρίου του 2021.

Μετά τον Οκτώβριο οι τελικές προσφορές

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι τεχνικές προδιαγραφές που ζητούσε το πανεπιστήμιο ήταν ενδεικτικές όμως στη δεύτερη φάση εξειδικεύτηκαν περαιτέρω, και, όπως τόνισε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Φώτης Μάρης, θα προχωρήσουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου στην β΄ φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα κατατεθούν οι τελικές προσφορές από τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Μάρης τόνισε πως ήδη από τον πρώτο ανταγωνιστικό διάλογο οι εταιρείες πήραν τα στοιχεία τα έχουν επεξεργαστεί, και στη διαδικασία αυτή, που είναι υποχρεωτική, δεν εκτιμά πως θα υπάρξουν πολλά επιπλέον ερωτήματα.

Το ενδιαφέρον από τις εταιρείες είναι σημαντικό, τόνισε, και περιμένει να υπάρξουν προσφορές από όλες, έχοντας προβλέψει όποια ζητήματα προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση.

Έτσι περιμένει πως σύντομα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα δούμε τις τελικές προσφορές ώστε να αναδειχθεί ανάδοχος για να ξεκινήσει η κατασκευή των εστιών.

Τι προβλέπεται για την πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής

Να υπενθυμίσουμε πως στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής έχει γίνει η πρόβλεψη για την κατασκευή φοιτητικών εστιών δυναμικότητας 350 ατόμων, χώρου σίτισης 2.500 ατόμων, πανεπιστημιακών κατοικιών και ξενώνων φιλοξενίας, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού κτιρίου που θα συστεγάζει βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάφορους χώρους που θα χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις, συνολικού εμβαδόν 17.000 τ.μ και 6.000 τ.μ υπαίθριων χώρων.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων θα εκτονώσει το πρόβλημα στέγασης και φοίτησης των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ παράλληλα μέσα από τις δομές αυτές το πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να προσελκύσει και υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Ενεργειακά ουδέτερα τα κτίρια

Ο κ. Μάρης σημείωσε πως τα νέα κτίρια προβλέπεται να έχουν φωτοβολταϊκά, ώστε τα κόστη λειτουργίας να μην επιβαρύνουν το πανεπιστήμιο.

Όσο για περαιτέρω παρεμβάσεις ενεργειακής θωράκισης στα υφιστάμενα κτίρια του πανεπιστημίου, σημείωσε πως υπάρχει σχεδιασμός, ιδιαίτερα για τα πιο ενεργοβόρα, παρόλο που η όποια εξειδίκευσή του θα γίνει το επόμενο διάστημα όσο ξεκαθαρίζουν οι κατευθύνσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη χρηματοδότησή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.