Μετα τη Νομικη, τι;
Για τις Πτυχές και τις Δυνατότητες που ανοίγονται, όταν αποφοιτήσουν από την Νομική Σχολή Κομοτηνής, έμαθαν οι νέοι φοιτητές που γέμισαν το αμφιθέατρο την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής.
Αυτή ήταν η πρώτη τους δράση για την φετινή χρονιά, σημείωσε ο κ. Νίκος Αργυρός, γραμματέας ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής, θέλοντας να προωθήσουν την εξωστρέφεια της παράταξης. Επιθυμία τους είναι να συνεχίσουν τις δράσεις, επεκτείνοντας και την θεματική τους σε θέματα της επικαιρότητας, με τη συμμέτοχή και τοπικών φορέων και παραγόντων, φέρνοντας πιο κοντά φοιτητές και πόλη.
Ένα πτυχίο πασπαρτού
Για τις επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν οι οποίες εκτείνονται σε πάρα πολλούς τομείς, μίλησαν ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος , Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής ΔΠΘ και η κ. Ισμήνη Στεργιαννίδου Λέκτορας Ουσιαστικού Αστικού Δικαίου Νομικής ΔΠΘ.
Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως η νομική επιστήμη έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, που προσφέρουν πάρα πολλές δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στους αποφοίτους της Νομικής Σχολής.
Τα βασικά επαγγέλματα που ακολουθούν οι απόφοιτοί τους είναι η δικηγορία, ο δικαστικός κλάδος και ο κλάδος των συμβολαιογράφων, όμως ένας απόφοιτος νομικής μπορεί να στελεχώσει οποιοδήποτε τομέα του δημοσίου, τοπικής αυτοδιοίκησης, και να στοχεύσει ακόμη και σε διαφορετικού επιπέδου αποκατάσταση, όπως το διπλωματικό σώμα, και η ένταξη στο ακαδημαϊκό προσωπικό μιας Πανεπιστημιακής Σχολής.
«Είναι ένα πτυχίο πασπαρτού» σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, δανειζόμενος τον όρο που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Χρυσομάλλης.

Προκλήσεις για τους νέους νομικούς
Από την πλευρά της η κ. Στεργιαννίδου σημείωσε πως μπορεί οι νέοι φοιτητές να έχουν μόλις έρθει σε επαφή με την νομική επιστήμη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως από την πρώτη μέρα της εισαγωγής τους δεν τους απασχολεί η προοπτική του μέλλοντός τους και της αξιοποίησης του πτυχίου τους.
Αυτή την αγωνία συμμερίζονται και οι καθηγητές τους, που ήταν και αυτοί κάποτε στη θέση τους, και για αυτό θέλησαν να τους μεταφέρουν τι γνωρίζουν για το θέμα, ιδιαίτερα όταν τα επόμενα χρόνια αναμένονται δύσκολα.
Η προοπτική ενός πολύ σημαντικού επαγγέλματος όπως το Νομικό, περνά μεγάλη κρίση, όπως τα περισσότερα θεωρητικά επαγγέλματα, τόνισε, μιας και οι ανθρωπιστικές επιστήμες είναι πολύ σημαντικές, όμως σε αυτή την περίοδο και στη χώρα μας περνούν μεγάλη κρίση.
Η Νομική επιστήμη έχει ευρύτητα στις προοπτικές αποκατάστασης, επισήμανε, αυτό όμως δημιουργεί μια ανασφάλεια και μια αοριστία, με τους περισσότερους φοιτητές να έχουν στο μυαλό τους τη δικηγορία, την πιο άμεσα εφικτή εξέλιξη επαγγελματικά, που όμως συνεπάγεται ένα μεγάλο ανταγωνισμό λόγω της πληθώρας των αποφοίτων Νομικής (αλλά και τον περιορισμό της επαγγελματικής ύλης).
Αποτέλεσμα είναι, ανέφερε η κ. Στεργιάδου, να έχει συρρικνωθεί δραματικά η προοπτική του επαγγέλματος, με μεγάλες δυσκολίες ιδιαίτερα για τους νέους δικηγόρους. Επίσης στις νέες αυτές εποχές και ανάγκες, δυστυχώς οι νομικές σπουδές ακόμα ακολουθούν παλιότερα μοντέλα, χωρίς να έχουν συνδεθεί ακόμα με την πράξη.
Παρόλα αυτά τα παιδιά παίρνουν ένα πολύ σημαντικό πτυχίο, με πολύ μεγάλη σφαιρική γνώση νομικής, όμως πλέον, και ίσως ορθώς, η εξειδίκευση είναι απαραίτητη, μιας και ο γενικής χρήσεως δικηγόρος που απαντώταν συνήθως στην επαρχία, πλέον έχει πολύ μικρό μέλλον.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να συνδυάσουν την νομική με άλλες επιστήμες αν θέλουν να έχουν δυνατότητες απορρόφησης εκτός των συνόρων.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.