Με επιτυχια πραγματοποιηθηκε το 3ο TEDxDUTH στο ΔΠΘ

60 εθελοντές φοιτητές συνέβαλαν στην αρτιότητα της διοργάνωσης

Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 στην Ξάνθη στο Κτίριο Πολιτικών Μηχανικών πραγματοποιήθηκε το 3ο TEDxDUTH, υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα “REDEFINE’’ με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώνοντας την φετινή διοργάνωση η οποία αποτελούνταν από εξήντα προπτυχιακούς εθελοντές φοιτητές όλων των πόλεων του Δ.Π.Θ.. 

Το συνέδριο αποτελούνταν από τέσσερα διαφορετικά Sessions (μέρη) με αντίστοιχους ομιλητές στο καθένα με κεντρικό άξονα των ομιλιών τον «επαναπροσδιορισμό». 

Τα Sessions

Το συνέδριο ξεκίνησε με το πρώτο Session “Inner Self”,  στο οποίο αρχικά μίλησε η Κα. Αθανασία Συκιώτου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Δ.Π.Θ.) κάνοντας τους συνέδρους να αναρωτηθούν αν όντως ο κάθε άνθρωπος κρύβει έναν εγκληματία μέσα του.
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε η Κα. Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου (Γενική Διευθύντρια Ιδρύματος Λαμπράκη) η οποία έκανε αναφορές στην εκπαίδευση που λαμβάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των χρόνων και πόσο μεγάλη προσπάθεια και κόπο χρειάζεται να κάνει κάποιος πλέον για να αναδειχθεί μέσα από τις πιστοποιήσεις του, καθώς η σημερινή εποχή έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις οδηγώντας το ακροατήριο στον επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης και του συστήματός της.

Στο δεύτερο Session, με τίτλο “Mass of Matter” ανέβηκε στη σκηνή ο κ. Αθανάσιος Αλεξόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ.), ο οποίος ανέδειξε το ερώτημα, αν οι τροφές τις οποίες τρώμε βοηθούν εμπράκτως τον οργανισμό μας. Στη συνέχεια κατάφερε να παρουσιάσει τις επιλογές για τη παρέμβαση των συνέδρων στο εν λόγω ζήτημα, αναδεικνύοντας καινοτόμες τεχνικές για τη διατήρηση των τροφίμων ή και την επεξεργασία αυτών για την καλύτερη δυνατή κατάστασή τους.  Τον κ. Αλεξόπουλο ακολούθησε η Δρ. Αικατερίνη Μπομπότα (Κλινική Υπότροφος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Sussex, UK) η οποία παρουσίασε μέσω της συμμετοχής της στην κοινότητα “Women in STEM’’ τις προσωπικές της εμπειρίες στις οποίες η κοινότητα ήταν δίπλα της και τη στήριξε στα βήματά της, καθώς και για το τι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν οι γυναίκες για να είναι πιο ενεργές και αποδοτικές σε ό,τι περιλαμβάνει το STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). 

Στο τρίτο Session, με όνομα “Alter Ego” του οποίου πρώτος ομιλητής ήταν ο Κ. Θεόδωρος Λιόλιος (Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών, Σ.Σ.Ε.) παρουσίασε την «διπλή ταυτότητα» των ατόμων που στελεχώνουν τα Σώματα Ασφαλείας και ανέδειξε τον τρόπο για να εξελισσόμαστε αλλά και να επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας για τη ζωή. Το Session έκλεισε ο κ. Ιωάννης Σκουληκάρης (Φυσικός, Ιδρυτής, CEO Patent Mind LTD – Συνιδρυτής, CEO Mind the Minds ΑΜΚΕ) ο οποίος παρουσίασε το πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή και στο πώς βλέπουν οι άνθρωποι την εξέλιξή της.

Το τελευταίο Session, με όνομα “Coda” ξεκίνησε με τον κ. Ιωάννη Κορφιάτη (Art Director & Producer) ο οποίος αναφέρθηκε στα κίνητρά του ώστε να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά, την ορειβατική ποδηλασία, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και ποιο είναι για αυτόν το συμπέρασμα που έχει διαμορφώσει για τη ζωή. Δίνοντας το έναυσμα στον θεατή να ακολουθήσει τα όνειρά του. Ολοκληρώνοντας προβλήθηκε και ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την κ. Ρενέ Στυλιαρά (Συγγραφέας), η οποία έκπεμψε ελπίδα για τη ζωή και σκέψεις για την επίτευξη στόχων.

