Μαθηματα ζωης στο 3ο Φεστιβαλ Παιχνιδιων Χωρις Συνορα

800 μαθητές από 28 σχολεία των Δήμων Κομοτηνής και Ξάνθης συμμετείχαν στο Φεστιβάλ που διοργάνωσε για τρίτη φορά το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής το 3ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, με τίτλο «Έλα να παίξουμε, φιλίες να πλέξουμε!», στο οποίο για ένα τριήμερο συμμετείχαν 800 μαθήτριες/τές της Ε΄ Τάξης από 28 Δημοτικά και Μειονοτικά Σχολεία των Δήμων Κομοτηνής και Ξάνθης.

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε πρωτότυπες, βιωματικές, παιγνιώδεις, κινητικές και αθλητικές δράσεις, κατάλληλα σχεδιασμένες με σκοπό τη διαμόρφωση κλίματος σεβασμού, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών/-τριών, χωρίς αποκλεισμούς λόγω ικανοτήτων ή δεξιοτήτων και διακρίσεις ή διαχωρισμούς βάσει διαφορετικών χαρακτηριστικών (κοινωνικών, πολιτισμικών, κ.λπ.), που έλαβαν χώρα με την εθελοντική συμμετοχή καθηγητών και 112 εθελοντών φοιτητών του Τμήματος.

Στόχος να γίνει θεσμός το Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Παιχνιδιών χωρίς σύνορα, σημείωσε η Κοσμήτορας της Σχολής κ. Ελένη Δούδα, αποτελεί μια σημαντική αθλητική και εκπαιδευτική δράση που προσπαθούν να γίνει θεσμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς αγκαλιάζει δημόσια και μειονοτικά σχολεία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με την φετινή να εντάσσεται και στο πλαίσιο εορτασμού των 40 ετών λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Διαχρονικά, σημείωσε η κ. Δούδα, το ΤΕΦΑΑ έχει οργανώσει μεγάλες αθλητικές δραστηριότητες και γεγονότα, που έχουν σαν στόχο την ανάπτυξη του Αθλητισμού και του Αθλητικού Τουρισμού στην περιοχή, και αυτή η διοργάνωση αποδεικνύει περίτρανα τη σύνδεση του Τμήματος με την τοπική κοινωνία, που πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια της Ροδόπης και επεκτείνεται στους όμορους νομούς.

Καθοριστική σημασία έχουν οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλοεξάρτησης ανάμεσα στο Τμήμα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και τόσο η ΠΑΜΘ όσο και οι Δήμοι Κομοτηνής και Ξάνθης αγκάλιασαν την προσπάθεια και συνέβαλλαν στην διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για μια εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Φεστιβάλ, στηρίζοντας όλες τις δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν.

«Στόχος μας είναι μέσα από τις βιωματικές αυτές δράσεις τα παιδιά να βιώσουν την χαρά της συμμετοχής, και μέσα από τα παιχνίδια συνεργασίας, που αποτελούν μια ιδιαίτερη μαθησιακή διαδικασία, δημιουργείται ένα περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες επαφής με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την παράδοση, παρέχοντας στήριξη και ευκαιρίες συνύπαρξης διαφορετικών μαθητικών πληθυσμών» σημείωσε, ευχαριστώντας όλους τους εθελοντές, διδάσκοντες και φοιτητές, η συμβολή των οποίων είναι πολύ σημαντική για την υλοποίηση των δράσεων.

Γνωριμία και ευαισθητοποίηση

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, και η επέτειος αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού αλλά και να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο και ο κοινωνικός ρόλος του ΤΕΦΑΑ, σημείωσε ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Αλμπανίδης, για αυτό και διοργάνωσαν μια σειρά από εκδηλώσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Φεστιβάλ, οι τρεις μέρες του οποίου ήταν αφιερωμένες σε στρατηγικά επιλεγμένα παιχνίδια με σκοπό τη γνωριμία, την ευαισθητοποίηση απέναντι σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και τη συμπερίληψη παιδιών με μέτριες κινητικές ικανότητες.

Οι μαθητές των σχολείων κλήθηκαν να προετοιμάσουν τη δική τους αφίσα, που παρουσίασαν, ενώ θα τους στείλουν τις επόμενες μέρες και τις εντυπώσεις τους από τη συμμετοχή τους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, κάθε σχολείο παρέλαβε μια μπάλα για άτομα με οπτική αναπηρία, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus sport equal που υλοποιείται από το Youth Orama.

Βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Από την πλευρά της Εκπαίδευσης ο κ. Νίκος Καμέας, Σύμβουλος εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής της περιοχής, στάθηκε στην επιμορφωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, βιωματικού χαρακτήρα, παράλληλα με αυτό, λαμβάνοντας επιπλέον γνώση από τους Καθηγητές του Τμήματος, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής να γίνονται επιμορφώσεις βιωματικού χαρακτήρα.

Όσα έλαβαν χώρα στο Φεστιβάλ, σημείωσε, αντανακλώνται στην καθημερινότητα του μαθήματος Φυσικής αγωγής και γενικότερα στην κοινωνία. Το πρόταγμα του σύγχρονου σχολείου είναι η συμπερίληψη, η καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, να μάθουν τα παιδιά να βλέπουν τον άλλο ως ευκαιρία και δυνατότητα για συνάντηση, και όχι για σύγκρουση ή σύγκριση.

Αυτό πετυχαίνει το Φεστιβάλ αυτό, σημείωσε, η ενέργεια του οποίου δεν περιορίζεται σε αυτές τις τρεις μέρες, μιας και στο υπόλοιπο διάστημα οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής λειτουργούν και πραγματώνουν τις αξίες και τις αρχές τους εντός του σχολείου.

Στηρίζουν το Φεστιβάλ οι Δήμοι

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νέας Γενιάς κ. Γιάννης Κυριαζής, που εξέφρασε την χαρά τους για την συμμετοχή τους σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία, που αναδεικνύει την συνεργασία των παιδιών των σχολείων των δύο Δήμων, και την έννοια της συμπερίληψης.

«Είναι χαρά μας να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες» ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα γίνει θεσμός. Άλλωστε μόνιμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι η στενότερη σύνδεση με το ΔΠΘ, και ενώ αυτή έχει σε ένα βαθμό επιτευχθεί, πάντα μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω και να εμβαθυνθεί.

«Ο Δήμος Κομοτηνής θα είναι πάντα εδώ για αν στηρίζει τέτοιες δράσεις και δραστηριότητες» επισήμανε.

Τον Δήμο Ξάνθης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού κ. Αναστάσιος Ταρενίδης, που ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τονίζοντας πως θα είναι δίπλα τους και στα επόμενα Φεστιβάλ, εκφράζοντας την ελπίδα πως σε κάποια στιγμή ένα από αυτά θα λάβει χώρα και στην Ξάνθη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.