Μεγαλο το ενδιαφερον για το προγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ ΔΠΘ «Γλωσσομαθεια για Ολους»

Παρέχει τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε αρχάριους στα βουλγαρικά, τουρκικά, αλβανικά και σερβικά

Ασημάκης Φλιάτουρας: «Το πρόγραμμα έχει λάβει πολύ θετικής ανταπόκρισης από το κοινό»

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και τιτλοφορείται «Γλωσσομάθεια για Όλους». Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με την τουρκική, την αλβανική, τη βουλγαρική και τη σέρβικη γλώσσα.

«Οφείλω να  ομολογήσω ότι  μέχρι  τώρα το πρόγραμμα έχει λάβει πολύ θετικής ανταπόκρισης από το κοινό, έχουμε πάρα  πολλές αιτήσεις και εγγραφές» εκμυστηρεύθηκε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, αν. καθηγητής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος, για να συμπληρώσει ότι «φαίνεται πως κινητοποίησε πολύ  το ενδιαφέρον,  σε πανελλήνιο  επίπεδο, αλλά περισσότερο στην  Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Όπως εξήγησε ο κ. Φλιάτουρας κάθε εκπαιδευόμενος μπορεί να επιλέξει από μία έως και  τέσσερις γλώσσες της επιλογής του. Το σεμινάριο διαρκεί 9  μήνες, αρχής γενομένης από τις 15  Οκτωβρίου μέχρι και τις 15  Ιουλίου. Σε αυτούς τους 9  μήνες, ο κάθε εκπαιδευόμενος πέρα από το ότι θα  έρθει σε επαφή με το  αλφάβητο, με τον πολιτισμό των γλωσσών, τις σχέσεις που αναπτύσσει με την ελληνική γλώσσα, θα μπορέσει να μάθει τις  γλώσσες αυτές σε όλα τα επίπεδα χρήσης της, δηλαδή  λεξιλόγιο, γραμματική, προφορικός λόγος, γραπτός  λόγος, και με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβει ένα πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Σκέψεις και για δεύτερο κύκλο του προγράμματος με επιπλέον γλώσσες

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επαφή με τις προαναφερθείσες γλώσσες για να συμμετέχει στο πρόγραμμα καθώς «απευθύνεται σε άτομα που κυρίως δεν έχουν καμία επαφή,  διότι το σεμινάριο ξεκινάει από μηδενικό  επίπεδο, δηλαδή από τους απολύτως αρχαρίους». Όσο για το πρόγραμμα διδασκαλίας, εξήγησε πως διαμορφώνεται σε δεκαπενθήμερα και όλα τα μαθήματα είναι εξ αποστάσεως.  Ενώ δεν έκρυψε πως ήδη υπάρχουν σκέψεις για δεύτερο κύκλο του προγράμματος του χρόνου λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη φετινή αποδοχή του, με την επέκταση και σε άλλες γλώσσες, όπως τα ρωσικά και τα ρουμάνικα.

«Γενικά μας ενδιαφέρουν περισσότερο, βαλκανικές γλώσσες που είναι γειτνιάζουσες,  που έχουν ενδιαφέρον και λόγω του τουρισμού ειδικά στην  περιοχή μας και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή βοηθούν πολύ τους εκπαιδευτικούς, καθώς  μην ξεχνάμε ότι υπάρχουνε διαπολιτισμικά σχολεία, σχολεία δηλαδή που υποδέχονται άτομα  που είναι δίγλωσσα ή τρίγλωσσα και  σίγουρα το να  ξέρει κανείς μια  τέτοια γλώσσα ως εκπαιδευτικός, θα του είναι πραγματικά πολύτιμο εργαλείο» εξήγησε ο κ. Φλιάτουρας που διευκρίνισε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ακόμα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με την σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστεί κλείνοντας τους κορυφαίους όπως τους χαρακτήρισε εκπαιδευτές στον τομέα των βαλκανικών γλωσσών ήτοι την κ. Μάρκου που θα  κάνει τα βουλγάρικα, την κ. Μίτιτς με τον κ. Μυλωνόπουλο που  θα  κάνουν τα σέρβικα, τον  κ. Μπιλάλι από τη Θεσσαλονίκη που θα κάνει τα αλβανικά και  τον κ. Κούγκουλο που θα  κάνει τα τούρκικα. Όπως επίσης τους βοηθούς συντονιστές του προγράμματος, την κ. Μητσιάκη, την κ. Γαβριηλίδου και την κ. Μίτιτς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.