Παράλληλες δράσεις

Πέρα από τις ομιλίες αναπτύχθηκαν και παράλληλες δράσεις. Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά Workshops (εργαστήρια) που απευθύνονταν στους συμμετέχοντες του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης (Thrace Group), παρουσίασε το: “Green Deal – Circular Economy – Recycling: The Thrace Group Initiative” και τις πολιτικές που αφορούν στην Κυκλική Οικονομία, έτσι αναδείχθηκε η έννοια της Ανακύκλωσης στην Βιομηχανία Πλαστικού και οι πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει ο Όμιλος κάνοντας τον φιλικό προς το περιβάλλον. 

Η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης παρουσίασε τον κόσμο της επιχειρηματικότητας γνωρίζοντας στους συμμετέχοντες τους «διάφορους πλανήτες της»! 

Έπειτα τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, επαναπροσδιόρισε τον ρόλο του εκπαιδευτικού και μίλησε για τη σημασία της ομαδικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού.

Η φοιτητική ομάδα EESTEC LC Xanthi, έδειξε στους συμμετέχοντες με ποιον τρόπο μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξελίξουν τα “soft skills” τους και παράλληλα έδωσε στην έννοια της ηγεσίας μία νέα οπτική.

Η φοιτητική ομάδα DMA (Democritus Mechatronics & Automation), έδειξε τεχνικές «εκτός του κουτιού» κι έτσι έκανε παρουσίαση του εκπαιδευτικού ρομπότ ανοιχτού υλισμικού “FOSSBOT” και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες το «προγραμμάτισαν» χωρίς απολύτως καμία γνώση κώδικα. 

Στη διοργάνωση συμμετείχε και ο κ. Θεράπων Φάκας, ο οποίος μίλησε για την αυτοπεποίθηση και με ποιους τρόπους μπορείς να την κατακτήσεις στο έπακρο, «δεν είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιέσαι αλλά το οποίο αποκτάς», όπως εκείνος υποστήριξε. 

Τέλος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το TEDxDUTH Career, για πρώτη φορά στον θεσμό του TEDxDUTH, στο οποίο οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με τις εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στην δράση, να συζητήσουν για ανοιχτές θέσεις εργασίας, και τελικά να παρουσιάσουν το βιογραφικό τους στους ειδικούς των συμμετεχουσών εταιρειών. Επίσης δινόταν και η δυνατότητα πραγματοποίησης συνέντευξης με αυτές. Στην δράση συμμετείχε ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης και η Deloitte.

Performances

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης είχαν και τα Performances που έλαβαν μέρος στη σκηνή του 3ου TEDxDUTH. Συγκεκριμένα η ομάδα “Improvληματικοί’’ έκαναν τους συνέδρους να ευθυμήσουν με την παρουσία τους στη σκηνή, παρουσιάζοντας μια πρωτόγνωρη παράσταση βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό. Ενώ στη σκηνή το εκπληκτικό μουσικό δίδυμο από τους “Dorian Shroom” με ήχους Rock n’ Roll ενθουσίασε το κοινό κλείνοντας την αυλαία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης

Η Οργανωτική Ομάδα του 3ου TEDxDUTH σε ανακοίνωσή της απευθύνει θερμές ευχαριστίες στην παρουσιάστρια της εκδήλωσης κ. Γωγώ Δελογιάννη (Σεφ, Απόφοιτη Νομικής Δ.Π.Θ.), καθώς και σε όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το 3ο TEDxDUTH. Ευχαριστεί ακόμα τους χορηγούς του συνεδρίου, και συγκεκριμένα την ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης (Thrace Group) και τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360. Ευχαριστεί τέλος το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δ.Π.Θ., για την παραχώρηση του εξοπλισμού και του χώρου του συνεδρίου, τους καθηγητές που βοήθησαν καθοριστικά στην διοργάνωση την κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, τον κ. Φώτιο Μάρη, και τον κ. Χρήστο Ακράτο, ενώ εκφράζει τις ευχαριστίες της στην κ. Σόνια Δεληγιάννη (Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Δ.Π.Θ.), για την σημαντική της αρωγή καθόλη την διάρκεια της διοργάνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.